Еротичен модел е замесен в сагата с българските шпиони във

...
Еротичен модел е замесен в сагата с българските шпиони във
Коментари Харесай

Еротичен модел е замесен в сагата с българските шпиони във Великобритания

Еротичен модел е забъркан в сагата с българските шпиони във Англия. Това излиза наяве от следствие, извършено от няколко медии. Според тях 43-годишният Ян Марсалек, за който се твърди, че е давал задания на упрекнатите в шпионаж в Англия шестима българи, е почнал да работи за съветските секрети служби поради съдбовна хубавица.

Марсалек не е обвинен по делото против шестимата. Въпреки това се счита, че е обвързван с шпионската активност на българите

Интересното е, че през 2021 година посредством офшорката си Марсалек се опита да купи летище в София. Ако беше съумял, той щеше да получи неповторим достъп до базите данни за резервации на самолетни билети, толкоз значими за съветските разследващи служби. Също толкоз забавно е, че частта за летище София е оповестена в  в съветския вид на следствието на The Insider. В британския тя липсва.

Марсалек към момента се укрива в Русия, макар че от време на време пътува с подправени документи. Очевидно забележителна част от откраднатите пари към момента е у него.

Българското министерство на превоза твърди, че не е имало подобен човек измежду претендентите за концесията на аеропорта. Тя бе извоювана през юли 2019 година от консорциум сред основания в Париж фонд “Меридиам ” и австрийската компания “Щрабаг ”. На второ място остана консорциумът сред “Еърпортс де Пари ” и “ТАВ Хавалиманларъ ”, а на трето – “Фрапорт България ”, който държи летищата във Варна и Бургас.

Марсалек се среща с някогашния сексуален модел и актриса Наталия Злобина, до момента в който изследва благоприятни условия за бизнес в Москва

Тогава той е шеф на немската компания за електронни разплащания Wirecard. Красавицата пък работи за рекламна организация. Тя бързо съумява да го убеди, че може да откри подобаващи съветски вложители за взаимен бизнес. Даже основава компания, която да бъде главен сътрудник на немския колос.

Бизнесът на Wirecard в Русия не потръгва, само че пък двамата се радват на доста близки персонални връзки. Често пътуват дружно до екзотични дестинации, само че и до не толкоз сантиментални места в Руската федерация.

През септември 2013 година летят до Грозни, с цел да се срещнат с членове на фамилията на чеченския водач Рамзан Кадиров

Те имали предпочитание да се реалокират в Европа и да „ изперат “ към 400 милиона $ от сметките си в Хонконг. Наталия показва Ян като човек, кадърен да го направи. Според източник на The Insider чеченците се срещат още два пъти с двамата – във Виена и в Азия. При едно от пътуванията Злобина е съпроводена от Ахмед Пакаев, “побелял майор ” от съветското контраразузнаване ФСБ, който преди този момент е служил като представител на Русия в Интерпол.

Не е известно в кой миг Наталия е почнала работа за съветските разследващи служби. Тя обаче сигурно се е употребила с някои от привилегиите, присъщи за офицерите от разузнаването. Например траспортната ѝ информация в базата данни на Русия е сменена с тази на друга жена.

Заличени са данни за нейни пътувания, което е известно, че се прави за други съветски шпиони и сътрудници под прикритие

Злобина среща Марсалек с редица хора, свързани с съветските специфични служби. Един от контакт обаче се оказва изключително значим, с цел да стартира той да им симпатизира и да желае да работи с тях.  Става дума за Станислав Петлински. Той е управлявал специфичните сили на съветското разузнаване по време на войната в Чечения. В продължение на три дни той споделя на Марсалек за подвизите си, след което двамата стават извънредно близки. Петлински, който живее сред парцелите си в Русия, Монако и Милано, стартира да посещава постоянно Мюнхен и да се среща с Марсалек. Той пък от своя страна подхваща пътувания до страни с спорове като Сирия и Либия. Макар самият Петлински публично да не попада в съветските специфични служби, среща австрийския предприемач с редица офицери от разузнаването. Така последователно Марсалек се трансформира от отегчителен финансов управител в човек, живеещ живота на супершпионин.

Посветен е в държавни секрети, взе участие в политически далавери и се движи въоръжен с бойци от частни военни компании

Руските разследващи служби се нуждаят от него не толкоз като човек с пари, а като човек, който знае по какъв начин да ръководи пари. Това е извънредно значимо за финансиране на задгранични специфични интервенции. Важно е и за осребряването на нелегално извоювани приходи. Затова не е чудно, че когато немското правораздаване потегля по следите му поради неналичието на 2 милиарда евро от активите на Wirecard. Той разчита навръх шпионските си контакти, с цел да избяга от Германия и да се укрие в Русия.

Лети с частен аероплан до Беларус, а оттова се трансферира с кола в Москва. Някак съумява да заблуди сътрудниците си от оповестената в неплатежоспособност компания, че отива във Филипините, с цел да потвърди своята непорочност. Твърди се, че има към 10 подправени паспорта, измежду които на свещеници в Русия.

Марсалек бяга в Русия през юни 2020 година, а от 30 август същата година са първите доказателства на английската Кралска прокуратура за шпионска активност на българите в Англия, свързани с него

За началник на шпионската клетка се сочи 46-годишният Орлин Русев. Имейли, до които журналистическото следствие е стигнало, демонстрират, че двамата се познават още от времето, в което австриецът работи за Wirecard. След като в началото е чиновник на Българския енергиен холдинг, Русев се мести на Острова и стартира да се занимава с частен бизнес, обвързван със системи за сигурност. Смята се, че е доставял на Марсалек особено предпазени мобилни телефони. Той пък от своя страна по-късно му поставял задания за следене на хора и обекти, от които съветските специфични служби се интересуват или пък са неуместни за Кремъл. Плащал му посредством криптовалута или пари в брой за тези услуги.

Делото в Лондон против шестимата българи, упрекнати в шпионаж в интерес на Русия, би трябвало да стартира през октомври и да продължи към четири месеца поради огромния размер доказатества за тяхната активност. Според Кралската прокуратура те са работили в редица европейски страни от 30 август 2020 година до 8 февруари 2023 година, когато първите заподоздрени са задържани. До момента английските проверяващи не са разкрили нито едно лице или обект, за които българите е трябвало да събират информация.

В британската версия на обявата на The Insider обаче се показва, че Марсалек е изискал домашния адрес на Христо Грозев във Виена

Това се е случило през декември 2020 година, откакто Bellingcat, The Insider и Der Spiegel разгласяват взаимно следствие за отравянето на съветския опозиционен водач Алексей Навални, в което Грозев е основно настоящо лице. Тогава Марсалек разчита на свои познати, работили за австрийските разследващи служби. Единият от тях признава пред Der Spiegel, че платил единствено 3,40 евро, с цел да получи адресната регистрация на българския проверяващ публицист и снимал жилището му във Виена. По-късно по време на пътешестване до Съединени американски щати Христо Грозев е предизвестен от правоохранителните органи, че не може безвредно да се върне да живее в австрийската столица и в този момент се намира в Ню Йорк.

Преди дни в изявление за Нова тв Грозев сподели, че чака към разкритата в Англия шпионска спекулация да излязат имената на още българи поради контактите на Марсалек в България, които по думите му “за страдание, са на институционално равнище ”.

“Има върли фанатици на режима на Путин, даже в прокурорската система. Това е следствие, което скоро ще пуснем. Говорим за прокурори, проверяващи закононарушения, свързани с Руската федерация, в България. Те са членове на русофилски групи и честват рождения ден на Сталин ”, твърди Грозев.

Въпреки опасността за сигурността си той взе участие и в настоящето следствие за Марсалек. Посочен е като създател и в съветската, и в британската обява на The Insider.

Източник: 24 часа 
Още вести четете в категория Крими и темида
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР