Eрдоган с бира в ръка, разголващ задните части на забулена

...
Eрдоган с бира в ръка, разголващ задните части на забулена
Коментари Харесай

“Шарли Ебдо“ окарикатури Ердоган, той е бесен


Eрдоган с бира в ръка, разголващ задните елементи на забулена жена: с тази подигравка в новия си брой френското сатирично списание “Шарли Ебдо “ наля още масло в огъня сред Париж и Анкара. Турският президент е гневен.

„ На четири очи си е най-весело “ – по този начин гласи текстът към карикатурата, която вбеси турския президент. На нея Ердоган е изобразен по фланелка и долни гащи, с кенче бира в ръка. С другата си ръка той повдига полата на забулена жена и разголва задните ѝ елементи. „ О, пророкът! “ – споделя карикатурната фигура в комиксово балонче.

За добър усет и дума не може да става, само че подобен е стилът на „ Шарли Ебдо “, а. Която, прочее, турският президент самичък си навлече със своите дейности през последните дни.

Разпалване на огъня
Редакцията предлага
Карикатурата на корицата на френското сатирично списание излезе онлайн още нощес, а от Турция начаса заваляха остри рецензии. Говорителят на Ердоган упрекна в „ културен расизъм “ – каквото и да значи това необичайно определение.

С новата си брошура сатиричното списание налива масло в огъня на острия. Спорът стартира, откакто Макрон изрично отбрани свободата на словото по отношение на обезглавяването на един френски преподавател, показвал в часовете карикатури с пророка Мохамед. Тогава Еманюел Макрон съобщи, че Франция няма да се откаже от карикатурите и от вестниците си. Френският президент неотдавна сподели и нещо друго: Ислямът е в рецесия.

Дипломатическо напрежение

В отговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган упрекна френския си сътрудник в ислямофобия и прикани да се бойкотират френските артикули. Най-скандално обаче беше изявлението на Ердоган, че Макрон би трябвало да отиде на психиатър. В отговор Париж отзова посланика си в Турция – една от най-острите дипломатически ограничения със алегоричен темперамент.

По този мотив немският ежедневник „ Ди Велт “ разяснява: „ По образеца на Париж, своите посланици би трябвало да върнат още Германия, както и другите страни от Европейски Съюз. В същото време на Анкара би трябвало да се даде ясно да разбере, че всеки, който, ще бъде подложен на строги наказания. От позиция на силата сега може да работи не Турция, а Европейски Съюз. Стига да желае и да се държи по този начин, както самичък счита, че му се поставя: като велика мощ, на равна нога със Съединени американски щати. “

Ердоган би трябвало да се извини

А ето и част от коментара във „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “:

Новият брой на " Шарли Ебдо – скрийншот на корицата

„ Провокациите на Ердоган не са някакви инцидентни гафове, те са целенасочени. Той знае, че нападайки Франция може да реализира доста по-лесно своите вътрешно-политически цели, в сравнение с в случай че се нахвърли върху Германия. Защото доста турци имат неприятно мнение за Франция, доколкото в тази страна живеят доста кюрди от Турция, и най-много поради мощното арменско лоби в страната. Ето че сега Ердоган явно е податлив да влезе в продължителна рецесия на връзките си с Европейски Съюз. Същевременно обаче незабавно се нуждае от актуализиране на митническия съюз с Европейски Съюз от 1996 година. А това няма да стане, в случай че Ердоган не се извини на Макрон. Без опрощение няма и излаз от неприятното състояние, в което Ердоган вкара Турция. Досега обаче Ердоган се е извинявал единствено на един президент: на Путин, когато. На Макрон обаче надали ще се извини. “

Антифренски настроения

Нека да си напомним, че при започване на септември „ Шарли Ебдо “ разгласява поредност от карикатури с пророка Мохамед и провокира остри реакции в част от мюсюлманския свят. В момента спорът се разраства и задълбочава: през вчерашния ден в столицата на Бангладеш Дака 40 000 души излязоха на антифренски митинги.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР