Ердоган има икономическо, медийно и психологическо предимство да си върне

...
Ердоган има икономическо, медийно и психологическо предимство да си върне
Коментари Харесай

Мартин Табаков: Ако Ердоган победи Имамоглу в Истанбул, той ще пресече пътя му за президентската власт

Ердоган има икономическо, медийно и психическо преимущество да си върне Истанбул. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Мартин Табаков, интернационален анализатор във връзка идните локални избори в Турция.

" Ако Ердоган успее да завоюва Истанбул, има по-слаби шансове за Анкара, само че съществуват. Той ще го одобри като заем на доверие, че може да продължи да тласка Турция в посоката, в която той по този начин или другояче го прави. И на този декор, през днешния ден разбираме новината, че той е поканен в Белия дом на президента Джо Байдън, на аудиенция, която ще се състои на 9 май. И това сами си давате сметка, че когато се случва директно преди изборния ден, в допълнение му оказва помощ. Защото като питаме за световната картина и нейната връзка с локалните избори, ето една от тези връзки ", обърна внимание Табаков.

Според анализатора, в случай че Ердоган победи Имамоглу в Истанбул, той ще пресече неговия път за президентската власт. Мартин Табаков обърна внимание, че няма гаранция, че локалните избори ще бъдат последната борба на Реджеп Ердоган на политическия терен. 

" Ако следваме буквата на турския закон в лицето на Конституцията, главният закон на страната, това би трябвало да е последният негов мандат като президент. Но неговата процедура ни демонстрира, че той може да заобиколи тези разпореждания на Конституцията по няколко метода. Първо дано да кажем, по Конституция той има право на два поредни цялостни мандата, само че това е доста основно и значимо дали е цялостен мандат. Защото той може да провокира предварителни парламентарни избори, т.е., да няма цялостен мандат. Вследствие на което да се кандидатира още веднъж, и това не би било нарушаване на Конституцията. Второ, в случай че чак толкоз има някакви съображения по отношение на една еквилибристика по отношение на Конституцията, той може просто да я промени, нещо, което отново е правил. Има две варианти - едната е да се промени с 3/5 болшинство от турския Меджлис, другата е на референдум. И аз си мисля, че той в случай че бъде окуражен да тръгне по този път с смяна на Конституцията, а не просто с изхитряване на Конституцията, няма да има проблем да реализира това нещо ", разяснява още интернационалният анализатор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР