Ердоган и Путин наложиха своя мир в Северна Сирия, пише

...
Ердоган и Путин наложиха своя мир в Северна Сирия, пише
Коментари Харесай

Фигаро: Ердоган и Путин наложиха своя мир в Северна Сирия

Ердоган и Путин постановиха своя мир в Северна Сирия, написа френският в. " Фигаро " във връзка постигнатата сделка сред президентите на Турция и Русия за Сирия след траяли 6 часа договаряния през вчерашния ден в Сочи. Двамата водачи дефинираха съглашението си като историческо. То планува кюрдските бойци от Силите за отбрана на народа, считани от Анкара за терористи, свързани с кюрдските сепаратисти в Югоизточна Турция, да изоставен по този начин наречената зона за сигурност, предизвести Ердоган.

От своя страна Путин посредством представителя на Кремъл изрази схващане за опасенията на Турция за сигурността й, само че изрази също по този начин вяра, че турските дейности в Сирия ще останат пропорционални и няма да усложнят процеса на политическо споразумяване на сирийския спор. Турция и Русия договориха и взаимни патрули в Североизточна Сирия. Този механизъм има за цел да бъде избегнато подновяването на турската военна интервенция в Североизточна Сирия, против която през вчерашния ден остри рецензии насочи сирийският президент Башар Асад, обвинил Турция, че краде сирийската територия, предава Българска телеграфна агенция.

Едно от провокациите за Путин на срещата в Сочи беше да накара Ердоган да се съгласи да бъде открито решение в Сирия, което да резервира ползите на Русия там, като в същото време бъде възобновена стабилността в страната и се разреши на режима в Дамаск да си върне допустимо най-скоро териториалния суверенитет. Всичко това обаче минава и през пряк разговор сред президентите на Сирия и Турция и през вчерашния ден това е било препоръчано по време на договарянията. Ако тази вероятност се конкретизира, това ще разреши на Путин да се показа като миротворец, ще ускори още повече въздействието му в района, а Русия ще продължи да си връща статута на огромна мощ на гърба на Вашингтон, споделя Анна Боршевская от мозъчния концерн " Вашингтонски институт ".

Руски мир се възцари в Сирия, написа в. " Кориере каузи сера ". Режимът на Асад ще разшири властта си в сърцето на Рожава (както кюрдите назовават самостоятелната си област в Сирия). Мечтата на кюрдите за самостоятелен кюрдски регион в една федерална Сирия се изпари и то поради Русия. Владимир Путин изигра ролята на медиатор, като в същото време си остана огромният съдружник на Асад, отбелязва изданието във връзка договарянията сред Путин и Ердоган. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР