Ердоган си тръгна от Сочи с измамени очаквания – Путин

...
Ердоган си тръгна от Сочи с измамени очаквания – Путин
Коментари Харесай

Алфред Кох: Ердоган някак ще отмъсти на Путин за това унижение

Ердоган си потегли от Сочи с излъгани упования – Путин отхвърли да възобнови „ зърнената договорка “, разяснява Алфред Кох, някогашен съветски вицепремиер (1997), предприемач, публицист, който от 2013 г е политически бежанец в Германия

Измина една година и 100 деветдесет и два дни война. След известно спиране, на картите на на ISW (Институтът за проучване на войната) още веднъж се вижда настъплението на въоръжените сили на Украйна. На първо място, веселя се, че в посока Мелитопол има видим прогрес – на юг от Работино и към Вербовое. Тоест, това, което през вчерашния ден или завчера беше единствено разкази на военни репортери, към този момент се вижда на картата: украинските сили се доближават до северозападните околности на Вербове.

Освен това има дребни триумфи в сектора, от който от дълго време не е имало вести: на линията Пятихатки - Василевка (в най-западната част на Запорожка област). Има и ненадейно нахлуване на север от Бахмут.

Продължаването на украинското нахлуване в мелитополското направление е още по-значимо, защото се реализира след прехвърлянето на съветски парашутисти от Лиманското направление в този сектор. Тоест, даже жертвайки настъплението на изток, съветското командване отново не може да спре настъплението на въоръжените сили на Украйна на юг.

Всички специалисти са единомислещи, че на „ стратезите “ на Путин са им останали доста малко запаси (иначе нямаше да трансферират елементи от един сектор на фронта в друг). И в случай че тези прехвърляния не оказват помощ (а към този момент е ясно, че не помагат), тогава те няма да имат с какво да запушат новите дупки в отбраната...

Днес Ердоган (бел. ред. – текстът е писан на 5 септември 2023) си потегли от Сочи с излъгани упования: Путин отхвърли да възобнови „ зърнената договорка “. Условията на Путин са ясни: да се отстранен бариерите пред износа на съветско зърно и торове и още веднъж да се свърже съветската земеделска банка Россельхозбанк към интернационалната платежна мрежа SWIFT, да се позволи вноса на селскостопанска техника и аварийни елементи за нея в Русия, възобновяване на работата на тръбопровода за амоняк от Русия до Одеса.

Можете да коментирате разумността на тези претенции колкото си желаете, само че има два момента, които обезсмислят цялата тази полемика: първо, осъществяването на изискванията на Путин ще му обезпечи сериозен приток на валута и затова ще обезсмисли забележителна част от глобите, наложени на Русия. И второ, даже в случай че Ердоган беше подготвен да извърши изискванията на Путин, той нямаше да може да го направи: главната спънка е, че глобите са наложени от Европейската общественост, а Турция не е член на Европейски Съюз.

Загубите на Украйна от прекратяването на „ зърнената договорка “ са доста по-малки от облагата, която щеше получи Русия, в случай че изискванията на Путин бъдат изпълнени. Само зърно Русия може да изнася два пъти повече от Украйна, да не приказваме за минерални торове (разликата е 20 пъти).

Ако като получи това, което желае, Путин най-малко отчасти ще запълни пробойната, която се появи в бюджета му от глобите против съветските въглеводороди. И той ще получи изчезналите средства, които може да насочи за продължение на войната.

Освен това Украйна, благодарение на своите съдружници (предимно Румъния), търси различни пътища за експорт на зърно. И към този момент организира няколко търга за експорт по тези „ коридори “. Износът с железопътен превоз също пораства.

Междудругото, аз персонално имам вяра повече, че с блокадата на съветските черноморски пристанища благодарение на морски дронове (а в този момент на украинците им следва да имат и подводни дронове), ще покаже на Путин напълно ясно, че отдръпването му от „ договорката за зърно “ удря него по-силно в сравнение с съперниците му.

Путин от дълго време е потвърдил, че да се пробват да го убеждават единствено разпалва егото му и той стартира да се инати като красиво момиче. Но когато му потопят няколко танкера и взривят петролния му терминал, незабавно ще стане мек като коприна.

Отбелязвам междудругото, че и Ердоган няма да се остави да падне по тил и няма да остави без отговор удара върху гордостта си, нанесен от Путин. Все отново по какъв начин беше? Ердоган предложения Путин в Турция. И дори Вова сподели, че – добре, ще пристигна. Но не, не пристигна. Тогава Ердоган го предложения още веднъж. И отново нещо не му се получи на Путин и най-после той самичък предложения Ердоган в Сочи.

Ердоган, макар че неговите предложения не бяха признати, одобри поканата на Путин и дойде в Сочи. Какво беше посланието му? „ Виж, Вова, всички са ти обърнали тил, даже Макрон не ти е звънял от дълго време, има издадена заповед за арест, даже да искаше да идваш в Турция, където ти аз подсигурявам сигурността ти, ти си отровен и връзката с теб няма да ми донесе  популярност. Аз обаче, обратно на всички рационални причини, пристигнах при теб. Трябва да го оцениш и да се срещнеш с мен. Особено откакто съм твой посетител. В последна сметка, в случай че ме изпратиш в този момент, с кой различен ще можеш да приказваш? “

Но Путин не разбра посланието и реши, че в този момент е подобаващ миг да слага Ердоган на мястото му. Всичко, което знаем за Ердоган до момента, ме убеждава, че той някак ще отмъсти на Путин за това оскърбление. А това, че той одобри това като оскърбление, си проличава. Той е ориенталец и не е привикнал с сходни демонстративни отводи. Така че даже е добре, че се случи: Путин загуби още един посредник-събеседник сред него и останалия свят. Останали са единствено Ким Чен-Ун, който скоро ще дойде в Москва с бронирания си трен и Си Дзинпин.

Самият Ким Чен-Ун обаче също има потребност от медиатори, а Си Дзинпин нито е събеседник, нито е медиатор - той е началник и настойник. С него никакви договаряния „ ти на мен - аз на теб “ не работят.

Междудругото, скоро Путин ще отиде в Пекин. Възможно е там да го чака леден душ. По някаква причина ми се коства, че към този момент му е писнало на всички там от неговите номера. Изтокът обаче е внимателен въпрос. И несъмнено не съм най-хубавият специалист по тематиката.

Но въпреки това, аз добре знам простата и разбираема истина: нашата идея е обективна, врагът ще бъде надвит, успеха ще бъде наша. Слава на Украйна!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР