Ердоган се ядоса на Кремъл: Няма да се съобразяваме с

...
Ердоган се ядоса на Кремъл: Няма да се съобразяваме с
Коментари Харесай

Ердоган обвини Лавров в лицемерие: Ще продължим действията си. Може да дойдем внезапно някоя вечер

Ердоган се ядоса на Кремъл: Няма да се съобразяваме с вас, лицемери!

“Не се съобразяваме с лицемерните думи на тези, които ни размахват пръст. Ще продължим дейностите си. Може да дойдем ненадейно някоя вечер “.

 

Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред участниците в честванията на 951-ата годишнина от историческата борба при Манцикерт през 1071 година

Изказването на Ердоган беше в отговор на неотдавнашното изказване на министъра на външните работи Сергей Лавров, който се разгласи срещу възможна военна интервенция на турската войска в Сирия. “Ескалация на военното напрежение в Сирия е неприемлива. Основното е да не се разрешават нови военни дейности и да има договаряния по дипломатическите канали и правила, които към този момент съществуват в връзките сред Сирия и Турция ”, съобщи Лавров на среща със сирийския външен министър Файсал Мекдад в Москва тези дни, съобщи Българска телеграфна агенция.

Раздразнен от позицията на Кремъл, Ердоган упрекна Лавров в двуличие и се разгласи в отбрана на правото на Турция да предприеме трансгранична интервенция в Сирия.

 

„ Заявявам пред целия свят, че нашата битка няма да завърши, до момента в който не осигурим сигурността на нашите южни граници с 30 километров кулоар. Ние сме наясно с лицемерието на тези, които ни се заканват, размахвайки пръст против нас. Ето за какво изобщо не взимаме на съществено тези лицемерни изявления ”, съобщи турският държавен глава.

През март турският парламент гласоподава компетенции на армията за осъществяване на трансгранична интервенция в Североизточна Сирия, която е под контрола на сирийските Сили за отбрана на народа (СЗН), считани от Турция за поделение на оповестената за терористична формация Кюрдска работническа партия (ПКК). Според анализатори обаче следващата турска интервенция към момента не се реализира поради опълчването на Русия и на Иран, декларирано пред Ердоган на тристранната среща в Техеран предишния месец.

В същото време Турция, която от началото на спора в Сирия поддържа опозиционните сили, подхваща стъпки за нормализиране на връзките с режима на Башар Асад. Битката при Манцикерт (на турски - Малазгирт) на 25-26 август 1071 година е знаково събитие в историята на селджукските турци, които разрушават византийските сили. Победата на селждукските турци отваря пътя за всеобщото им заселване в Мала Азия, където епохи по-късно поражда Османската империя.

Дълги години се водеха изследвания за точното място на борбата сред двете армии. Приема се, че селището Ахлат, окръг Малазгирт, е било сцена на бойните дейности. Всяка година в региона на Ахлат се организират грандиозни празнувания на годишнината от борбата, в които по традиция взе участие президентът Ердоган, както и съдружният му сътрудник Девлет Бахчели, водач Партията на националистическото деяние, военни, представители на силите по сигурността, цивилен организации.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР