Епископ Йеротей Агатополски е избран от първи тур за кандидат

...
Епископ Йеротей Агатополски е избран от първи тур за кандидат
Коментари Харесай

Йеротей Агатополски с най-много гласове за Сливенски митрополит

Епископ Йеротей Агатополски е определен от първи тур за претендент за Сливенски митрополит.  Епархийският избор се организира през днешния ден в Сливенска митрополия, а бюлетините бяха броени и показвани на присъстващите персонално от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, избран от Светия Синод за наместник на мястото на Дядо Иоаникий, който умря на 9 януари т.г. Изборът се предаваше онлайн на страницата във фейсбук на Българската православна черква. Така миряните имаха опция да наблюдават онлайн гласуването. 

За Йеротей Агатополски в бюлетините бяха регистрирани 26 гласа, като за избор са нужни 22 гласа. Това не е изненада, защото той се смята за любимец за поста. 

Епархийските гласоподаватели в Сливен трябваше да излъчат двама претенденти, които са събрали повече от половината от гласовете им. Другият обаче беше избран на втори тур. 

На него свещеник Михаил събра нужните 22 гласа от общо 42. Епископ Арсений получи 17 гласа, а епископите Висарион, Пахомий и Поликарп по 1 глас.

Окончателният избор стане на 25 февруари /неделя/. Решението кой да оглави Сливенската митрополия – свещеник Йеротей или свещеник Михаил, ще бъде взето от владиците в Светия синод на Българската православна черква.

Засега за главен кандидат се смята Йеротей Агатополски, досегашен викарий на Сливенската митрополия. След осиротяването на Сливенския епархийски трон, той е пратен в Рилския манастир, научи Флагман.бг. Йеротей в последните три години действително ръководеше Митрополията и се оправи безупречно, обединявайки духовенството и потушавайки всички спорове по места. Епископ Йеротей е дълготраен свещеник Поморийския манастир. Организатор е на православния музикален Фестивал Достойно Есть в град Поморие. Инициатор е на голям брой културни мироприятия в Сливенска епархия.



 

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР