ЕРБ поискаха вътрешният министър да дойде в пленарната зала и

...
ЕРБ поискаха вътрешният министър да дойде в пленарната зала и
Коментари Харесай

Депутатите викат вътрешния министър и премиера заради протестите

ЕРБ желаеха вътрешният министър да пристигна в пленарната зала и да осведоми за случилото се през вчерашния ден, вечерта, по отношение на митингите, с цел да са наясно народните представители и цялото общество какво в действителност е станало през вчерашния ден.

На собствен ред от Българска социалистическа партия настояха в пленарната зала да пристигна министър председателят Бойко Борисов и да каже какво се случва през тези 56 дни и по какъв начин българското държавно управление "се крепи на власт, с помощта на щитовете и на палките на полицията ".

Председателят на Народно събрание Цвета Караянчева разгласи, че ще предложения вътрешния министър, който отговоря за реда в страната.

Тя обаче се почувства персонално наранена от думите на представителя на левицата Таско Ерменков който взе думата по метода на водене и се обърна към нея с "да прочетете Правилника за работа на Народното събрание и да видите,че когато има процедура, времето за изявление не е лимитирано до Вашите интелектуални благоприятни условия да разберете какво се желае в тази процедура ".

Последва остра реакция от Караянчева, а депутатът посочи, че й е направил комплимент.

"Изказваме цялостна поддръжка за дейностите на полицията от през вчерашния ден " , съобщи Тома Биков от ГЕРБ в декларация от името на парламентарната група.

Според него при вчерашната ескалация на напрежението по време на митинга в столицата служителите на реда са съумели да опазят реда, с риск за здравето и живота си.

"В неделя един от уредниците на митинга прикани да дойдат винкелите. През цялото време президентът Радев приканва за радикализация на митинга. Вчера тази радикализация се случи. Всички видяхме лицето на тази радикализация в тези платени футболни агитки, които се състоят от представители на престъпния контингент и които нападнаха освен постройката на Народното събрание, само че и служителите на реда, които опитваха да охраняват дневния ред ", счита Биков.

Според депутата през последните няколко дни е имало многократни апели за демонстрация на принуждение. Той бе безапелационен, че е добре известно и кой провежда агитките, визирайки обвинения предприемач Васил Божков, който продължава да се намира в Обединените арабски емирства.

"Президентът Радев носи политически отговорност от за това, което се случи през вчерашния ден, в цялата му цялост. Организаторите на митинга носят техническата отговорност и ние ще настояваме да бъдат разследвани техните връзки с престъпния контингент, който през вчерашния ден, явно, беше взаимодействал с тях ", счита Биков.

"След вчерашните ексцесии, ние няма да подадем оставка. Спираме този спор, тъй като в случай че го създадем, това значи, че всяко последващо държавно управление може да бъде свалено от власт от представители на престъпния свят. Това ние няма да допуснем ", добави още депутатът от ГЕРБ.

"Тази власт сега се крепи на полицейските щитове и най-лошото е, че това е незаслужено към самите служители на реда ", съобщи Александър Симов, секретар на ПГ на "БСП за България ", в декларация от парламентарната естрада във връзка случилото се нощес на митинга.

"Не може да сложите служителите на реда като граница сред вас и хората, не може всяка вечер те да ви охраняват от нелепостите, които вършиме денем, обърна се той към ръководещите. Хората на площада, които се събират не са лумпени ", съобщи още Симов.

Той означи, че 56 дни слушаме по какъв начин властта е подготвена на разговор, по какъв начин желае да приказва с протестиращите.

"Само че вместо протегната ръка, вместо разговор, протестиращите получиха думи като "маймуни ", "стадо ", "лумпени ", "пияници ", "алкохолици ". Това ли е поканата за разговор? Това са думите, които родиха насилието, това са думите, които ви докараха до това, че единствено полицейски палки да ви охраняват от националната обич ", разяснява Александър Симов.

Той добави, че тъкмо по тази причина продължава да поддържа напъните на протестиращите да реализират по този начин жадуваната оставка.

"Не мога да приема и няма да приема дейностите на 100 "лумпена " да бъдат приписвани на целия митинг. Преди да се случи това, което стана нощес, на площада пред Народното събрание имаше 100 хиляди души, млади, от цялата страна, които споделиха ясно: "Оставка ", сподели Александър Симов.

Депутатът от левицата разяснява, че събраните 127 подписа за плана на конституция е трябвало да успокоят хората. Това се оказа капката с бензин, която преля чашата на търпението, това нагорещи пристрастеностите, това ви трансформира в заложници на служителите на реда, тъй като в случай че не са те, няма кой да ви избави от националната обич, уточни той. По думите му този парламент е обезсмислен, болшинството е обезсмислено.

"Власт, която се крепи на полицейските палки, е власт враждебна на своя народ. Заради това, апелирам ви, отървете се от тези страдания. Оставка ", съобщи Александър Симов.

Той разяснява, че през днешния ден депутатите от "БСП за България " не са се записали и съгласно него ще продължат да го вършат, тъй като този парламент е обезсмислен. По думите му съвещание през днешния ден има поради ГЕРБ и "Обединени патриоти ".

Без палаткови лагери осъмна тази заран столичният площад "Независимост ". Снощи мястото се трансформира в поле за конфликти сред полиция и протестиращи. Бомби, столове, колела и павета полетяха против униформените. Последваха арести.



Парламентът гласоподава през днешния ден оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов. Очаква се за негов заместител да бъде препоръчана Десислава Ахладова, препоръчана от Бойко Борисов. Към момента тя е негов заместител.

Ахладова беше и краткотраен титуляр на поста, откакто Цецка Цачева подаде оставка поради намесването на името й в абсурда "Апартаментгейт ".

Депутатите ще гласоподават и оставката на ръководителя на ЦИК Стефка Стоева. Пред дни тя разгласи пред членовете на комисията решението си, като го стимулира с персонални аргументи. По-рано обаче Стоева разгласи, че не е съгласна с част от измененията в Изборния кодекс.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР