ЕС да признае достъпа до достойни жилища на достъпни цени

...
ЕС да признае достъпа до достойни жилища на достъпни цени
Коментари Харесай

Жилища на достъпни цени с качествена вода и баня - основно европейско право?

ЕС да признае достъпа до почтени жилища на налични цени като използвано главно право на индивида и да упорства за ограничения за унищожаване на бездомността, прикани Европарламентът с гласувана през днешния ден резолюция, призната с 352 гласа „ за “, 179 „ срещу “ и 152 гласа „ въздържал се “.

Достойното жилищно настаняване би трябвало да включва достъп до чиста и висококачествена питейна вода, подобаващи санитарни и хигиенични уреди, както и свързване с канализационните и водните мрежи, се показва в нея. Правото на уместно жилищно настаняване е главно право на индивида, което следва да бъде заложено в националното и европейското право, отбелязват евродепутатите.

На ниво Европейски Съюз би трябвало да бъдат въведени минимални наложителни условия за здравословни домове, които включват качество на въздуха в затворени пространства и са в сходство с насоките на Световната здравна организация СЗО, декларират евродепутатите. Те също по този начин приканват Комисията и страните членки да дадат приоритет на намаляването на излъчванията и да покачат енергийната успеваемост посредством саниране на жилищата.

Жилища на налични цени

Евродепутатите също по този начин приканват страните членки и районните и локалните органи да вкарат правни разпореждания за отбрана на правата на наемателите и жителите на лични жилища. Жилищата се смятат за налични, в случай че оставащият бюджет на жителя е задоволителен най-малко за покриване на други основни разноски. Въпреки че този предел понастоящем е избран на 40 %, повече от една четвърт от европейските наематели в търговски жилища изразходват по-висок % от приходите си за покриване на наем, като междинните цени на наеми не престават да порастват.

„ Европейските правила постоянно по-успешно пазят облагите, генерирани от жилищния пазар, в сравнение с хората, които се нуждаят от покрив над главата си. ", съобщи докладчикът Ким Ван Спарентак (Зелените/ЕСА, Нидерландия).

" Необходимо е Европейски Съюз да ускори дейностите си и да употребява всички налични принадлежности, с цел да извърши работата си дружно с страните членки. Докладът предлага съответни решения за предприемане на дейности на всички нива. Можем да решим жилищната рецесия, в случай че желаеме, и можем да сложим завършек на бездомността до 2030 година “, добавя той. 

В резолюцията се отбелязва, че в много страни от Европейски Съюз процентът на бездомността се е нараснал през последното десетилетие в резултат на възходящите жилищни разноски и съкращаването на обществени стратегии и компенсации. Повтаря се и предишният апел на Парламента за общоевропейска цел за слагане на завършек на бездомността до 2030 г Евродепутатите считат още, че би трябвало да се запазят изключителните ограничения за попречване на бездомността и за отбрана на бездомните хора по време на рецесията с COVID-19 - по-специално мораториумите върху отстраняването от парцел и спирането на енергоснабдяването, както и даването на краткотрайно жилищно настаняване.

Те показват още, че експанзивният напредък на краткосрочното ваканционно отдаване чартърен води до унищожаване на жилища от пазара и повишаване на цените, което може да затрудни доста живота в градските и туристическите центрове.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР