Ердоган ще открие в Кьолн новата Централна джамия на турско-ислямското

...
Ердоган ще открие в Кьолн новата Централна джамия на турско-ислямското
Коментари Харесай

Този ислям няма място в Германия!


Ердоган ще открие в Кьолн новата Централна джамия на турско-ислямското съдружие " Дитиб ". Само че ислямът, проповядван от имамите му, няма място в Германия, разяснява Сейран Атеш и изяснява за какво:

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е подложен на остра рецензия по доста въпроси. И то не от през вчерашния ден. Например заради погазването на човешките права в неговата страна и задържането на критици на режима и представители на опозицията, включително на задгранични правозащитници и журналисти; поради военната интервенция на Турция в спора в Сирия и в Югоизточна Турция; поради рецесията, в която изпадна турската икономика; поради ръководената от него партия, която залага на политическия ислям и няма нищо срещу да приема дарения от задгранични ислямистко-екстремистки кръгове. Днес този президент идва на публично държавно посещаване в Германия. И освен това. Именно той ще открие Централната джамия на турско-ислямското съдружие " Дитиб " в Кьолн.

Особено изненадващо е, че този толкоз оспорван държавник е поканен и на официален банкет, квалифициран от високопоставени немски политици. Eдин деспот бива посрещан с всички държавни почести - с лицемерния мотив, че трябвало да се работи за възстановяване на връзките сред двете страни и за наново сближване с Турция. И повечето медии одобряват тази логичност изцяло безрезервно. Нима някои избрани представители на германската политическа сцена още не са разбрали, че с диктатори не се сяда - нито на празнична софра, нито даже на чаша чай? Подобни държавници заслужават най-вече чаша вода - с цел да не умрат от жадност. И нищо повече.
Редакцията предлага
" Дитиб " - удължената ръка на Анкара

" Дитиб " е директно подчинена на държавната турска Дирекция по религиозните въпроси ( " Дианет " ), която пък от своя страна се управлява от турското държавно управление. Колко още би трябвало да го повтаряме? В случая въобще не става дума за някакъв безпроблемен ислямистки съюз в Германия. На фона на настоящите военни спорове, в избрани джамии на " Дитиб " се държат борбени политически речи в духа на турския шовинизъм и военната агитация.

В Турция проблемите с равноправието сред половете, антисемитизма, хомофобията, пропагандирането на политически ислям и доста други сериозни тематики също стоят в директна връзка с " Дитиб " и " Дианет ". Идеологическата основа за тази активност се обезпечава непосредствено от Анкара, т.е. от Дирекцията по религиозни въпроси. Ужасяващ образец в това отношение е комиксът за деца на " Дитиб " и " Дианет "  от 2016 година, който възхвалява мъченическата гибел.

Накратко: повече от явно е, че в Германия " Дитиб " и " Дианет "  водят политическа агитация за турското държавно управление. И можем единствено да приветстваме това, че сега Федералната работа за отбрана на конституцията (вътрешното разузнаване) изследва дали " Дитиб " би трябвало да бъде сложена под наблюдаване.

Разбирането на Ердоган,  " Дитиб " и " Дианет " за исляма, в композиция с турския шовинизъм, въобще не се вписва в ценностната система на Европейски Съюз и опонира на немската конституция. Затова те нямат място нито в Германия, нито в Европа. Агитацията на " Дитиб " и " Дианет " разделя немските турци на две - последователи на Ердоган и негови съперници. Едни против други биват изправяни " положителните мюсюлмани ", т.е. гласоподавателите на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), срещу  " неприятните мюсюлмани " - нейните съперници.

Срамно леке за Германия е това, че в този момент един властнически, ислямистки управник като Ердоган ще открие новата Централна джамия в Кьолн. В прав текст това значи следното: с освещаването на новата джамия на " Дитиб " и " Дианет " политическият ислям и турският шовинизъм тържествено си проправят път към обществото. Тази джамия ще бъде място, на което религиозната независимост ще се схваща единствено като независимост на личната визия за вяра и на личния шовинизъм. А цялото зрелище се легитимира от една страна от наличието на турския държавен глава и неговите последователи, които, в случай че не са от групата на безкритичните му сипматизанти, в болшинството си са жадни за власт ислямисти; а въпреки това събитието бива легитимирано от тези публични немски представители, които поддържат целия този театър и изолират (политически) всички сериозни гласове.

Какви ще бъдат последствията за интеграцията в Германия?

В доста джамии на " Дитиб " / " Дианет "  се пропагандира едно схващане за исляма, което опонира на немската конституция и на Общата декларация за човешките права. От позиция на интеграционните старания, които поставя Германия, това е изцяло недопустимо, контрапродуктивно и ще сътвори нови проблеми, вместо да реши съществуващите. Не беше ли задоволително притеснителен фактът, че на турския референдум за конституцията, провел се през миналата година, толкоз доста турци, живеещи в Германия и в други страни от Европейски Съюз, дадоха гласа си за един автократ? Трябва ли в този момент и ние в Германия да се кланяме на този човек и да му предоставяме естрада, която той да изполва за политическата си агитация?

Приветствам и откровено се веселя на всички тези смели хора, които няма да откликнат на поканата за " причестяване " с Ердоган в петък. Ако аз, като носителка на Ордена за заслуги на Федерална република Германия (първа степен), бях поканена да уважа това събитие, също щях да откажа. Вместо това ще се включа в контрадемонстрацията в петък в Берлин. Защото когато става дума за нарушители, човек не трябва да се примирява с ситуацията, а би трябвало да работи.

 

Сейран Атеш е адвокатка по специалност, авторка на текстове и активистка-правозащитничка от турско-кюрдски генезис. Тя е инициаторка и съоснователка на откритата през 2017 година джамия Ибн-Рушд-Гьоте в Берлин, която се застъпва за всемирски и демократичен ислям.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР