Ерджан Ебатин, ДПС, народен представител в 47 НС, в Беновска

...
Ерджан Ебатин, ДПС, народен представител в 47 НС, в Беновска
Коментари Харесай

Ерджан Ебатин: Кирил Петков и ПП да се облагодетелстват финансово и бързо са във властта

Ерджан Ебатин, Движение за права и свободи, депутат в 47 Народно събрание, в „ Беновска пита “ във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 19-ти февруари 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Защо Движение за права и свободи влязоха в очевиден спор с премиера Петков, а се укротиха към президента Радев?

„ Как сте Движение за права и свободи в политиката сега? Защо влязохте в очевиден спор с премиера Петков, а някак си изоставихте това, което дискутирахте с президента Радев във връзка с политиката, която имаше Радев по време на изборите, във връзка с това, че той запита Карадайъ българин ли е, България родината му ли е? Като че ли някак ви подозират, че даже го подкрепихте на втори тур! “, попита Беновска. Ебатин отговори, че Движение за права и свободи не са подкрепили Радев на втори тур. Той продължи, че може би въпросът на водещата е съпоставим що се отнася до предходната година. Радев е избрал тогава изпълнителната власт и я е представлявал. В момента той е с функционалността единствено на президент и няма кабинет, назначен служебно от президента. Кирил Петков е министър-председател, определен от Народното събрание и той съставлява политическата воля на Народното събрание, а не на президента. Отговорът на въпроса се крие тъкмо тук. Ебатин добави: „ Движение за права и свободи не са подкрепили Радев на втори тур. Движение за права и свободи има единствено едно лице в политиката и това е лицето, което ние предлагаме на обществото и нямаме никакви скрити ходове! “.

„ Златните паспорти “.

„ Важно е това да се съобщи, тъй като вие Движение за права и свободи постоянно сте били, това е философията на вашия почетен ръководител, вие сте били балансьора, в положителния смисъл на думата уповавам се! Сега обаче влязохте в доста изострен спор с изпълнителната власт, Кирил Петков, неговото обграждане, „ златните паспорти “. Докъде ще стигнете? “, попита Беновска. Ебатин отговори, че позицията на Движение за права и свободи е кардинална и ще бъде отстоявана до дъно. Той акцентира, че спорът не е личностен. „ Ние сме декларирали от първия ден на това ръководство на този кабинет, че ще бъдем градивна съпротива. На мен, като парламентарист, ми прави усещане неналичието на политическа просвета и политическо равнище в сегашните ръководещи, изключително при Политическа партия! Опитвах се, мислех, че за несъмнено време те ще съумеят да намерят някакъв разговор, даже с опозицията, тъй като това е верният ход. Но липсва политическа просвета и подготвеност при другите тематики! “.

Ерджан Ебатин съобщи, че Движение за права и свободи са били упрекнати, че имат съучастничество при приемането на „ златните паспорти “. Той напомни, че Народното събрание не е приело разновидността на Движение за права и свободи, а той е предложил цялостно следствие на издаването на всеки един „ златен паспорт “. Целта на Движение за права и свободи е била да се види във всеки един съответен случай коя адвокатска адвокатска фирма е съдействала за издаването на „ златен паспорт “, с цел да се види кой е имал интерес от това и кой стои в сянка. Това не е било признато. „ Тоест няма никакъв мотив Движение за права и свободи по някакъв метод да бъде обвързано с издаването на такива „ златни паспорти “! За мен е ясно, че този, който стои в основата на това да не се прави инспекция за издаването на „ златните паспорти “, той по-скоро има съучастничество в тяхното издаване! “, съобщи Ебатин.

„ Но вие предприехте нужните крачки, административни, с цел да се разплете тази история, внесохте и сигнал! “, напомни Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че Движение за права и свободи са желали всичко да излезе нескрито. Той продължи, че сега в ДАНС и Министерство на вътрешните работи има хора, назначени от сегашната власт и ги прикани да се разплете случая и да се види съответно за всеки обособен публикуван паспорт коя адвокатска адвокатска фирма стои и чии ползи съставлява. „ Когато прехвърляш непознатата виновност върху Движение за права и свободи, би трябвало да си подготвен да поемеш и следствията на това. Именно по тази причина Движение за права и свободи упорства да се направи съответна инспекция за всеки един случай от 2013 година до момента! Нямаме никакви терзания, Движение за права и свободи упорства това нещо да бъде разплетено, тъй като не могат да ни упрекват за личните си грехове! Ние не можем да бъдем универсалното зло! Движение за права и свободи може да бъде упреквано по ред аргументи, да вземем за пример характера на гласоподавателите, които стоят зад нас. Много е елементарно да влезеш в народопсихологията и да си играеш на тази вълна. Това не е верен, почтен и човешки метод в политиката! Когато разнообразни хора съставляват една нация, към тях би трябвало да има почтено отношение от всички политически субекти! “, безапелационен бе националният представител от Движение за права и свободи.

„ Вие сте вносители на няколко законопроекта за промени в закона за българското поданство. Това е в директна корелация с тези „ златни паспорти “, нали по този начин? “, попита Беновска. Ерджан Ебатин съобщи, че ние не можем да даваме паспорти въз основата на финансов инструментариум. „ Европа е съюз на полезностите и да си жител на Европейски Съюз значи да притежаваш избрани полезности! Носители на тези полезности са страните от самия Европейски Съюз. Не може жители на Китай или други страни, които нямат общо с тази европейска ценностна система, на база на това, че са си платили, да станат европейци! Да си европеец това е метод на мислене, би трябвало да притежаваш избрана ценностна система! Парите не ти дават това нещо! “, безапелационен бе Ебатин.

Беновска продължи: „ За да дам съображение на Вашия разбор, в този момент ще пусна вчерашното изказване, отговор на моите въпроси на министъра на нововъведенията и растежа Лорер за „ златните паспорти “, с цел да добавите в разбора си и това! “ и пусна записа от 18-ти февруари 2022 година:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Каква ще бъде Вашата политика за „ златните паспорти “? Виждате, че това е огромен проблем и в Народното събрание и в българската политика сега!

Даниел Лорер: „ Златните паспорти “ станаха проблем за България, тъй като, въпреки и да са една капиталова насърчителна скица, позната по света, у нас тя беше опорочена. И както европейските, по този начин и американските ни сътрудници ни алармираха еднопосочно, че в случай че желаеме да напредваме по пътя на правовата страна, по този метод да се раздават паспорти – не трябва. Така че ние сме безусловно еднопосочни, че „ златни паспорти “ – тази скица се прекратява, до момента в който сме задоволително несъмнено, че в страната има контролни механизми, които да разрешават това да се случва единствено против действителни вложения. Така че тази процедура се прекратява!

Илиана Беновска: Да допълня за „ златните паспорти “, в случай че позволите, господин Лорер! За да няма градски митове, които вредят и на Вас, и на министър-председателя Петков, аз се пробвах да поканя моя другар Стамен Янев да поговори по тематиката, към този момент той ми отхвърли. Може би Вие ще му разрешите, запитвам Ви дали може! Обследвахте ли връзката му като правист по издаването на финансовите удостоверения на тези вложители? Разследвахте ли дали в действителност се е боравило с едни и същи един милион и един лв., като активи и скъпи бумаги? И дали всичко това се е правило в една банка, която е обвързвана с един от хората, които са в листата на Кирил Петков?

Даниел Лорер: По отношение на „ следствената работа “, в случай че мога да се изразя по този начин …

Илиана Беновска: Не, тя е аналитична! Вие нали поехте това във Вашия патримониум!

Даниел Лорер: Аналитична е, точно! Нашата съществена цел е да приключим с образуването на Министерството на нововъведенията и растежа, да приемем нашия организационен устав, както и някои модификации в законите на България, тъй че името да е указано и ние да можем да влезем в своите пълномощия изцяло. Когато това се случи, ние ще стартираме доста главен обзор по най-различни институции, които са подопечни на новото министерство.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска помоли събеседника си за коментар. Ерджан Ебатин напомни, че през 2013 година, когато законът за „ златните паспорти “ се е приел, Движение за права и свободи нямат нито един глас „ за “. През 2019 година по самодейност на Движение за права и свободи е основана парламентарна комисия, която да проверява този развой. В нея е взел участие Йордан Цонев. Движение за права и свободи са предложили, в случай че въобще се издават „ златни паспорти “, да бъде не на база инвестиция на един милион лв., а на база на това да има открити най-малко 25 работни места. Народният представител от Движение за права и свободи съобщи: „ Критиките от Европейски Съюз, в това число от най-високо равнище от Европейска комисия, демонстрират, че и това не трябва да се случва. Тоест нашето мнение, като политически сътрудници, е, че въобще не трябва да се издават „ златни паспорти “ на хора, които отварят тези работни места, в случай че те самите по някакъв метод не са част от Европейски Съюз, не живеят тук и не споделят полезностите на Европейски Съюз. Трябва да се търси механизъм, само че по-важното е, отново Ви споделям – те доста ловко заобикалят въпроса за следствието на всеки един съответен случай! Говорят за осветление, само че бягат от въпроса за адвокатските адвокатски фирми! “.

Беновска означи: „ Ще забележим, нали знаете, че нищо не остава прикрито! “. Събеседникът ѝ отговори: „ За тези, които схващат процеса, нищо не остава прикрито и в този момент, те са наясно! Аз съм наясно защо става въпрос! “.

Списъкът с 19 лица, предаден от Кирил Петков на основния прокурор.

„ Сега ще Ви помоля да изгледаме едно видео, зададох няколко въпроса на Кирил Петков, когато бяхме в Сърбия при президента Вучич и министър-председателя Бърнабич по тематиката за „ златните паспорти “ и по листата с 19 имена, който той съобщи на основния прокурор и в който попада и, не знам по какъв начин да го нарека, сатанизирания Делян Пеевски, който е ваш депутат! “, продължи Беновска и пусна записа от 8-ми февруари 2022 година:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Ще се явите ли, господин Петков, в прокуратурата и обмисляте ли дали не влизате в един много низък юридически капан – Вашите показания, пояснения или както щете ги наречете да бъдат в действителност една основа основният прокурор да свърши работата, която Вие му вменявате, че не я прави?

Кирил Петков: Това, което сега аз изготвям, е тъкмо този лист от лица, които всички ние като българи от доста време приказваме, че има риск да бъдат евентуалните аргументи за това, че сме с големи равнища на корупция, че България не е транспарантна стопанска система. Така че този лист ще бъде импортиран от мен. Хубавото е, че той не е някакъв скришен лист, лист – ние ги знаем! Реално аз дори ще дам медийните изявления, свързани с всяко едно лице.

Илиана Беновска: Нещо сте чели от телефона?

Кирил Петков: И доста бих се радвал, ще бъде внесе този лист с хора със публикациите, които поддържат тази информация. И оттук насетне би трябвало ясно да стартираме да приказваме за какво и по какъв начин прокуратурата до този миг не е била настояща в цялостния смисъл на думата и за какво и по какъв начин всички тези изявления социална информация не е била разследвана. Аз през вчерашния ден ги споделих ясно част от хората, част от информацията. Като най-ясен образец, имаме явен факт, че имаме фотография с кюлчета и пачки, имаме явен факт, че Борисов отговори, че има Мата Хари, знае коя е. Някак си прокуратурата в никакъв случай не попита коя е тази дама, тя ли е донесла пачките и кюлчетата, или те са си били там. Всички останали неща, които споделих, ще увелича листа с цялата информация, в този момент през днешния ден я събираме. Прокуратурата оттук насетне има два избора – единият е да се изяснява за какво ние не е свършила до този миг, а другият е да се задейства.

Илиана Беновска: За „ златните паспорти “ забъркан ли сте със Стамен Янев, Ваш юрист, шеф при Вас на дирекция, заместител и по този начин нататък в банката, в някаква „ златна спекулация “, обвързвана с Китай и китайски служби?

Кирил Петков: За „ златните паспорти “ е доста чудноват случая. Първо желая да кажа, че аз, като министър на стопанската система, незабавно, когато разбрах, че има такава скица, сложих като отговорник заместник-министъра да гледа какво се случва. Второ, никой не ми е юрист …

Илиана Беновска: Кой заместител, Стамен Янев?

Кирил Петков: Калина Константинова! И тя стартира да работи с правораздаването, с цел да се разнищят тези неща. Второ, доста ясно желая да кажа, че макар че Движение за права и свободи в този момент си прави някакви реклами по тази тематика, ние, обединението бяхме първите, които вкарахме проектозакон в Министерски съвет, който към този момент е минал през комисия и аз персонално дадох обещание на всички мои срещи и в Европейска комисия, и другаде, че тези златни паспорти ще бъдат завършени. Така че освен е смешно, че партията, която за последните 4 години не сподели нито дума по тематиката за „ златните паспорти “, а ето в този момент, когато ние внесохме законопроект в Народното събрание, внезапно станаха „ революционерите “ за унищожаване на „ златните паспорти “. Това е просто образец на политически пиар, аз не им обръщам внимание.

Илиана Беновска: Все отново Стамен Янев се е занимавал години наред с това, Вие знаехте ли?

Кирил Петков: Аз това, което съм споделил, е, че във всеки случай, в който има лица, които не са си свършили работата, това не знам дали е реалност тъкмо за него, би трябвало да бъде разследван. Оттук нататък няма човек, който да не е …

Илиана Беновска: Не, той е правил работа!

Кирил Петков: Да, само че е значимо да се каже, че това ни беше един от целите по време на служебното държавно управление, ние го разнищихме, един от първите законопроекти, които сме вкарали и това, че Движение за права и свободи внезапно се разсъни по тази тематика след доста години и се пробва да я оглави, ми се коства доста чудноват факт. Особено когато множеството от тези „ златни паспорти “ са били, когато те бяха в Народното събрание. Къде бяха, за какво не внесоха подобен законопроект, за какво не повдигнаха публичното мнение през всичките тези години? Изведнъж идва нашето държавно управление, споделяме, че това е една от основните тематики и те да яхнат вълната. Разбирам, пробват се да се включат, че и те са част от смяната. Но не става единствено с реторика. Трябва да има същинско желание. Има доста други неща, които, в случай че те желаят да трансформират България, би трябвало да стартират да мислят. И в този момент не е най-хитрата тактика просто да наблюдават ние какво вършим и да се пробват да вършат пиар. Това не е работещо, дейностите са значими!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска помоли събеседника си за коментар. Ебатин отговори, че що се отнася до въпросния лист може да каже следното – когато си министър председател на една страна и всички служби са ти подчинени, не е съществено по никакъв метод да работиш с гугъл и журналистически извадки. Това е доста ниско равнище! Това въобще не е съществено!

Беновска попита: „ Вярна ли е хипотезата, че това се диктува от Съединени американски щати и има връзка със закона „ Магнитски “? Заради Делян Пеевски запитвам! “. Ерджан Ебатин отговори, че Съединени американски щати надали биха се интересували от това. Той продължи: „ Това приказва за политическата просвета на настоящия министър председател. Той просто няма несъмнено равнище. Признавам му, че има харизма и самочувствие. Всеки един министър председател преди него, в случай че постъпи по този метод, обществото няма да го одобри и да откри утвърждение. Това е доста несериозно. Когато имаш на послушание служби, ДАНС, Министерство на вътрешните работи, вместо с действителни разработки да подадеш действителен сигнал – ти подаваш сигнал, който е от гугъл! Това е на ниска цена ход, тъй като той нямаше по какъв метод да се измъкна на база негово предходно изявление, че има 20 души! Това е липса на политическо равнище и класа, което демонстрира какъв брой е неопитен да заема този пост! “.

Ерджан Ебатин продължи, че доколкото е схванал от изявлението, Кирил Петков желае да се проверява всеки обособен случай на добит „ златен паспорт “. Това е в цялостно несъгласие със закона, който са приели. Предложението на Движение за права и свободи е било точно да се проверява всеки обособен случай, само че то не е било признато. „ Спираме издаването на „ златни паспорти “, само че не вършим следствие! Ето един съответен случай на разминаване сред това, което приказва министър председателят и това, което действително се случва в политическия живот! “, безапелационен бе Ебатин.

Ерджан Ебатин разяснява и думите на Петков, че Движение за права и свободи са се присламчили към дейностите на Политическа партия, само че това на процедура не е по този начин. Той напомни, че Движение за права и свободи още в предните Народни събрания са подавали сигнали към прокуратурата за метода, по който се издават тези паспорти. Инициативата на Движение за права и свободи за прекъсване на „ златните паспорти “ е няколко години обратно. Движение за права и свободи първи са предложили законопроект и първи са се изказали в политическото пространство да се спре със „ златните паспорти “. Всъщност сегашните ръководещи са копирали Движение за права и свободи. „ Премиерът обаче има харизма, има гений, въобще има качествата да манипулира! “, безапелационен бе националният представител от Движение за права и свободи.

Съсредоточаването на всички финансови принадлежности в страната в „ Продължаваме промяната “.

„ Втората тематика, която е важан, Вие виждате, че те през вчерашния ден одобриха един вид на законопроект за българското поданство, техен, само че остава в патримониума на министър Лорер това продължение на издаване на „ златни паспорти “. Какво е Вашето мнение? “, попита Беновска. Ебатин отговори: „ Ние подкрепихме този законопроект, само че в патримониума на министър Лорер остават доста неща. Изкараха от МИ, което е ръководено от Нинова, ББР. Овладяват всички финансови механизми, всичко, обвързвано с финансов инструментариум, са оглавява от Лорер, от Асен Василев или от премиера! От това тройно семейство! Когато приказваш, че ще овладееш корупцията, а в това време всички финансови принадлежности ги стесняваш в избран кръг, това приказва доста и ще видите, че с времето българското общество, ще се убеди, че става въпрос за доста по-различни процеси от тези, които се показват! Правя прогноза, че това, което приказват, е тъкмо назад на това, което ще правят! Тези хора са пристигнали с концепцията да се облагодетелстват финансово и за къс интервал от време! Мисля, че целият политически хайлайф е наясно с това, и публицистите са наясно с това! “.

Подаръкът.

Водещата подари на госта си тениска Harvard. Той отговори: „ Няма потребност да си от Харвард, с цел да прецениш равнището на политическия си конкурент и да знаеш той защо се бори! “. Така приключи диалогът сред Ерджан Ебатин и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 19-ти февруари 2022 година
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР