Еротичен модел е забъркан в сагата с българските шпиони във

...
Еротичен модел е забъркан в сагата с българските шпиони във
Коментари Харесай

Еротичен модел свързал шефа на обвинените в шпионаж българи Ян Марсалек с руските тайни служби

Еротичен модел е заплетен в сагата с българските шпиони във Англия. Това става ясно от следствие, осъществено от няколко медии. Според тях 43-годишният Ян Марсалек, за който се твърди, че е давал задачи на упрекнатите в шпионаж в Англия шестима българи, е почнал да работи за руските тайни служби заради съдбовна красавица.
 
 Обвинените в шпионаж за Русия българи Обвинените в шпионаж за Русия българи Източник: Колаж
Марсалек не е упрекнат по делото срещу шестимата. Въпреки това се смята, че е обвързван с шпионската интензивност на българите. Интересното е, че през 2021 година чрез офшорката си Марсалек се опита да купи летище в София. Ако беше съумял, той щеше да получи несравним достъп до базите данни за резервации на самолетни билети, толкова значими за руските проверяващи служби. Също толкова занимателно е, че частта за летище София е оповестена в съветското издание на следствието на The Insider. В английския тя липсва.
 
Марсалек все още се укрива в Русия, въпреки че понякога пътува с подправени документи. Очевидно огромната част от откраднатите пари все още са у него. Българското министерство на превоза твърди, че не е имало сходен човек измежду кандидатите за концесията на летището. Концесията бе извоювана през юли 2019 година от консорциум сред учредения в Париж фонд " Меридиам " и австрийската компания " Щрабаг ". На второ място остана консорциумът сред " Еърпортс де Пари " и " ТАВ Хавалиманларъ ", а на трето – " Фрапорт България ", който държи летищата във Варна и Бургас.
 
Марсалек се среща с тогавашния сексуален модел и актриса Наталия Злобина, до момента в който изследва изискванията за бизнес в Москва. Тогава той е началник на немската компания за електронни разплащания Wirecard. Злобина пък работи за рекламна организация. Тя бързо съумява да го убеди, че може да му помогне да открие подобаващи сътрудници за общ бизнес. Даже основава компания, която да бъде основен съучастник в Русия на немския исполин.
 
Бизнесът на Wirecard в Русия не потръгва, само че пък двамата се радват на много близки лични връзки. Често пътуват дружно до екзотични дестинации, както и до не толкоз сантиментални места в Руската федерация. През септември 2013 година летят до Грозни, за да се срещнат с членове на семейството на чеченския деспот Рамзан Кадиров. Задачата им по-късно е била да " изперат " към $400 милиона от сметките им в Хонконг. Наталия стартира Ян като човек, сръчен да го направи. Според източник на The Insider чеченците се срещат още два пъти с двамата – във Виена и в страна в Азия. При едно от пътуванията Злобина е съпроводена от Ахмед Пакаев, " прошарен майор " от руското контраразузнаване ФСБ, който преди този миг е служил като представител на Русия в Интерпол.
 
Не е известно в кой миг Наталия е почнала работа за съветските секрети служби. Тя обаче несъмнено се е сдобила с някои от привилегиите, присъщи за офицерите от съветското разузнаване. Например информацията за нейните пътувания в съветските бази данни са заменени с тези на друга жена - нещо, което се прави за други съветски шпиони и сътрудници под прикритие.

Злобина среща Марсалек с редица хора, свързани с съветските секрети служби. Един от контактите обаче се оказва извънредно важен, симпатизира им и стартира да работи с тях. Става дума за Станислав Петлински. Той е управлявал специфични сили на съветското разузнаване по време на войната в Чечения. В продължение на три дни той споделя на Марсалек за подвизите си, след което двамата стават изключително близки. Петлински, който живее пътувайки сред парцелите си в Русия, Монако и Милано, стартира д апосещава постоянно Мюнхен и да се среща с Марсалек.
 
 Ян Марсалек и Станислав Петлински Ян Марсалек и Станислав Петлински Източник: The Insider
Той стартира да пътува да страни със противоречива известност - Сирия и Либия. Макар самият Петлински обществено да не попада в съветските специфични служби, той е индивидът, който среща австрийския бизнесмен с редица офицери от съветските секрети служби. Така поредно Марсалек се трансформира от елементарен финансов шеф в човек, живеещ живота на супершпионин. Посветен е в държавни тайни, взима присъединяване в политически далавери и се движи въоръжен, охраняван от бойци от частни военни компании.

Руските проверяващи служби се нуждаят от него не толкоз като човек с пари, а като човек, който знае по какъв метод да управлява пари. Това е изключително значимо за финансиране на задгранични секрети интервенции. Важно е и за осребряването на незаконно получени доходи. Затова не е чудно, че когато немското правосъдие влиза по следите му заради неналичието на 2 милиарда евро от активите на Wirecard, той бяга ог Германия в Русия, където разчита на своите шпионски контакти.
 
Лети с частен аероплан до Беларус, а оттам се придвижва с кола до Москва. Съумява да заблуди сътрудниците си от оповестената в несъстоятелност компания, че отива във Филипините, за да удостовери своята непоквареност. Твърди се, че има към 10 подправени паспорта, сред които и такива на свещеници в Русия.
 
Марсалек бяга в Русия през юни 2020 година, а от 30 август същата година са първите доказателства на британската Кралска прокуратура за шпионска интензивност на българите в Англия, свързани с него
За шеф на шпионската клетка се сочи 46-годишният Орлин Русев. Имейли, до които журналистическото разследване е стигнало, показват, че двамата се познават още от времето, в което австриецът работи за Wirecard.
 
След като първоначално е служител в Българския енергиен холдинг, Русев се мести на Острова и стартира да се занимава с частен бизнес, обвързван с построяването на системи за сигурност. Смята се, че е доставял на Марсалек криптирани мобилни телефони. Той пък от своя страна по-късно му поставял задачи за следене на хора и обекти, от които съветските специфични служби се интересуват или пък са неприемливи за Кремъл. Плащал му е чрез криптовалута или пари в брой за тези услуги.
 
Делото в Лондон срещу шестимата българи, упрекнати в шпионаж в полза на Русия, би трябвало да започва през октомври и да продължи към четири месеца заради големия размер доказателства за тяхната активност. Според Кралската прокуратура те са работили в редица европейски страни от 30 август 2020 година до 8 февруари 2023 година, когато първите заподоздрени са арестувани. 
 
В английската версия на обявата на The Insider обаче се демонстрира, че Марсалек е изискал домашния адрес на Христо Грозев във Виена. Това се е случило през декември 2020 година, откогато Bellingcat, The Insider и Der Spiegel разгласяват взаимно разследване за отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални, в което Грозев е главно сегашно лице.
 
Тогава Марсалек разчита на свои познати, работили за австрийските проверяващи служби. Единият от тях признава пред Der Spiegel, че платил само 3,40 евро, за да получи адресната регистрация на българския проверяващ журналист и снимал жилището му във Виена.
 
По-късно по време на пътешестване до Съединени американски щати Христо Грозев е предупреден от правоохранителните органи, че не може да се върне да живее в австрийската столица поради опасност за неговия живот и в този миг се намира в Ню Йорк.
 
Преди дни в изказване за NOVA Грозев показа, че чака към разкритата в Англия шпионска мрежа да излязат имената на още българи заради контактите на Марсалек в България, които по думите му " за жал, са на институционално ниво ".
 
" Има върли фанатици на режима на Путин, дори в прокурорската система. Това е следствие, което скоро ще пуснем. Говорим за прокурори, проверяващи престъпления, свързани с Руската федерация, в България. Те са членове на русофилски групи и празнуват рождения ден на Сталин ", твърди Грозев. Въпреки заплахата за сигурността си той взе присъединяване и в сегашното следствие за Марсалек.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР