Erste Bank Open, първи кръгГригор Димитров – Тиаго Монтейро6-3, 6-4Григор

...
Erste Bank Open, първи кръгГригор Димитров – Тиаго Монтейро6-3, 6-4Григор
Коментари Харесай

Димитров прекъсна негативната серия с триумф над Монтейро


Erste Bank Open, първи кръг

Григор Димитров – Тиаго Монтейро 6-3, 6-4

Григор Димитров се класира за осминафиналите на ATP 500 шампионата във Виена след двусетов триумф над международния №66 Тиаго Монтейро. Българинът изигра най-силния си мач от няколко месеца насам и прекъсна отрицателната серия от три следващи загуби, почнала на US Open. Така Димитров мина началния кръг на Erste Bank Open за трети път в последните си четири участия.

Следващият му конкурент ще бъде поставеният под №3 Андрей Рубльов, който през вчерашния ден отстрани Диего Шварцман.

Димитров завоюва жребия и избра да сервира пръв. Българинът позволи първата си непредизвикана неточност в мача, само че все пак взе задатък в дуела след няколко къси разигравания, в които началният му удар очевидно затрудни Монтейро. Българинът продължи да владее иницитивата и след несполучлив форхенд на международния №66 стигна до два следващи шанса за ранен пробив.

Те обаче бяха пропилени след доста добър сервис на Монтейро, последван от форхенд в мрежата на Димитров. Пред българския тенисист обаче се откри нов брейкпойнт, като този път трикратният полуфиналист от Големия шлем не пропусна шанса си и осъществя първия пробив в дуела след отличен удар по правата. Третият гейм бе отражение на първия и след няколко бързи офанзиви Димитров завоюва подаването си на нула и усили преднината си на 3-0.

Макар още веднъж да сподели съмнения на първи сервис, Монтейро съумя да прекъсне серията на първата ни ракета и да редуцира пасива си. Димитров обаче бързо си върна самодейността. След няколко доста добре построени офанзиви от главната линия българинът приключи петия гейм със „ сервис-мрежа “, правейки резултата 4-1 в своя изгода.

Монтейро обаче завоюва идващия си сервис гейм, след което поведе с 0-15 след непредизвикана неточност на Димитров. Това обаче не повлия на българина и той отговори с ас, последван от доста добре разчетено излизане на мрежата. Нова директна точка от сервис и непредизвикана неточност на бразилския тенисист осигуриха на международния №32 удобен задатък от 5-2.

Монтейро стартира да рискува повече на сервис, като тази тактичност му донесе триумф и той още веднъж понижи изоставането си. Димитров не бе надалеч от това да инкасира пробив, само че в деветия гейм навакса пасив от 15-30 и стигна до сетбол, който обаче бе пропуснат след форхенд в мрежата. Това не обезвери първата ни ракета и пред него се откри нов късмет за спечелването на сета, който бе осъществен след топка в навън на Монтейро и първата ни ракета завоюва откриващия сет с 6-3.

Световният №66 стартира да играе доста по-офанзивно и съумя да вземе преднина при започване на втория сет. Радостта му обаче не продължи дълго, защото Димитров отговори с нов сервис гейм на нула. Както и при започване на първия сет, пред Димитров се откриха два брейкпойнта. В тази обстановка обаче Монтейро не съумя да избегне заплахата и изпрати топката надалеч в навън при опит за офанзива с форхенд, като по този метод българският тенисист още веднъж съумя да пробие пръв.

Българинът заигра с още повече експанзия и самочувствие и това му оказа помощ да затвърди брейка за 3-1. Монтейро обаче не му разреши да запише втори пореден пробив и резервира интригата след сервис гейм на нула. Бразилецът не бе надалеч от късмет за пробив, само че при 15-30 Димитров пласира два следващи аса, след което Монтейро изпрати бекхенд ретур в мрежата и първата ни ракета запази задатъка от два гейма при 4-2.

Форхенд в навън на южноамериканеца донесе на Димитров два следващи брейкпойнта. Те обаче бяха пропуснати, като и в двата случая българинът изпрати топката в навън при ретура си. Българинът избави геймбол. само че все пак Монтейро реализира задачата си и понижи резултата.

Димитров още веднъж не загуби точка при подаването си, само че Монтейро върна жеста и не му разреши да стигне до решителен брейк, правейки резултата 5-4. Първата ни ракета обаче продължи да господства и приключи мача с нов сервис гейм на нула, като Монтейро изпрати топката в навън при опит за слайс бекхенд и по този метод международният №32 победи с 6-3, 6-4 след 73 минути на корта.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР