Ердоган има амбициозни планове: Турция да се нареди до големите

...
Ердоган има амбициозни планове: Турция да се нареди до големите
Коментари Харесай

Ердоган гледа към Луната: какво се крие зад амбициозните планове на Турция?

Ердоган има амбициозни проекти: Турция да се подреди до огромните " галактически народи ". Очевидно президентът се надява, че по този начин ще отвлече вниманието на турците от проблемите им. Но по какъв начин се пренебрегват безпаричие и безработица?

Съединените щати и Обединените арабски емирства събраха погледите на целия свят със своите задачи в Космоса. ОАЕ означиха 50 години от основаването си, изпращайки сондата " Хоуп " до Марс. А преди броени дни Съединени американски щати оповестиха, че най-сложният ровър, изпращан в миналото на друга планета, е кацнал сполучливо на повърхността на Марс.

Стъпването на Луната: единствено началото?

Ердоган не желае Турция да остане по-назад. Затова през 2023 година, когато се отбелязва 100-годишнината от основаването на Република Турция, страната ще изпрати безпилотна сонда до Луната. По-късно и турски жители ще бъдат изпратени на Луната, изясни турският президент. И жена ще може да отиде в Космоса, акцентира той, представен от немската обществено-правна телевизия ARD. Всичко това ще бъде част от десетгодишна галактическа стратегия, която е свръхамбициозна и извънредно скъпа.

В проекта са включени спътници, лична навигационна мрежа, ракети и даже космодрум, както и изпращането на космонавти отвън земната орбита.

Със своя упорит проект, Ердоган желае да подреди Турция паралелно до " галактическите народи " като Съединени американски щати, Русия, Китай, Европейския съюз и Индия. И Иран, за който се счита, че през 2013 година изпрати маймуна за малко в Космоса, развива планове в областта на космонавтиката, показва вестник " Ди Велт ".

Скъпи турци, погледнете към звездите

Според Кристиан Бракел, който управлява офиса на фондация " Хайнрих Бьол " в Истанбул, Ердоган употребява галактическите проекти, с цел да отвлече вниманието на сънародниците си проблемите на Турция. А те са доста. Особено мъчително хората усещат високата безработица и галопиращата инфлация, споделя той пред " Ди Велт ". А ARD показва, че съгласно последните проучвания, 70% от турците са задлъжнели, а 40% живеят под прага на бедността. На този декор амбициозните галактически планове будят измежду някои неразбиране. Както и плануваното създаване на два нови палата за турския президент на обща стойност от 82 милиона евро.

Ердоган обаче таи голямо предпочитание да подреди Турция измежду най-важните международни сили. А и го е заречен на народа. Точно по тази причина той е решил, че страната му би трябвало да участвава на високо равнище в сферите, считани за съвременни и механически напреднали, изяснява Кристиан Бракел. Едно кацане на Луната би било доказателство, че Турция не трябва да бъде подценявана, споделя специалистът.

Всъщност Турция не е изцяло нова в космонавтиката, само че ѝ липсва опит. Турската галактическа организация беше учредена през 2018 година. Критиците споделят, че годишният бюджет от 40 милиона $ е извънредно непълен. Особено като се вземат поради амбициозните проекти, чието осъществяване възлиза на милиарди.

До момента Турция се е присъединила в построяването на няколко спътника. А през януари ракети на Илон Мъск изпратиха в Космоса информационния сателит Türksat 5A, издигнат най-много с старания на Airbus, както и издигнатите от Анкара дребни проучвателен спътници Alselsat. През юни следва изстрелването и на Türksat 5B - още веднъж с ракета на Мъск.

Най-важното: триумфите да се прочуят

През 2023 с интернационална помощ турска ракета би трябвало да полети към Луната. А през 2028 година безпилотен полет би трябвало да реализира меко кацане на турските спътници на Луната без външна помощ. Това не е лесна задача, както сподели несполучливата задача на израелците, които през 2019 година желаеха да се трансфорат в четвъртата нация, осъществила такова меко кацане.

Засега не е известно по какъв начин се развива ракетното строителство на Турция. " Трябва да накараме нашите национални и вътрешни ракети да извеждат в орбита тежки товари ", сподели Ердоган, когато представяше своите галактически проекти. Но детайлите явно не са изключително значими. Според турския специалист Кристиан Бракел, главната цел на Ердоган е да покаже влиятелни триумфи през 2023 - юбилейната година на страната.

Те включват новото мега летище в Истанбул, " новия Босфор " - " Канал Истанбул ", който се възнамерява от години, и най-много извеждането на Турция в топ 10 на най-богатите стопански системи в света. В момента тя е на 18-то място. От огромно значение е и битката за ролята на преобладаващата районна мощ в Близкия изток, счита Кристиан Бракел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР