епутатите отложиха с година институционализирането на новата Държавна агенция за

...
епутатите отложиха с година институционализирането на новата Държавна агенция за
Коментари Харесай

Промени в Закона за хората с увреждания, последваха критики

епутатите отложиха с година институционализирането на новата Държавна организация за хората с увреждания към Министерския съвет.

До края на 2020 година Агенцията за хората с увреждания трябваше да бъде преобразувана в държавна организация към Министерския съвет. Сега тя ще стартира да действа от 1 януари 2022 година, вместо от началото на идната година.

Днес Народното събрание гласоподава на второ четене промени в Закона за хората с увреждания.

Предложението на Българска социалистическа партия институционализирането да стане до шест месеца/ 1 юли 2021г./ не беше признато. Народното събрание отхвърли и предлагането на социалистите финансовата месечна помощ за хората със степен на увреждане от 50% до 70,99% да бъде в размер не на 7%, а на 10% от линията на беднотия.

Не беше признато и предлагането на водача на НФСБ Валери Симеонов, който е предложил сред първо и второ четене право на месечна финансова помощ да имат и военноинвалидите.

Занапред НЗОК ще поеме даването и заплащането на помощните средства и медицинските произведения за хората с увреждания. Това ще става с трансфер от държавния бюджет посредством бюджета на Министерството на здравеопазването.

Също по този начин до 31 декември 2021 година Агенцията за обществено подкрепяне предава на НЗОК информацията, обвързвана с предоставените целеви помощи по този закон.

Гласуваните промени през днешния ден провокираха рецензии.

"Заплахата от това отсрочване е голяма и тя демонстрира чиновнически метод и неналичието на задоволително потенциал, който да сътвори тази конструкция “, счита депутатът от Българска социалистическа партия Надя Клисурска.

Тя сложи под подозрение дали изобщо организацията ще бъде основана и акцентира, че се носели клюки за заменянето й с комисия към изпълнителната власт, което, съгласно нея, тотално ще промени функционалностите й.

С признатите промени се планува още разширение на кръга на лицата-обект на предпазена претовареност посредством включване на хора с психологични разстройства и интелектуални усложнения.

Целта е те да бъдат подкрепени в процеса на трудовата им реализация на пазара на труда.

С промените се обезпечава правото на хората с увреждания на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения, отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване, избрани самостоятелно въз основа на съответните им потребности в границите на здравната система.

Така те ще имат право на помощни средства, избрани самостоятелно с медицински документ, публикуван от лекарските консултативни комисии, ТЕЛК или НЕЛК, въз основа на съответните им потребности и според спецификация, одобрена от Националната здравноосигурителна каса

При смяна на събитията, въз основа на които е предоставена поддръжка по условията на закона, шефът на дирекция "Социално подкрепяне " ще изготвя служебно нова самостоятелна оценка на потребностите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР