ЕС е готов да задейства механизма за гражданска защита в

...
ЕС е готов да задейства механизма за гражданска защита в
Коментари Харесай

ЕС и НАТО осъдиха унищожаването на язовирната стена на ВЕЦ „Каховка“ в Южна Украйна

ЕС е подготвен да задейства механизма за гражданска отбрана в поддръжка на Украйна след взривяването на стената на язовира " Нова Каховка ". Това се показва в взаимно изказване на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел и еврокомисаря по дейностите при рецесии Янез Ленарчич. Атаката против водноелектрическата централа бе наказана от редица интернационалните водачи. 

 

Украйна счита, че ударът и разрушаването на язовирната стена на Водноелектрическа централа „ Нова Каховка “ е отговор на нейната контраатака на Изток.

 
Ние разбираме, че този случай е реакция на врага на дейностите на (украинските) сили по защита. Руснаците са били изтощени от напрежение във връзка с контраофанзивата. Очевидно са изпуснали нервите си, по тази причина са направили тази породена от човек злополука. Била е подготвяна отдавна. Ние предупредихме за сходни дейности. Бяха доставени експлозиви, още когато десният бряг на Днепър беше още окупиран. Врагът постоянно (ни) изнудваше и намекваше, че е вероятен гърмеж на Каховската Водноелектрическа централа.
Наталия Хуменюк – шеф на взаимен координационен пресцентър на Силите за защита в Южна Украйна 

Очаквано, Кремъл упрекна Украйна. Според представителя Дмитрий Песков, обстрелът на язовира е бил „ бойкот “.

 
Ясно е, че този бойкот е за отнемане на Крим от вода. Нивото на водата в резервоара пада, надлежно понижава и водоподаването към Крим.
Дмитрий Песков – представител на Кремъл

Няма риск за сигурността на Запорожката АЕЦ след разрушаването на Каховската Водноелектрическа централа. Това съобщи генералният шеф на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси.

И, че продължителна липса на охлаждаща вода в Запорожката АЕЦ обаче би прекъснала работата на аварийните дизелови генератори.

Атаката против язовирната стена на Водноелектрическа централа „ Нова Каховка “ в Южна Украйна предизвика вълна от интернационално наказание, като множеството страни на Запад упрекнаха Русия. Като „ ново измерение “ на войната я дефинира канцлерът на Германия.

 
Първо, значимо е да се заеме ясна позиция по този въпрос. Тази офанзива се включва към многото закононарушения, които видяхме в Украйна и които се приписват на съветски бойци. Тя е част от войната, при която постоянно са атакувани цивилни цели, градове, села, лечебни заведения, учебни заведения, инфраструктура.
Олаф Шолц – канцлер на Германия

Осъдителна позиция зае и генералният секретар на НАТО.

 
Разрушаването на стената на язозир Каховка излага хиляди цивилни на риск и предизвиква съществени вреди на околната среда. Това е възмутим акт, който показва за следващ път бруталността на войната на Русия в Украйна.
Йенс Столтенберг – общоприет секретар на НАТО

В „ Туитър “ Шарл Мишел съобщи, че разрушаването на язовирната стена „ ясно се квалифицира като военно закононарушение “, за което Русия би трябвало да бъде подведена под отговорност.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР