Ердоган и Кълъчдароглу на кантар до последноПред урните отишли над

...
Ердоган и Кълъчдароглу на кантар до последноПред урните отишли над
Коментари Харесай

Рекордна избирателна активност в Турция

Ердоган и Кълъчдароглу на кантар до последно
Пред урните отишли над 90% от гласоподавателите

24 партии се надпреварваха за Народното събрание

Рекордна интензивност бе записана на днешните президентски и парламентарни избори в Турция, които в същото време бяха и едни от най-ключовите и оспорваните в страната за последните 50 години.

По планирани резултати до урните са отишли над 90% от записаните 64,1 милиона гласоподаватели (от които 4,9 милиона са гласуващи за първи път). На предходните избори в Турция - за парламент през 2018 година, интензивността бе 86%.

Битката за президентския пост е сред сегашния държавен глава Реджеп Ердоган и претендента на обединената съпротива Кемъл Кълъчдароглу. Предизборните анкети отчитаха дребна разлика сред двамата, като съгласно едни превесът е на страната на Ердоган, а съгласно други Кълъчдароглу ще надвие.

“Нека изборите бъдат благополучни за всички, за турската народна власт ”. Това обръщение насочи Ердоган, откакто гласоподава през вчерашния ден в Истанбул, съпроводен от брачната половинка си Емине и от един от внуците им.

“На всички (в Турция) ни липсва демокрацията, на всички ни липсва да бъдем дружно. Ще видите, че пролет­та скоро ще пристигна в тази страна ”, съобщи пък Кълъчдароглу, който упражни правото си на избор в столицата Анкара.

За президентския пост се бореше и трети претендент - Синан Оган, повдигнат от алианс от националистически партии.

Четвъртият влезнал в борбата за държавен глава - Мухарем Индже, разгласи изненадващо в петък, че се отдръпва от конкуренцията. Той изясни решението си с компроматна акция против него и добави, че не желае върху него да бъде хвърлена виновността, при положение, че опозицията загуби изборите.

Освен президент, който ще ръководи страната в идващите пет години, турците избираха и нов парламент, също с мандат от пет години. За 600-те места в Меджлиса се състезаваха 24 партии, като бюлетината за парламентарния избор бе дълга съвсем метър.

Над 600 000 служители на реда бяха мобилизирани за защитата на изборите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР