Ердоган открива най-трудната си предизборна кампания след 20-годишно управление. Днес

...
Ердоган открива най-трудната си предизборна кампания след 20-годишно управление. Днес
Коментари Харесай

Върховният избирателен съвет в Турция обяви финалния списък с кандидатите за президент на Турция

Ердоган открива най-трудната си предизборна акция след 20-годишно ръководство. Днес турският президент пътува към най-тежко потърпевшите региони след земетресението в Турция през февруари.
Прочетете още
Едно от изследванията, оповестено в първия офицален ден от предизборната акция, демонстрира, че 69-годишният Ердоган изостава с съвсем 10% след съперника си за президентските и парламентарни избори на 14 май.

Разликата сред първия и втория става по-голяма поради нестихващият яд след ограниченията на държавното управление след опустошителния трус, който лиши над 50 000 живота и принуди милиони да се изселят.

Лидерът на опозицията - 74-годишният Кемал Кълъчдароглу в никакъв случай не е печелил народен избор и също е изправена пред проблеми, които идват от непредвидена посока.

Кълъчдароглу съумя да да сплоти към себе си 6-партийния опозиционен алианс, който включва политици с коренно разнообразни възгледи, само че с една обща цел - да победят Ердоган.

За тях най-хубавата опция за това е икономическата рецесия. В последния миг, обаче, се кандидатира Мухарем Индже - деец от опозицията, който отхвърли да застане зад Кълъчдароглу в конкуренцията.

Проучванията демонстрират, че поддръжката за Индже към този момент е ниска, само че пораства. А опозицията се притеснява, че 58-годишният претендент ще раздели вота против сегашния президент.

Консултанската компания за политически рискова - Евразия Груп твърди, че най-вероятният сюжет въпреки всичко остава преизбирането на Ердоган. Изборът на президента да стартира акцията си в етнически смесения югоизточен град Газиантеп приказва, че се пробва да се цели в кюрдския избор с обещания за повече обществена поддръжка.

Ердоган имаше поддръжката на хората в райните с огромно кюрдски малцинство при започване на ръководството си, когато се опитваше да контракти завършек на битката с кюрдите за самостоятелна страна. Прегворите сред турските управляващи и кюрдите тогава се провалиха и последва нов изблик на принуждение и гонене на кюрдските водачи.

Основната прокюрдска партия - Демократичната партия на народите, поддържа претендента на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъдароглу.

В Турция непрестанно се вършат аналогии със земетресението от 1999-та година, при което починаха над 17 000 души, когато също падна държавното управление в Турция.

А претендентът на опозицията Кълъчдароглу предприе изцяло друга тактичност. Разказва за скромното си детство във видеочатове, които са гледани от милиони в YouTube и Twitter. Обръща се непосредствено към 6 милиона младежи, които са израснали с Ердоган във властта и ще гласоподават за първи път. Посланията му са адресирани и към консервативните релгозни хора, които са ядрото на подкрепящите Ердоган.

" Обръщам се към младите консервативни дами ", споделя Кълъчдароглу в една от предизборните си речи и интензивно се пробва да потвърди, че неговата световна партия няма да забрани на тези дами да закриват лицата си на робата или на учебно заведение.

Властите в Турция оповестиха през днешния ден, че на бюлетината за президентските избори ще има 4 имена. Освен Реджеп Ердоган, Кемал Кълъчдароглу, Мухарем Индже, попада и името на Синан Оган - крайнодесен политик, който получава докторска степен от университет в Москва. Подкрепата на Оган не е висока, само че Индже е подкрепян от турски младежи, кото симпатизират на светските му националистически възгледи.

Едно от изследванията демонстрира, че Мухарем Индже печели 10% от гласовете през май. Според опозиционния уеб страница Халк ТВ Индже е бил първият политик, който е отишъл в засегнатите от трусовете региони и е най-предпочитан там. " Неговите гласоподаватели не са удовлетворени от опозицията и са срещу ръководещите ", пишат от Халк ТВ.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР