Ерата на матриархата приключи в германската армия. За първи път

...
Ерата на матриархата приключи в германската армия. За първи път
Коментари Харесай

На новия шеф на Бундесвера ще му се налага да поправя женски грешки

Ерата на матриархата завърши в немската войска. За първи път от 2013 година Министерството на защитата ще бъде управлявано от мъж - Борис Писториус. За разлика от своите прародители той е служил в Бундесвера. Още в петък новият министър ще дойде в „ Рамщайн “ за среща на министрите на защитата на НАТО, с цел да решат дали да изпратят немски танкове в Киев. Към какво решение ще се склони Писториус, съдейки по неговия опит?

Сенатор Борис Писториус, министър на вътрешните работи на Долна Саксония, във вторник беше назначен за нов началник на немското министерство на защитата. Въпреки че той към този момент на процедура оглави военното ведомство, се чака да получи публично уверение за назначение от президента едвам в четвъртък. В същия ден Писториус ще постави клетва в долната камара на Народното събрание - Бундестага. А още в петък министърът би трябвало да взе участие в среща на сътрудници от западни страни в американската авиобаза „ Рамщайн “, ситуирана в югозападна Германия. Както предизвести генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, въпросът за доставката на тежки немски танкове „ Леопард-2 “ на Киев е на дневен ред.

Писториус към този момент сподели, че Бундесверът " би трябвало да се приспособява към новата обстановка ", зародила на фона на спора в Украйна. " Искам да направя Бундесвера мощен - за бъдещето ", съобщи бъдещият министър. „ За мен е значимо военнослужещите да са участници в този развой. Армията може да бъде сигурна, че ще я пазя, когато е належащо “, сподели Писториус. Той назова назначението си „ огромна чест “ и напомни, че даже в спокойно време работата в Министерството на защитата е сложна задача, „ а във времена, когато Федерална Република Германия е въвлечена във войната, индиректно – на специфична степен. " „ В тази връзка, несъмнено, съзнавам отговорността и огромното значение на това предопределение “, сподели той.

Министърът даде обещание да се потопи в работата със 150% още от първия ден. Той благодари и на своята предшественичка Кристина Ламбрехт за свършената работа, като акцентира, че тя е инициирала преструктурирането на Бундесвера.

Назначаването на Писториус беше оповестено преди този момент от канцлера Олаф Шолц. Изразявайки насладата си от това, канцлерът напомни, че Писториус е извънредно умел управител с „ административен опит в областта на сигурността “. Както сподели канцлерът, Писториус е този, който би трябвало да управлява армията в повратна точка, тъй като той е способен, напорист и в това време има " огромно сърце ". Както беше обявено по-рано, в понеделник Шолц одобри оставката на министъра на защитата Кристина Ламбрехт, негова приятелка в Социалдемократическата партия.

Както допуска немският политолог Александър Рар, НАТО гневно ще изисква от Писториус да достави на Киев най-модерните танкове „ Леопард “, само че министърът ще схване внимателен метод, като Шолц: ту ще доставя оръжие на Украйна (под напън от Съединените щати и Източна Европа), ту ще търси дипломатически решения за идната рецесия. Според Рар Писториус би трябвало да възвърне боеспособността на армията допустимо най-скоро, като поправи грешките на многочислените си предшественички отпред на министерството (от 2013 година Бундесверът се командва от нежния пол, в това число от настоящия началник на Европейското Комисията, Урсула фон дер Лайен).

„ Преди него имаше три дами на собствен ред, които в действителност нямаха общо с Бундесвера. Писториус просто би трябвало да възвърне реда ”, изясни Рар. Политологът напомни значимо събитие от персоналния живот на новия министър - през последните три години Писториус живееше в гражданско общуване с журналистката Дорис Шрьодер-Кьопф, която беше омъжена за канцлера Герхард Шрьодер през 1997-2018 година, чието другарство с Руският водач Владимир Путин е добре известно.

„ Както знаете, семейство Шрьодер са посещавали вашата страна повече от един път и даже осиновиха момиче от сиропиталище в Санкт Петербург. Предполагам, че като някогашния си брачен партньор, канцлера, Дорис демонстрира схващане, благосклонност към Русия. Така че не мисля, че Писториус има някакви антируски предубеждения. Що се отнася до актуалните събития, явно, сходно на канцлера Шолц, новият министър не желае да усилва напрежението, да довежда нещата до директен конфликт сред Русия и целия Запад “, счита Рар.

Оказва се, че през 2016 година Писториус е взел участие в кръг от договаряния с съветски дипломати - дипломат Владимир Гринин и генералния консул Иван Хотулев. Според изявления в пресата Писториус е съдействал за основаването на съглашения за побратимяване сред немски и съветски градове. Според „ Билд “ през 2018 година Писториус осъжда глобите, заявявайки, че те ще навредят на Берлин и ще са от изгода единствено за Москва.

62-годишният Писториус е правист по обучение. Роден в Долна Саксония (един от водещите райони в Западна Германия), той се причислява към сегашните ръководещи социалдемократи на 16-годишна възраст. През 1980-1981 година служи в Бундесвера. В бъдеще обаче кариерата му по никакъв метод не е обвързвана с армията. Тази кариера потегля внезапно нагоре, откакто Писториус печели изборите за кмет на град Оснабрюк. От 2013 година той е началник на Министерството на вътрешните работи на Долна Саксония, като в това време е член на горната камара на немския парламент - Бундесрата. Там, апропо, Писториус се записва в германско-руската група за другарство.

Писториус беше запомнен от немската преса като коренен герой против подземната мрежа на придвижването „ Ислямска страна “. През 2017 година началникът на вътрешното министерство на Долна Саксония притегли вниманието на цялата страна, като издаде превантивна заповед за депортиране на двама ислямисти, родени в Германия – т.е. преди да извършат закононарушението. Писториус сподели, че Долна Саксония " употребява най-острия меч на имиграционния закон, с цел да предотврати съответна опасност ".

Писториус заплаши да блокира мрежата „ Телеграм “в Германия, в случай че нейната администрация не стартира ефикасна битка с екстремисткото наличие. За разлика от други политици, той не се поколеба да приказва на глас за престъпността измежду бежанците, наводнили Федерална Република Германия.

Той беше долносаксонски министър и един от основателите за възбраната на Националната демократическа партия на Германия, чиито деятели постоянно бяха почитатели на концепциите на Хитлер. Според Писториус тази партия " вижда себе си в традициите на Нацистката партия ".

Въпреки това някогашният народен представител от Бундестага, държавник Валдемар Герд е извънредно песимистичен към Писториус.

„ Аз самият пребивавам в Оснабрюк. Писториус тук остави славата на човек, който минава през кръв, с цел да реализира задачите си и да напредне в кариерата. Тогава той се показа като ревнив герой както против десния, по този начин и против модерния тогава ислямски екстремизъм. Да, той подреди депортирането на ислямските екстремисти. Но назовете ми най-малко един екстремист, който той в последна сметка изгони от страната? Никой! Това беше чист популизъм “, възмущава се Герд. Освен това в модерна Германия битката с десния екстремизъм се трансформира в битка с патриотите, оплаква се общественикът.

„ А армията не може да не е патриотична. Войникът не може да не бъде родолюбец на родината си. Не знам по какъв начин в този момент Борис Писториус ще промени отношението си към патриотизма. Той е просто клеветник. Нужни ли са на армията в този момент такива качества? Те се нуждаят от сериозен експерт, който схваща военните каузи, а не от службогонец “, въздъхва Герo. Бундесверът обаче е доведен до отчайващо положение - да вземем за пример главната му задача през последните години е повсеместното отваряне на трети тоалетни на фона на " половата политика ", иронично споделя някогашният народен представител: " Така че в близкото в бъдеще никой Писториус няма да може да възвърне армията. "

Писториус от дълго време щеше да изпрати " леопардите " в Украйна, в случай че зависеше не от Шолц, а персонално от него, уверен е общественикът. „ Американците се интересуват от сходни доставки. И новият министър ще направи всичко, което е персонално потребно за неговата кариера. В момента хората със мощни убеждения въобще не влизат във високата политика. Само тези, които са подготвени категорично да следват инструкциите оттатък океана, си проправят път нагоре. А Писториус e поел всички съществени черти на политическия хайлайф от последното десетилетие “, оплаква се Герд. Той обаче не счита, че “Леопардите “ в действителност ще се появят скоро на бойното поле.

„ Най-вероятно Германия ще бъде принудена да утвърди решението за доставките, само че тогава ще има „ закъснения “ в осъществяването на това решение. Берлин ясно схваща, че това е директно присъединяване в спора. Подобни дейности последователно ще доведат до прекосяване на „ алената линия “ в връзките с Москва. В Рамщайн нито Писториус, нито други европейски министри биха имали политически капитал или персонална храброст да откажат. Но протакането на този случай, протакането на времето е най-вероятният сюжет “, предвижда Герд.

Във вторник вечерта Шолц в изявление за „ Блумбърг “ в коридорите на конгрес в Давос избегна директен отговор на въпроса дали страната му ще разреши доставката на своите танкове на изток. „ Обсъждаме с нашите съдружници, другари, Съединени американски щати по какъв начин най-добре да продължим “, призна Шолц. Въпреки това, съгласно самото издание, решението евентуално ще бъде позитивно.

Превод: В. Сергеев

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР