Ереван. Фотоизложбата Пловдив – Eвропейска столица на културата 2019 през

...
Ереван. Фотоизложбата Пловдив – Eвропейска столица на културата 2019 през
Коментари Харесай

Фотоизложба, посветена на инициативата „Пловдив – Eвропейска столица на културата 2019″, бе открита в Ереванския държавен университет

Ереван. Фотоизложбата „ Пловдив – Eвропейска столица на културата 2019 през обектива на млад арменски фотограф “ бе открита в основното предверие на Ереванския държавен университет. Това оповестиха за Радио „ Фокус “-Пловдив от Фондация „ Пловдив 2019 “. Тя включва 40 фотографски произведения на Рафи Юреджиян, снимани по време на неговото посещаване и многочислени срещи в Пловдив и ще може да бъде забелязана до 14 януари от всички студенти, гости и посетители на Ереванския университет.
В откриването на изложбата взеха присъединяване ръководителят на Делегацията на Европейския съюз в Армения дипломат Питър Свиталски, зам.-министърът на културата на Армения Тигран Галастян, зам.-министърът на диаспората Арамаис Григорян и зам.-ректорът на Ереванския държавен университет Александър Маркаров. Присъстваха посланици, дипломати, чиновници от арменските институции, студенти и някогашни ученици на български висши учебни заведения.
В обръщението си към гостите дипломат Мария Павлова акцентира, че с богатия си и разнороден културен профил, Пловдив изцяло се вписва в полезностите на програмата „ Европейска столица на културата “ и изцяло заслужава високото самопризнание. Посланикът посочи специфичната роля и място на арменската общественост в оформянето на културната палитра на града, като уточни, че без приноса на българските арменци, Пловдив надали щеше да бъде същият изумителен град. В обръщението си към присъстващите дипломат Свиталски приветства самодейността на българското посолство за открояване на Пловдив като Европейска столица на културата 2019 и изрази вяра Армения да участва в програмата на културните събития в Пловдив през идната година. Посланик Свиталски означи задоволството си, че изложбата е експонирана в основното предверие на Ереванския университет, даваща по този метод опция на младото потомство, изключително студентите, да й се насладят. Той оцени високо експозицията, която ще помогне за доближаване на европейската просвета до арменците, изключително до младежите.
От своя страна създателят на фотографиите Рафи Юреджиян благодари на българското посолство за предоставената му опция, в това число за дадената му независимост да прояви творчество при съответния избор на обекти. Той показа, че е приел с наслада поканата на Българското посолство да взе участие в плана, характеризира задачата като доста забавна, както и срещите, които е осъществил в Пловдив. Фотографът означи огромното неспокойствие, с което е отразил културните събития на арменците в града, както и подготовката им за честванията на „ Пловдив – Европейската столица на културата “ и прочие „ Прекарах в Пловдив съвсем 20 дни. Преди да пристъпя към работа, се пробвах да опозная жителите на града, тъй като с цел да почувстваш града, би трябвало да усетиш самобитността на жителите му “, означи Юреджиян. Той съобщи, че е бил изключително мощно впечатлен от Стария град, съхранил антични монументи на архитектурата. Основната цел на плана бе да покаже историческите, архитектурните и културни забележителности и културно многообразие на Пловдив през погледа на млад арменски фотограф. Особен интерес провокира подготовката на града за многочислените начинания в границите на Европейската столица на културата 2019 година, както и присъщата динамичност на актуалния Пловдив като привлекателно място за живот и професионална реализация на младежите. Важен акцент бе подложен и върху отразяването на традициите, обичаите и културните достижения на арменците и техният принос в българското културно-историческо завещание. Специфичният нюанс на града като място, съчетаващо минало, настояще и бъдеще също откри място в тематиките и сюжетите на фотоизложбата. Проектът „ Пловдив – Европейска столица на културата 2019 през обектива на млад арменски фотограф “ се осъществя в границите на Международния проект на Комуникационната тактика на България за Европейски Съюз за 2018 година Подготовката и реализирането на плана станаха вероятни с помощта на поддръжката на партньорските организации в България и Армения. Изложбата е проведена от посолството на България в Ереван дружно с Ереванския държавен университет, Държавния културен институт и фондация „ Пловдив 2019 “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР