Ергенът, излъчван от bTV е романтичен телевизионен разказ, който дава

...
Ергенът, излъчван от bTV е романтичен телевизионен разказ, който дава
Коментари Харесай

Проф.д-р Маргарита Пешева: „Ергенът”- модерната телевизионна приказка

”Ергенът ”, предаван от bTV е сантиментален ефирен роман, който дава медийна гаранция за обич, за в действителност благополучен фамилен живот, получен като бонус от „ медийната лотария ”,която предлага този международно прочут, предаван в десетки страни, и в множеството случаи– доста сполучлив риалити формат. На какво се дължи този невиждан триумф в международен мащаб? На младостта и хубостта на две дузини девойки, които имат друго обучение, прочувствена просветеност и обществени упования?

 

Всъщност девойките са подбрани по общ медиен стандарт - тяхното отношение към любовта се свежда до красотата/физическото привличане/материалното богатство/луксозният живот. Влизайки в този формат, девойките (по условие) се съгласяват с ненапълно незадълбочено, опростено схващане за любовта, което ще се мери основно посредством физическото привличане и физическото лъчение на мечтания Ерген. Той наложително би трябвало да е хубав, млад и процъфтяващ, което е стопроцентова гаранция за поява на „ мощни страсти ” и любовни усеща у претендентките. Всъщност „ Ергенът ” е модерна телевизионна приказка.

 

Навсякъде по света, този формат стъпва върху фактическия дефицит от обич и благополучие с непосредствен човек в действителния живот. „ Емоционалният недостиг ” тласка множеството девойки към изпълнената с опасности и неизвестности тв игра за „ разкриване на верния човек ”, което е гаранция за обич и благополучен фамилен живот. По създание, това е медийно опакована вълшебна приказка, в която разказът и героите, техните сражения и подвизи, са изцяло измислени. Те са приказна фантазия, която отделя фена от грубата действителност на настоящето, и го ”пренася ”, въпреки и за малко, в свят, в който положителният левент по изискване побеждава неприятния дракон, а на финала щастието и любовта са напълно обезпечени. Ергенът наложително връчва пръстен на една от претендентките, с което оповестява на феновете, че някак е съумял да се влюби в нея. Макар и чудесно осведомен с условностите на телевизионната игра, фенът въпреки всичко чака този благополучен край, той вижда в него известна „ медийна отплата ” на личния си отегчителен и монотонен живот, в който от дълго време няма такива сантиментални събития и страсти.


Тази „ психическа измама ” в обособените сезони на формата се развива и ненапълно преодолява от самите фенове. Това изяснява доста ниския рейтинг у нас на любовното риалити в неговия трети сезон. Което значи съществено развиване на прочувствената просветеност у фена, който все по-трудно може да бъде извоюван с блестящи, само че постоянно повърхностни „ телевизионни облици ”, които девойките обилно оферират.


Момичетата – разнообразни в идентичното
Момичетата имат ненапълно идентични визии за любовта – най-много за средствата и методите за нейното реализиране. Тяхната житейска формула е относително елементарна - влюбването/любовта е житейско положение, което за тях се получава при съществуване на тъкмо избрани детайли – Ергенът би трябвало да има хубав външен тип, да е млад, просветен и наложително доста богат, с цел да обезпечи разкош и искра на бъдещия фамилен живот. Схващанията на девойките за „ персонално благополучие ” и „ благополучие ”удивително си наподобяват – те се мерят най-много с „ химията ” на физическото привличане, и материалното богатство на бъдещия младоженец. Момичетата са разнообразни физически, само че техните цели, нрав и медийни дейности в развиването на формата в множеството случаи са идентични.

 

 768x432 (1)

 

Мнозина от тях в действителност имат вяра, че любовната приказка е допустима, и на финала на играта те могат да получат стремежи пръстен.
От друга страна, девойките към този момент имат насъбран ефирен опит – в третия сезон част от тях се надяват главно на бъдеща гласност и популярност, която частично да „ капитализира ” загубата на работа, изолацията от фамилията, и още куп обществени и битови неудобства, свързани с тяхното присъединяване в любовното риалити. Не всички девойки са толкоз обезверени романтички, които считат, че малкия екран ще успее да „ развърже ” жестокия възел на техния прочувствен свят, и ще им помогне най-накрая да намерят любовта на живота си.

 

Физическото разграничение като повсеместен детайл
„ Ергенът ” е риалити формат, който прецизно съблюдава физическото разграничение - при девойките, които би трябвало да имат разнородни типажи, с което да притеглят любознанието на огромната тв публика. Ако във втория сезон изчерпателен детайл на това разграничение беше най-вече тежестта на Пам, което неведнъж бе предмет на мнения и намеци от девойките, то в третия сезон това е най-много възрастта на част от тях (Маги, Надежда, Ивелина). Една от тях е на цели 44г., които доста надвишават младежката възраст на ергена Алек, който не е стигнал заветните 30 години. Именно възрастта се оказва затруднение, необятно коментирано в обществените диалози на участничките, за които разликата в годините сред Алек и някои участнички е сигурна гаранция за прочувствен крах. Но развиването на връзките сред Алек и две участнички (Маги и Надежда) съществено опровергава тази предварителна оценка. Алек (без подозрение по сценарий) пренебрегва точно възрастовата разлика и съществено се сближава с две от девойките, които са по-възрастни от него. Това е правилен сценарен метод – на любовта всички възрасти са подвластни, човешките усеща не познават възрастови, национални или расови ограничавания. Ето за какво те би трябвало да се почитат.

 

 ergenat-vtorata-polovina-uchastnichki-124

 

В този сезон сценаристите на „ Ергенът ” дават късмет и на няколко участнички в по-зряла възраст, което съществено отличава третия сезон от останалите два сезона, които търсеха разликата при девойките в други направления. Тук си коства да напомним Екзюпери: ”Най-хубавото се вижда единствено със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите ”.

Различието по съществени признаци (възраст, обучение, местоживеене, обществена реализация и др.) е водещ детайл в подбора на девойките. Това е извънредно сложна задача, която няма по какъв начин да реализира 100% успеваемост. Най-вече заради огромното благосъстояние на житейски модели и обществени типажи, които нашето общество предлага на житейския пазар.

 

Ето единствено някои от тях:
– Маги, някогашна „ мис Варна ”, управител на заведение, с добре овладяна обществена връзка, обществена отдалеченост и трагична персонална съдба;


– Надежда, специалист по човешки запаси, която поради присъединяване си във формата губи работата си, има пораснал наследник и обезверено търси любовта на живота си;


– Криси, гримьор и създател на кино сюжет, който счита да предложи в Холивуд, с високо обществено самочувствие и религия в своя предстоящ триумф във формата;


– Виктория, състезателен управител, изпълнена с съмнение и злоба към всички останали участнички, които декларира намерено като нещо в реда на нещата;


– Тея, актриса и певица, залутана в тоалети, гримове и екстеншъни, прекомерно себична, конфликтна, неспособна за живот на колективен принцип; 


– Милена, с високо обучение, знания и осведоменост, чудесно държание и образование като предписание избягваща споровете. В прочут смисъл - точно тя е „ откритието ” на третия сезон, заради своя висок учебен статус, който я прави напълно ”несъвместима ” с останалите участнички;


– Барбара, състезателка по битка, мощен темперамент, със мощно изразен блян към владичество над останалите;


– Валерия, студентка, доста мощно татуирана, с тежка фамилна орис, прочувствено доста объркана;


– Христиана, учебен психолог, напълно татуирана, шумна, която непрекъснато основава спорове, ето за какво бързо напуща имението.


Това са някои прочувствени и обществени профили на част от участничките. С развиването на третия сезон за фена излиза наяве, че множеството от девойките имат прекомерно високи, ето за какво – погрешни показа за себе си. Те постоянно вземат мечтаното за фактически, заради което техният свят е изпълнен с мечти, които всекидневно нямат нищо общо с действителността.


Момичетата са представители на обособени групи в обществото, които, по изискване, не са най-образованите, и високо интелигентните. Този риалити формат просто не е за тях. Открит остава въпросът по какъв начин Милена, с нейните няколко дипломи и високо обучение, в действителност е попаднала в тази неприсъща за нея компания? Именно нейното присъединяване внася ново разграничение сред нея и другите девойки, което е професионален триумф за целия екип, подготвил този риалити формат. Нейното присъединяване внася известна доза успокоение и интелектуална отдалеченост, което ненапълно уголемява просветителния статус и прочувствената просветеност на участничките. Ако имаме вяра на Даниел Голман „ стигне ли се до решения и дейности, възприятията са също толкоз значими, колкото и мисълта – а постоянно даже и повече ”.

 

Различният Ерген
Различието не подминава и ергена Алек, който в отличие от другите ергени Виктор и Евгени, има доста ясна мотивация, че това е единствено медийна роля, екранно присъединяване, което е напълно друго от действителния живот. Алек не скрива от фена, че това е тв игра, която има своите правила и условности. Той демонстрира очебийно умеене и блян за развиване на своя медиен облик, непрекъснато играе пред камерата, по време на многочислените си срещи и неизбежни целувки с девойките, които би трябвало да наподобяват добре на дребния екран. Дори прочувственият му ентусиазъм към Маги е наложителна част от тв сюжет, в който може и да има зрънце прочувствена магия, само че нищо повече. Но телевизионната игра, като всяка друга, наподобява условна, в случай че ти напълно не повярваш в нея. Всеки риалити формат, основава бъдещия си триумф на човешката логика на психиката, която постоянно стимулира нашите дейности благодарение на внушения, фантазии и огромни мечти.

 

 359523277_808951284265677_4777567783981220624_n

 

Самохипнозата
Самохипнозата в тв формат се разпростира посредством доста мощна религия. На нея са подвластни както участничките, по този начин и Ергенът. Донякъде тя е заразителна и за тв фен. Момичетата прочувствено напълно „ потъват ” в това тв съревнование, те бързо стигат до самовнушението, че към този момент са ”съдбоносно влюбени ” в Ергена. Нещо, което няма по какъв начин да е правилно, още повече за девойки, които от дълго време са излезли от пубертета. Но спортният принцип „ да се бориш за обич ” настоятелно изисква сходна самохипноза.В психически подтекст за това оказва помощ и цялостната изолация/имението/морето/вечерните коктейли/блестящите тоалети/тв игри, с които част от девойките „ печелят ” среща с обичания Алек и така нататък Дори доста умната и високо образована Милена в един миг се поддава на хипнозата като преодолява своето образование и стеснителност, с цел да има среща с Алек…


Без значение, че изцяло осъзнава условния темперамент на играта, Ергенът също се „ разболява ” от медийната самохипноза, заложена в основата на този формат. В обособени моменти, Алек също се поддава на внушението, че тв събитие и действителния живот (като че ли) са едно и също нещо. Той в действителност знае, че това няма по какъв начин да е правилно, само че мощните страсти като предписание изкривяват действителността, а отсам – и нейните психически константи. Световната история на формата, демонстрира, че е допустима поява на същински усеща сред участниците, на същинска обич, последвана от брак и благополучен живот. Но тези случаи са повече изключения, в сравнение с предписание. Правилото в тв формат най-често е обвързвано с прочувствени разочарования, мечти за обич и усеща, които не се сбъдват.

 

 IMAGE_17221447_40_0


Емоционалните провали
При всички участници те наподобяват неизбежни – в условия на по-дълга медийна изолираност в на практика затворено пространство. Участието в сходен риалити формат е прочувствено рисковано както за девойките, по този начин и за Ергена. То оставя дълготраен прочувствен отпечатък върху техния живот, който има своите позитиви и негативи. Но това е скъп житейски опит в техния живот оттук нататък. „ Ергенът ”, като всеки различен риалити формат, е ефирен опит, самобитна тв „ игрална зала ”, в която „ залогът ” се оказва твоят персонален прочувствен живот, твоите лични чувства и показа за положително и зло, разрешено и непозволено, красиво и грозно. Форматът изисква създаване на телевизионни прочувствени практики – на девойките и Ергена за обич и благополучен живот в бъдеще.

 

 2113251232

 

Всички участници в този риалити формат по едно и също време са спечелили и жертви на жестоките правила на телевизионната игра. В последна сметка победените са девойките и Ергена, а победител е нейно величество малкия екран. В това ненапълно се обобщават и философските послания в късите есета, които Наум Шопов произнася преди всяка Церемония на Розата. Те в действителност приказват за другия бряг, на който са същинските правила, морала, любовта и щастието, към който девойките плуват, без да са сигурни, че на финала няма да се удавят. Тези философско-естетически есета показват позицията/гледна точка на медията по отношение на смисъла и водещите послания на тв формат. Те демонстрират, че любовта и човешките връзки най-често не се поддават на рационални дейности и пояснения. И надали могат да се родят съвсем „ от нищото ” – в едно прелестно имение, на брега на красиво море и един млад и прелъстителен Ерген – в ролята на младоженец и прочувствена фантазия за всички девойки.


Телевизионната реализация
И в трите сезона, сюжетът на този риалити формат има някои наложителни детайли, само че той непрекъснато се развива и трансформира. Този сезон, игрите на Кредисимо, в които участничките се борят за среща с Алек, са доста по-разнообразни и по-добре снимани. Те не унижават човешкото достолепие на девойките, а по-скоро залагат на тяхната физическа мощ, въображение и спортен опит. Ергенът най-често е рефер в тези игри, което внася нужния прочувствен детайл в надпреварата.

 

Форматът обичайно демонстрира отлична операторска работа, професионално комбиниране на главните проекти във филмовото и телевизионното изображение - отдалечен план/общ план/американски план/среден план/близък план/едър план/детайл. Операторската работа употребява всички техники и благоприятни условия на модерната тв продукция, в това число изображения в отдалечен проект благодарение на дрон или хеликоптер, красиви пейзажи, динамична промяна на проектите по време на коктейлите и Церемонията на Розата.

 

Операторската работа е отлична,цялостното снимане на срещите/разговорите/състезанията демонстрира висок професионализъм/смяна на проектите според от прочувствения градус в дейностите и държанието на участниците. Заснемането на свадите е изключително мъчно, само че видно е, че девойките „ потъват ” в гневните разногласия и изцяло не помнят за камерите.

 

 original


Ергенът също има преобладаващо сценарно наличие в епизодите, той най-често дава оценка на събитията, държанието на девойките, техните положителни или неприятни дейности. В този сезон, Ергенът дава доста по-категорични оценки на атмосферата в имението и държанието на всяка участничка. Ако създадем съпоставяне с втория сезон, въпреки и по-млад, той е доста по-категоричен от ергена Евгени, в дейностите на който имаше известна стеснителност, той изглеждаше прекомерно некомпетентен, ненапълно лишен от нужната придирчивост в някои сериозни обстановки.


В новия сезон, телевизионният облик на Ергена сценарно е по-добре развъртян и дефиниран, неговият честен императив е по-ясно изразен в обособените епизоди. Алек изрично постанова наказания на тези девойки, които са минали границата на нужното почитание към другия, подронили са неговото достолепие. В такива случаи Алек работи с експедитивност и решителност, неговите наказания по време на Церемонията на Розата са доста поучителни за нуждата всяка участничка да осъзнава тънката граница сред уважението и обидата, положителното и злото, разрешеното и непозволеното. В прочут смисъл, Алек дава скъпи уроци по образование, отношение и обществени обноски, които са изключително нужни и на фена.

 

В този подтекст, тв формат има и своята възпитателна функционалност, той демонстрира разнообразни тв модели на държание и деяние като подчертава върху нуждата от почитание и схващане на другия.


Основното обръщение на тв формат
Гледайки третия сезон, от самото начало си задавам въпроса кой повече се нуждае от този формат – малкия екран, за която е значим неговия триумф и рейтинг, девойките, взели рискованото решение да преследват един прочувствен идеал, Ергенът Алек, за който е изключително значима телевизионната известност, насъбраната обществена популярност, която евентуално ще му донесе други обществени дивиденти? Авторският екип, който сигурно, претърпява някаква част от пристрастеностите и разочарованията на главните играчи, само че резервира нужното разстояние от протичащото се в имението, телевизионният фен, изправен пред алтернативата да гледа или друг риалити формат?

 

Всъщност без значение е по какъв начин ще приключи този формат, дали някое от девойките в действителност ще получи стремежи пръстен? Главната поука от него е в друго - Даниел Голман споделя, че са значими: „ точно другите умения, които назоваваме прочувствена просветеност: измежду тях е опцията да мотивираш себе си, да проявяваш неизменност в сложни моменти, да контролираш импулсите и да отлагаш възнаграждението за напъните си, да регулираш настроенията си и да не разрешаваш паниката да пречи на мисленето, да проявяваш съпричастност и да живееш с вяра ”. Дори да приемем, че като тв формат „ Ергенът ” е ненапълно негативен образец за прочувствена просветеност, той безспорно продължава обществения диалог за огромната роля на любовта и страстите в живота на всеки от нас, за умеенето ни да живеем с другите, да ги обичаме. И непрекъснато да търсим разсъдък и вяра в своите дейности. Което е за положително.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР