Епизоотичната обстановка в област Кюстендил по отношение на заболяването Африканска

...
Епизоотичната обстановка в област Кюстендил по отношение на заболяването Африканска
Коментари Харесай

Епизоотичната обстановка в област Кюстендил по отношение на заболяването Африканска чума по свинете е спокойна

Епизоотичната конюнктура в област Кюстендил във връзка с болестта Африканска чума по свинете е спокойна. За това осведомиха институциите по време на съвещание на Областната епизоотична комисия, свикано от регионалния шеф инж. Александър Пандурски. На съвещанието участваха неговият заместител Кристиян Иванчов, основният секретар Гергана Михайлова, шефът на ОДБХ в Кюстендил, ръководители и представители на разнообразни институции.

„ Това, че нямаме действителен проблем, зародил на нашата територия, е добре. Трябва обаче постоянно да бъдем подготвени за реакция и да обърнем съществено внимание на общините и кметовете на селата. Те са най-близо до фермите и персоналните стопанства. Там вниманието във връзка с предварителната защита би трябвало да бъде засилено.Важно е осведомителната акция до доближи до кметовете в дребните обитаеми места “, разяснява инж. Пандурски.

Доклад за настоящата епизоотична конюнктура в страната, прилежащите страни и област Кюстендил показа шефът на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Велка Войнова. Тя осведоми за оповестеното първично зародило огнище на болестта АЧС на територията на област Монтана. За България това е първи случай за 2023 година при домашни прасета. За интервала 01.01.2023 - 21.07.2023 година са доказани: 1 огнище при домашни прасета в стопанство вид „ заден двор “ в област Монтана, с Долни Цибър и 121 огнища при диви прасета.

Д-р Войнова напомни, че последно оповестени огнища на територията на област Кюстендил са от февруари 2022 година - три случая на вторично зародили огнища на заболяването АЧС при диви прасета на територията на ДГС - Кюстендил, ДГС - Дупница и ДГС - Рилски манастир. При представянето на отчета доктор Войнова уточни още:

„ За интервала от началото на ловния сезон 2022 - 2023 година до този миг на територията на региона са отстреляни 887 броя диви прасета, които са изследвани и са негативни във връзка с болестта АЧС. Не е регистриран случай на открит мъртвец на мъртва дива свиня. До този миг на територията на област Кюстендил не е установен случай на болестта АЧС при домашни прасета. Риск от поява на болестта при домашни прасета съществува заради циркулацията на вируса в популацията на дивата свиня. На територията на област Кюстендил няма индустриални ферми за прасета. Регистрирани са 5 броя фамилни ферми за развъждане на прасета, в които все още се отглеждат 54 бр. свине. Фермите са обект на формален надзор във връзка с биосигурност и здравословно положение на всеки 4 месеца и подлежат на лабораторен серологичен надзор във връзка с КЧС и АЧС два пъти годишно. През месец април 2023 година е осъществено първото за годината серологично проучване, което е с негативни резултати. На територията на област Кюстендил са регистрирани по реда на чл.137 от ЗВД 336 бр. персонални стопанства, в които е обезпечена биосигурност, която разрешава развъждането на до 3 броя прасета за угояване. “

По време на съвещанието Областната епизоотична комисия взе решение кметовете на общини да свикат по график съвещания на Общинските епизоотични комисии, на които да бъдат включени като членове по един представител на ОК на БВС. На съвещанията на епизоотичните комисии да се наложат следните ограничения: осъществяване на инвентаризация на свиневъдните обекти, както е планувано в „ План за дейности в България във връзка с обектите за развъждане на прасета за персонални потребности по отношение на АЧС “ - три пъти годишно.

Извършване на инспекции на депопулацията на задните дворове, в случай че същите не са възобновили активността си (срок – месец септември). Извършване на клинични прегледи/проверки на биосигурността от записаните ветеринарни лекари четири пъти годишно и даване на резултатите от инспекциите на съответните публични ветеринарни лекари.

Провеждане на инспекции за биосигурност от публични ветеринарни лекари, клинични прегледи въз основа на оценка на риска от ОДБХ. Вземане на проби и лабораторни проучвания при положение на подозрение.

Предоставяне на осведомителни материали на притежателите на свине от задния двор посредством локалните органи, формалните ветеринарни лекари и записаните ветринарни лекари.

Органите на Българска организация по сигурност на храните ще правят месечни инспекции за провеждана по интернет незаконна търговия с свине, осъществяване на онлайн контрол по интернет, уебстраници, обществени мрежи и групи и осъществяване на инспекции на място. ОДБХ ще взаимодейства с териториалните звена на Министерство на вътрешните работи за битка с незаконното напредване на свине - осъществяване на инспекции на транспортни средства по параметри, заложени от Централно управление на БАБХ, за разкриване на източника на всяко хванато прасе или свински артикул.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР