100 години след смъртта на един президент, поглед към предсказанието, което преследва първата му дама

...
Ерин Донахю е главен редактор на списание East Wing, което
Коментари Харесай

Ерин Донахю е главен редактор на списание East Wing, което публикува по-дълга версия на тази история в своя дебют брой.

През 1920 г. астролог и ясновидец от Вашингтон, окръг Колумбия, на име Мадам Марша Чампни предсказа, че тогавашният сенатор от Охайо Уорън Г. Хардинг ще спечели президентския пост, но ще умре от „внезапна, насилствена или странна смърт“ преди края на мандата му. Чампни говори, докато разглеждаше астрологичната рождена карта на Хардинг по време на сесия със съпругата на Хардинг Флорънс, която щеше да стане първата дама на Съединените щати през следващата година, след като прогнозата на Чампни за победата на Хардинг се сбъдна. За съжаление, същото би било и предсказанието на Чампни за смъртта на Хардинг.

Около 19:00ч. в четвъртък, 2 август 1923 г., след кратко боледуване по време на обиколка в западните Съединени щати, 57-годишният Хардинг умира от сърдечен удар в хотел в Сан Франциско. По-малко от половин час по-късно и на 3000 мили разстояние, Чампни погледна рождената карта на Уорън Хардинг и часовника и каза на журналист: „Президентът е мъртъв.“

Карл Сфераца Антъни в книгата си „Флорънс Хардинг: The Първа дама, епохата на джаза и смъртта на най-скандалния президент на Америка."

Собствените писания на Чампни, цитирани от Антъни, разкриват, че способността й за предсказване идва от изследване на астрологичните рождени карти на нейните клиенти - карта на позицията на планетите в момента на тяхното раждане, за които се смята, че дават представа за нечия личност - и ясновидски видения. Но Чампни беше бизнесдама, която таксуваше 5 долара за всяка сесия, така че имаше финансов интерес да се представи като човек, който може точно да предскаже бъдещето - особено по-късно по време на администрацията на Кулидж, когато общественият скептицизъм към гадаенето за печалба беше толкова голям, че предложи законодателството би го криминализирало. По време на администрациите на Хардинг и Уилсън обаче сесиите в нейния салон на Dupont Circle бяха популярни сред много вътрешни политически лица във Вашингтон, като й предлагаха място на първия ред за всякаква информация от Вашингтон, която можеше да се окаже полезна в нейните прогнози.

„Едно от нещата, които трябва да разгледате … са източниците и какви са били техните програми“, каза Шери Хол, мениджър на президентските сайтове Уорън Г. Хардинг в Марион, Охайо. „Много от историите за привидното разчитане на Флорънс на астрологията бяха публикувани след смъртта на Уорън, а в много случаи и след нейната смърт. За да поставим това в контекст, това, което откриваме много при Хардингс, е, че хората искаха да бъдат част от историята ."

Въпреки мрака, който го заобикаля, предсказанието на Чампни за смъртта на Хардинг се сбъдва. И тя отправя претенциите си не само към Флорънс Хардинг, но и към журналиста Хари Б. Хънт през 1920 г., според книгата „Труд и проблеми: Женска история на окултизма“. Три години по-късно, когато се разпространи новината, че Уорън Хардинг страда от предполагаемо хранително отравяне по време на обиколката си в Западна САЩ, Чампни удвои своята прозорливост към Хънт.

„Това е краят. Той никога няма да се възстанови“, каза Чампни дни преди смъртта си, според биографа на Флорънс Хардинг Катрин А.С. Сибли, цитирайки статия от Хънт в нейната книга „Първата дама Флорънс Хардинг: Зад трагедията и противоречията“. „Кризата ще дойде в четвъртък вечерта. Той ще бъде мъртъв до петък.“

Тази прогноза беше още по-конкретна и точна за деня.

Не е ясно до каква степен Флорънс Хардинг е повярвала на прогнозите на Чампни. Тя открито изрази вярата си в астрологията, като каза, според книгата на Сибли: „Вярвам в астрологията и указанията на планетите за съдбата на мъжа или жената“. Но тя активно водеше кампания за съпруга си въпреки предсказанието, като изглеждаше, че се бори с напрежението между вярата в предопределена съдба и ролята на собствената й свободна воля при оформянето на бъдещето.

Каквито и запаси да постави това, предсказанието изглежда я преследваше. На 10 юни 1920 г., два дни преди съпругът й да спечели републиканската номинация за президент, тя каза на пресата: „Мога да видя само една дума, написана над главата на съпруга ми, ако той бъде избран, и тази дума е „Трагедия“. „

Прочетете повече от историята в списание East Wing.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР