ЕС днес още 24 лица и 5 образувания от Иран,

...
ЕС днес още 24 лица и 5 образувания от Иран,
Коментари Харесай

ЕС санкционира Иран заради екзекуции и дронове за Русия

ЕС през днешния ден още 24 лица и 5 формирания от Иран, заяви висшият представител за външната политика Жозеп Борел.

Той приказва след Съвет „ Външни работи “ в Брюксел.

20 души и 1 образувание са осъдени в границите на съществуващия санкционен режим против Ислямската република. Причина са жестоките репресии против протестиращите поради гибелта на активистката Махса Амини, както и изтезанието (някои от тях публични) на наказани на гибел стачкуващи.

По 4 лица и формирания са глобени поради подкопаването на териториалната целокупност, суверенитета и независимостта на Украйна. Те са забъркани в създаването и изпращането на дронове в Русия. С тях са осъществени офанзиви против цивилни и други обекти в Украйна.

Брюксел утвърждава за първи път от 2019 година насам подобен пакет от ограничаващи ограничения против Техеран.

Заседанието на вътрешните министри продължи 10 часа. Денят бе дълъг, само че работлив, означи Борел.

Страните членки на Европейски Съюз се споразумяха да усилят финансовия таван на Европейския механизъм в поддръжка на мира (ЕМПМ) с още 2 милиарда евро за 2023 година Това е значим инструмент за подкрепяне на Украйна и по едно и също време на отбранителната политика на Съюза.

Министрите се схванаха също по този начин, че при положение на нужда този таван може да бъде повишен с още 3,5 милиарда евро. И това е съвсем двойно повече от първичния бюджет на Механизма.

На Съвета бе разискван и деветият пакет наказания против Русия поради ескалацията на експанзията против Украйна.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба е уведомил сътрудниците си по какъв начин Русия трансформира студа и зимата в оръжие.

„ Знаем, че единствено в Одеса 1,5 милиона души са без ток след офанзиви с дронове от Русия. Там е към 0 градуса по Целзий. Ясно е, че Путин се пробва да подчини украинския народ посредством заледяване, като съзнателно  лишава милиони хора от вода, ток и отопление. Това може да бъде наречено назоваваме закононарушения против човечеството. Да хвърлиш милиони хора в мраз и мрачевина е военно закононарушение “, безапелационен бе посланик номер 1 на Европа.

Страните членки не реализираха съглашение за деветия пакет от наказания против Русия. Но Борел се надява това да се случи тази седмица. 

Одобрени са обаче самостоятелни наказания против близо 200 души и формирания. Борел даде обещание, че тези ограничения ще ударят тежко отбранителния бранш на Русия, армията, хора от Думата и Съвета на федерацията, както и от правосъдната система.

На мушката са лица, виновни за разграбването на украинсокто жито и депортацията на украински жители, най-много деца.

Клуб Z попита Жозеп Борел дали в пакета са планувани наказания против партии в страни от Европейски Съюз, които поддържат тесни контакти с „ Единна Русия “ и другите показани в Народното събрание в Москва партии.

„ Не “, бе късият сбит отговор на висшия представител.

Външните министри се споразумяха и за няколко стъпки за намаляването на напрежението в Северно Косово. За района ще замине специфичният представител на Европейски Съюз Мирослав Лайчак. Това ще стане преди Европейския съвет в Брюксел, който стартира на 15 декември.

Напрежението там се увеличи изключително през последните дни. Атакувана бе даже задачата на Европейски Съюз.

„ Барикадите би трябвало да бъдат махнати. Спокойствието би трябвало да бъде възобновено “, настоя Борел.

Той изискал от страните членки да бъдат подготвени да изпратят спомагателни подкрепления за Мисията на Европейски Съюз в региона на върховенството на закона в Косово, известна като EULEX. Много от тях са се съгласили и показали подготвеност.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР