Епидемията в страната поставя много въпроси за здравната система у

...
Епидемията в страната поставя много въпроси за здравната система у
Коментари Харесай

Линейка с пациент обиколи няколко болници в София

Епидемията в страната слага доста въпроси за здравната система у нас. На екипите в Спешна помощ в столицата все по-често им се случва да се лутат с пациенти сред другите лечебни заведения.

Кризата с неналичието на кревати и огромният брой инфектирани медици изправят пред тестване освен здравната система, само че и пациентите. Ситуацията е динамична и поради това в доста случаи се постанова пациенти да прекарват по 3-4 часа в колата за спешна помощ преди да бъдат признати в болница.

За да има добра логистика сред лечебните заведения, всеки ден те би трябвало да оповестяват на Спешна помощ каква е обстановката - къде има кревати и къде няма, кои отделения са затворени и кои не, а информацията се обновява два пъти на ден - заран в 8 и вечер в 20. Въпреки това обаче, екип на Българска национална телевизия става очевидец по какъв начин пациент обиколи няколко лечебни заведения.

Около 17 ч нощес в Спешна помощ - София е получен сигнал за 94-годишна жена с пейсмейкър с аритмия. Екипът отива на адрес, а при идването си открива, че пациентката е и с тежка некроза на десния крайник. Пътят до консултация в лечебно заведение обаче е дълъг. Първата спирка е "Пирогов ". Там обаче гнойно-септичното поделение е затворено поради ковид. В позиция на "Пирогов " се показва, че съставът на клиниката по гнойно-септична хирургия е обиден от вируса и ще бъде затворена най-малко до 2 ноември. В такива случаи екипите на Спешна помощ би трябвало да преценяват къде да закарат пациента.

Защо обаче незабавният екип се насочва натам?

"Вчера от "Пирогов " особено са ни дали отвод за неврологично поделение, вътрешно отделени и коронавирус поделение, в които няма кревати и не могат да одобряват пациенти. Т.е. гнойно септичната не ни е оказано, че е затворено и че не можем да караме там ", споделя Катя Сунгарска, представител на ЦСМП - София.

Заради усложнената обстановка с леглата в лечебните заведения и неналичието на медицински личен състав екипите на Спешна помощ доста постоянно се лутат сред лечебните заведения.

"Това е всекидневие ", декларира Димитър Лунд, дежурен доктор в ЦСМП - София.

Така незабавният екип отива във ВМА, където консултативният кабинет работи до обяд. След към час очакване дамата въпреки всичко е призната за консултация с хирург, както и за недоволствата в гръдната област във ВМА. В писмена позиция оттова обявиха, че в болничното заведение работи непрекъснато незабавно поделение с дежурни медицински екипи.

При нужда от хоспитализация след оказана здравна помощ по неотложност, пациентите се одобряват в стационара на ВМА, с изключение на когато няма свободни кревати в съответната клиника.

Вече 8 месеца всички лекари се борят със болестта. Голяма част от тях са на лимита на силите си и припомнят, че пациенти и медици са от едната страна на барикадата. Коронавирусът е от другата.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР