Ерата на оптичните дискове е почти отминала. Единствено Blu-Ray изданията

...
Ерата на оптичните дискове е почти отминала. Единствено Blu-Ray изданията
Коментари Харесай

Samsung изоставя Blu-Ray плеърите

Ерата на оптичните дискове е съвсем отминала. Единствено Blu-Ray изданията към момента се популяризират (донякъде) заради способността им да побират по 30 GB и повече информация в себе си. С напредъка на стрийминга е допустимо и те ще останат в историята, и Samsung го осъзнава. Корейската компания ще престане да пуска нови модели Blu-Ray и 4К Blu-Ray плеъри на пазара … или най-малко по този начин ще е в Съединени американски щати съгласно информацията на CNET.

Предишният доклад на Forbes показваше, че Samsung възнамерява да спре да популяризира единствено 4К плеъри и има намерение да продължи с моделите, възпроизвеждащи видеа с FullHD резолюция. Сега обаче се оказа, че няма да се издават модели и от двата типа. Планираният нов 4К плеър, който трябваше да излезе тази година, наподобява в никакъв случай няма да се появи на пазара. В обявата на CNET се споделя:

„Samsung към този момент няма да показва нови Blu-Ray и 4К Blu-Ray плеъри на американския пазар“ – съобщи представител на Samsung пред CNET… Samsung показа последния си 4К плеър през 2017-та година и не пусна нови модели през 2018. Според Forbes, за през 2019 година е било подготвяно висококачествено 4К устройство, само че в този момент планът е преустановен.

Въпреки че някои компании не престават да оферират новаторски решения за 4К UHD Blu-Ray технологията, продажбите на оптични дискове падат с двуцифрени цифри всяка година (11.5 % за третото тримесечие на 2018). Миналата година производителят Oppo също напусна Blu-Ray пазара. Според Асоциацията за цифрови развлечения (DEG) едвам 2,3 милиона устройства с опция да възпроизвеждат 4К Blu-Ray за били закупени в Съединени американски щати преди края на предходната година. Представител на асоциацията разясни: „Това число включва геймърските конзоли, които надали в миналото ще изпълнят филм на диск„.

Междувременно стрийминг платформите си намират място във от ден на ден семейства. Netflix, да вземем за пример, се радва на към 150 милиона регистрирани консуматори. В случая на Samsung, плеърите на компанията не поддържаха Dolby Vision функционалността, срещана съвсем постоянно при този вид хардуер. В най-хубавия случай те имаха вградени HDR10 и HDR10+ благоприятни условия, които не са задоволителни за най-претенциозните. Не отхвърляме, че Blu-Ray качеството към този момент не е на върха – то към момента най-вече доближава потребителите до едно домашно прекарване, кето е доста сходно подобно на киното. А и Sony и Panasonic настойчиво се държат на този пазар със зъби и нокти, като не престават да оферират нови устройства. Втората компания неотдавна пусна модела DP-UB9000 на международните пазари. Но с непрестанния напредък на стрийминга в действително време (още повече на 4К медия) Blu-Ray технологията последователно ще бъде изоставена и ще се среща единствено в залата на славата на историческия хардуер.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР