Ердоган разговаря с Путин и Зеленски за язовирната стена Tурският

...
Ердоган разговаря с Путин и Зеленски за язовирната стена Tурският
Коментари Харесай

Турция призова за международно разследване на разрушената стена на яз. „Каховка“


Ердоган беседва с Путин и Зеленски за язовирната стена

Tурският президент беседва с съветския и украинския си сътрудник за разрушаването на язоворната стена на „ Каховка “.

Пред Путин Ердоган е декларирал, че е належащо изцяло следствие на разрушаването, с цел да не остава подозрение у кого е виновността. 

Украйна и Русия се упрекват взаимно за разрушаването на язовира, което наводни региона и принуди хиляди хора да се изтеглят.

Ердоган е споделил на Путин, че може да бъде образувана интернационална комисия, включваща представители на Организация на обединените нации и Турция, която да се заеме с този въпрос, се показва в известие на пресслужбата на турския президент, представено от Ройтерс.

По-рано Ердоган приказва по същата тематика и с украинския президент Володимир Зеленски. Той също е бил осведомен за концепцията на Ердоган за комисия, която да проверява разрушването.

Зеленски приказва за „ филантропичните и екологичните последствия “ от разрушаването на язовир Каховка по време на диалога с Ердоган.

Той добави, че е изпратил на Ердоган „ лист със незабавните потребности на Украйна за премахване на бедствието “ в Twitter. Кремъл към момента не е разгласил лично изказване по отношение на позвъняването, само че преди този момент отхвърли да носи отговорност за пробива на язовира.

Язовирът „ Каховка “ обезпечава вода за изстудяване на окупираната от Русия атомна електроцентрала „ Запорожие “, най-голямата в Европа.

След взривяването водата се изля в Днепър като равнището ѝ се повишава и през днешния ден, евакуиацията продължава. Украйна и интернационалните организации сигнализираха за екологични последствия.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР