Ердоган няма никакво уважение към човешките права. Няма никаква демокрация,

...
Ердоган няма никакво уважение към човешките права. Няма никаква демокрация,
Коментари Харесай

Смъртни заплахи и живот на беглец: цената на свободата за Енес Кантер след критиките към Ердоган

" Ердоган няма никакво почитание към човешките права. Няма никаква народна власт, независимост на словото, религията или изразяването в Турция. Той несъмнено е доста неприятен човек. Наричам го " Хитлер на нашето време ", и то с причина ".

Това сподели преди няколко дни турският баскетболист Енес Кантер, който от години е най-големият критик на президента на своята татковина Реджеп Ердоган. Думите на центъра на баскетболиста на " Бостън селтикс " бяха във връзка нашествието на турски войски против кюрдите. Това послужи на медиите в Съединени американски щати да си напомнят какво коства на баскетболиста правото да показва личното си мнение и какви бяха следствията за него в последните години.

" Той е човек без страна и на процедура може да бъде оопределен за дезертьор ", разгласи ESPN в документален филм, който излъчи за баскетболиста през 2019 година Кантер стартира да подлага на критика открит Ердоган още през 2013 година, а три години по-късно поради обществената си поддръжка към духовника Фетхуллах Гюлен и опитите за прелом в Турция, Кантер беше разгласен за терорист.

Това имаше огромен резултат освен върху баскетболиста, само че и всички членове на фамилията му.

Още през 2016 година бащата на Кантер беше уволнен от унивеститетската си работа, а неговата научна степен беше анулирана с указ на държавното управление в Турция. Тогава бащата на баскетболиста Мехмет разгласи, че се отхвърля от него и сервира извиненията си на Ердоган. " С възприятие на позор се оправдавам на президента ни и на турския народ, че имам подобен наследник ", гласеше текстът, с който семейството на Кантер даже г прикани да смени името си.

" Загубих хората, които от 24 години назовавам " семейство ". Собственият ми татко изиска да сменя семейството си. Майката, която ме е родила, ме отхвърли ", написа баскетболистът в " Туитър ", подписвайки се като " Енес (Кантер) ГЮЛЕН ".

Опити за похищение и отбрана от ФБР

Проблемите за баскетболиста не стопираха дотук, откакто още през 2017 година Кантер стартира да има проблеми с пътуванията си по света. Тогава Турция анулира паспорта му, а спортистът беше арестуван на летище в Букурещ, прибирайки се към дома си. Малко по-рано той призна, че двама души са пробвали да го отвлекат в Индонезия по време на предсезонен лагер.

В края на същата година пристигна и настояването на турски прокурор за 4-годишна присъда и затвор за баскетболиста за обиди към Ердоган. В последна сметка присъда получи неговият татко.

" Много хора споделят, че ми е елементарно просто да подлагам на критика, че съм в Съединени американски щати и се възползвам от това. За мен обаче цената е доста висока - не съм се виждал или чувал с моето семейство от пет години, паспортът ми е анулиран, татко ми е в пандиза, а моите родственици не могат да си намерят работа ", сподели Кантер.

 Смъртни закани и живот на дезертьор: цената на свободата за Енес Кантер след рецензиите към Ердоган
© Reuters

Той прибавя, че към този момент е привикнал всеки ден да получава закани. " Опитаха се да ме отвлекат един път, непрекъснато ме наскърбяват или клеветят и всичко това, тъй като имам позиция и обичам страната си. Постоянно получавам смъртни закани, мисля че това е всекидневие ", добави баскетболистът.

В началото на 2019 година Кантер отхвърли да пътува до Англия за мач от НБА в Лондон, откакто изрази опасения за своята сигурност. Няколко месеца по-късно същото се случи и за посещение на " Торонто раптърс ".

Според ESPN от началото на годината Кантер е в непрекъснат контакт с ФБР. Федералното бюро на Съединени американски щати е дало на баскетболиста информационно устройство, с което той може да се свърже с сътрудници, при положение на закани.

" Съединени американски щати може да помогне на турския народ. Ако бъдат наложени наказания за дейностите на Ердоган това ще има резултат ", прибавя турският баскетболист и дава обещание, че няма да спре да се бори за нещата, в които има вяра.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР