Ердоган се опитва да разиграе палестинската драма в полза на

...
Ердоган се опитва да разиграе палестинската драма в полза на
Коментари Харесай

Боян Чуков: Конфликтът в Палестина в момента се намира в междинна фаза

Ердоган се пробва да разиграе палестинската драма в интерес на неоосманизма. Това написа в профила си във Фейсбук Боян Чуков, геополитически анализатор и някогашен офицер от разузнаването.

Ето какво написа още той в обществената мрежа: 

На митинга в Истанбул в поддръжка на Палестина и ХАМАС турският президент предложения своите сътрудници от Саудитска Арабия, Египет, Либия, Ливан и Йордания. Но на проведеното мероприятие нямаше представители на изброените страни. Ако се бяха появили, то това щеше да разреши на Ердоган да се нарежда като водач на мюсюлманския свят. Около половин милион индивида бяха митингуващите. Някои настояват, че са били един милион. Ердоган унищожи до основи връзките сред Израел и Турция. Той назова еврейската страна " боен нарушител “. И усложни неимоверно доста бъдещия разговор сред Израел и Саудитска Арабия. Реално го срина. Ердоган уверено прати турския флот към крайбрежията на Израел.

Американският анализатор Дъглас Макгрегър дори позволи, че Анкара може да стартира военна интервенция в Газа. Звучи необикновено и много пресилено. Засега турците единствено громят кафенетата на Starbucks по турските улици, които смятат, че финансират ЦАХАЛ. Ердоган съобщи, че Анкара може да бъде поръчител на палестинската страна със своето политическо и военно наличие. И предизвести Западът да не си играе на " кръстоносци “. Ердоган запита тези, които плачат за Украйна за какво мълчат за Газа. И подсети, че малко преди повече от 100 години линията Газа е била в състава на Османската империя. Турският президент бе доста явен в своята позиция. Той съобщи, че клането в Газа е работа на Запада, а Израел е пешка в ръцете на Запада.

На Ердоган му се отдава чудесно ролята на просветител в мюсюлманския свят, приказва красиво. Но той не отрони и една дума против Съединени американски щати. Ердоган не е нито Путин, нито Си с цел да се опълчи непосредствено на Запада. Турция няма капацитет за това. Намесата на Анкара в спора крие доста опасности за турците, само че при сполучливо разиграване на картите от Ердоган... Турция може да се трансформира в международен състезател. Красивите и смели слова на турския президент въодушевяват мюсюлманския свят, само че при липса на действителни дейности идва непреклонно разочарованието. Реален ли е проектът на Израел да изгони 2 млн. палестинци от линията Газа? Много страни го смятат за постижим.

Бенджамин Нетаняху от време на време стимулира и оправдава своите дейности с древен цитати. На 25 октомври той съобщи на еврейския народ: " Ние ще осъществяваме пророчеството на Исаия “ (Исаия е един от великите старозаветни пророци, живял през 8 век пр.н.е. в Юдея). Ако се систематизират библейските цитати на Бенджамин Нетаняху ще стане ясна линията, която е решено да следва настоящето управление на Израел.

Есхатологичната проекция на спора не е за подценяване. Тя играе значима роля в мотивацията на ръководителите на Израел. Конфликтът в Палестина сега се намира в междинна фаза. Той е многофакторен и е плануван като многоходов. Което го прави на практика много непредсказуем. Към днешна дата наклонността е ясна. И тя не води към помирение. Конфликтът е местен, само че с релефна наклонност да стане районен, което е действителна крачка към превръщането му в световен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР