Епохата на квантовите компютри е все по-близо. Ново доказателство за

...
Епохата на квантовите компютри е все по-близо. Ново доказателство за
Коментари Харесай

Това устройство съхранява информация под формата на светлина

Епохата на квантовите компютри е все по-близо. Ново доказателство за това е създаденият от учени от Caltech компютърен чип, който може да складира квантова информация под формата на светлина, написа " Мегавселена ". Традиционните, както и квантовите компютри, складират информацията като бинарен код. Докато обичайните компютри съхраняват информацията в битове като 1 или 0, квантовите компютри складират информацията в кюбити, като 1,0 или и двете по едно и също време.

Тъй като протоните нямат заряд и маса, те са извънредно сигурна и ефикасна среда за предпазване на квантови данни. Да се открие обаче по какъв начин да се употребяват единични протони за предпазване на квантови данни се оказва много мъчно. Да се направи това на чип в нано-мащаб наподобява невероятно, само че откривателите от Caltech са намерили решение. Техният чип е най-малкият образец за оптично квантово устройство в света.

Направен е посредством основаване на модули с памет с широчина 700 нанометра и дължина 15 микрона, от кристали, легирани с йони от редкоземни детайли. Чиповете имат почти същите размери като алените кръвни телца. Тези йони разрешават на всеки модул да поеме по-ефективно самостоятелния фотон, който се вкарва в него посредством лазер.

По време на първичните проби чиповете съумяха да съхраняват данни за 75 наносекунди преди освобождението, единствено с 3% на крах. За да бъдат жизнерадостен съставен елемент в квантовата мрежа обаче, чиповете би трябвало да могат да запазят информацията за една милисекунда. Това е идната задача, която са си сложили учените. Сега те възнамеряват също по този начин да разработят най-хубавия метод за включване на чиповете в комплицираните квантови схеми.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР