ЕС дава 250 милиона евро за първите проекти, полагащи основите

...
Коментари Харесай

ЕС стартира нова фаза на 6G изследвания


Европейски Съюз дава 250 милиона евро за първите планове, полагащи основите на прехода към 6G (снимка: CC0 Public Domain)

Устойчивостта и надеждността са измежду главните цели в новия стадий от изследователската стратегия на Европейската комисия за 6G мрежи, който стартира идната година. Представена в края на предходната седмица, самодейността Hexa-X-II ще комбинира работата на 44 организации, с цел да сътвори авансово стандартизирана платформа за 6G.

Проектът ще тръгне през януари и ще продължи през идващите две години и половина. Докато първата фаза на самодейността, Hexa-X, беше по-скоро изпитание да се дефинират визията и опциите на 6G, задачата на Hexa-X-II е да стартира в действителност сложната работа по превръщането на визията в действителност.

Имайки това поради, 44-те участници са привлечени от цялата „ верига на цената “ на телекомуникациите. Сред тях има оператори, снабдители на разнообразни системи и технологии и представители от разнообразни вертикали, както и проучвателен институции.

Hexa-X-II има задачата да изготви проект за въвеждане на 6G технологията, само че освен. Успоредно с софтуерното развиване планът би трябвало да се оправи и с някои „ публични провокации “. Така да вземем за пример, 6G би трябвало да да впрегне в работа технологии, които способстват за реализиране на нулев въглероден отпечатък и лимитират потреблението на първични материали и сила.
още по темата
Освен това 6G ще би трябвало да играе приобщаваща роля, а не просто да е софтуерно „ нещо “, което е от изгода за богатите страни. Надеждността също е отпред на дневния ред; мрежите би трябвало да са постоянни и да оферират бистрота от позиция на данните, сигурност и дискретност.

Главен отговорник и началник на плана е финландската компания за телекомуникационно съоръжение Nokia, която отговаряше и за Hexa-X. Междувременно шведският съперник Ericsson ще продължи да служи като механически управител на плана.

Hexa-X-II е под шапката на Съвместното дружество за интелигентни мрежи и услуги на Европейски Съюз (SNS JU). Създадено предишния ноември като практическо продължение на политиката на блока за зелен и дигитален преход, то има за цел да приведе в сходство и координира изследователските старания на държавите-членки за 6G.

SNS JU разполага с бюджет от 1,8 милиарда евро, половината от който идва от хазната на Европейски Съюз, и дава безплатни средства за научни проучвания и нововъведения (R&I). Предприятието разгласи финансиране на стойност 250 милиона евро за първото си портфолио от проучвателен планове, обхващащи еволюцията от по този начин наречените „ средносрочни “ 5G мрежи до пробни инфраструктури, които вероятно биха могли да се употребяват за 6G.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР