Ердоган не е демократ и с него не трябва да

...
Ердоган не е демократ и с него не трябва да
Коментари Харесай

"Възраждане" готви протест във Варна срещу Ердоган и безпринципната политика на Брюксел


Ердоган не е демократ и с него не би трябвало да се договаря. Неговото наличие във Варна е неприемливо и нежелано.

Това съобщи ръководителят на Политическа партия „ Възраждане ” Костадин Костадинов във връзка идната среща, домакинствана от премиера Борисов сред Ердоган и ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Според Костадинов европейските водачи не би трябвало да договарят или одобряват ултиматумите на турския президент, а тъкмо противоположното. Той е безапелационен, че в случай че Европейски Съюз отстъпи пред Турция, то тогава съюзът би „ капитулирал пред един деспот ”.

Ето за какво и Политическа партия „ Възраждане ” провежда митинг в морската столица на 26 март. „ Причината за нашия митинг е, че ние считаме наличието на Ердоган на територията на България и на територията на Европейски Съюз като цяло за безусловно неприемливо и нежелателно ”, съобщи Костадинов и се стимулира:

„ На първо място, тъй като това е един човек, който не съблюдава правата и свободите на личното си население и погазва демокрацията в Турция всеки ден. На второ място, тъй като това е човек, който не съблюдава правилата на интернационалното право. Само за последните няколко години три страни към този момент са изпитали нашествието на турските войски. Нека напомним, че Турция държи свои войски в Кипър нелегално от 1974 година, а Кипър е държава–членка на Европейски Съюз. Държеше войски и в Северен Ирак до неотдавна, а единствено преди няколко дни напълно триумфално означи завладяването на град Африн в Република Сирия, нейна съседка. Не на последно място да не забравяме непрекъснатите закани и провокации, които той насочва както към България, по този начин и към Гърция и Кипър, по този начин и към Холандия и изобщо към всяка една страна в Европейски Съюз ”.

Костадин Костадинов е на мнение, че Турция е една нападателна страна под управлението на Ердоган, която завива към все по-ислямистки и антидемократичен курс.

„ С такава страна договаряния не би трябвало да се водят. На нея би трябвало да й се изясни, особено на нейния президент, че Европейски Съюз не приема ултиматуми. С наличието си на територията на Европейски Съюз обаче, с пращането и приемането на тази покана, ръководителите на Европа на процедура признават Ердоган за водеща страна в този диалог, те одобряват неговия ултиматум. Знае се, че една от тематиките, по които ще се беседва, са обезщетенията, които Турция желае да й се изплатят за бежанците, въпреки че в действителност повода за това да има бежанска рецесия, е и политиката на Турция в Сирия ”, сподели той.

Според него България би трябвало да сложи въпроса за обезщетенията на тракийските бежанци, защото навръх 26 март тази година се навършват 105 години от геноцида над тракийските българи, когато са прогонени повече от 150 000 българи от Източна Тракия – днешна Турция и 30 000 са убити. „ Турция още дължи обезщетение, което е в размер на повече от 10 милиарда $ ”, съобщи Костадинов.

„ Всички тези въпроси, обаче, няма да бъдат сложени и по тази причина ние от „ Възраждане ” считаме, че не е редно Европейски Съюз да отстъпва от своите позиции и да изпада в едно подчинено състояние по отношение на Ердоган. Ердоган не е демократ, с него не би трябвало да се договаря и не би трябвало да се одобряват ултиматуми от него, в противен случай на него би трябвало да му се покаже, че в случай че той не съблюдава демократичните правила и не зачита европейските полезности, с него няма да се беседва по никакъв метод, Турция ще бъде изолирана, в противоположен случай се оказва, че Европейски Съюз капитулира пред един деспот, какъвто е турският президент ”, сподели още Костадин Костадинов.

БГНЕС напомня, че Асоциацията на европейските публицисти /АЕЖ/ в България издаде алегорични акредитации за срещата на върха Европейски съюз – Турция във Варна на 26 март за 95 турски публицисти. За страдание, тези 95 души няма да могат да участват, защото са лишени от независимост.

След несполучливия опит за прелом от лятото на 2016 година Турция се трансформира в най-големия затвор за публицисти в света. Стотици представители на медиите бяха арестувани или разгласен за търсене, а голям брой редакции закрити от управляващите. И сега голям брой публицисти остават зад решетките. Колко тъкмо? Данните са спорни. Според листата на Стокхолмския център за независимост арестуваните са 190, а други 55 към този момент са наказани, в това число и на пожизнен затвор. Според Платформата за взаимност със арестуваните публицисти – те са 212. Съюзът на турските публицисти показва 147 имена, а Асоциацията на прогресивните публицисти – 135. При всички случаи броят е величествен. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР