Епидемията от коронавируса Covid-19 в Бразилия в момента е най-бързо

...
Епидемията от коронавируса Covid-19 в Бразилия в момента е най-бързо
Коментари Харесай

Бразилия, Индия и Русия - горещите точки на пандемията в момента

Епидемията от ковид Covid-19 в Бразилия сега е най-бързо разрастващата се в света, представляваща 13% от новите случаи в международен мащаб през последната седмица. За миналото денонощие в страната са регистрирани нови 14 288 болести и 735 смъртни случая поради затруднения от вируса. В страната общо доказаните позитивни проби надвишават 255 000, а смъртните случаи са съвсем 17 000. Оздравелите от Covid-19 там към този момент са повече от 100 000 души.

В същото време броят на регистрираните зарази в Индия се увеличи с най-бързите темпове до 100 000 от всички страни в Азия. За миналото денонощие там бяха регистрирани 4 630 новозаразени, по отношение на рекордните за 17 май 5 050 души. Общо смъртните случаи поради затруднения от Covid-19 в страната са съвсем 3 200, а излекувалите се са съвсем 40 000.

В Русия за миналото денонощие още веднъж бяха регистрирани под 10 000 нови болести - 9 263, по отношение на 8 926 на 17 май, 9 709 на 16 май и 9 200 на 15-и. Общо доказаните позитивни проби от ковид там са съвсем 300 000, а броят на умрелите поради вируса е малко над 2 800 души.

Руският министър председател Михаил Мишустин пък се върна назад на поста си, след 3 седмици в изолация - интервал, в който общият брой на потвърдените случаи в страната съвсем се утрои.

Във връзка с това президентът Владимир Путин е подписал декрет, отменящ краткотрайното предаване на отговорностите на Мишустин на първия вицепремиер Андрей Белоусов, който бе и.д. министър председател от 30 април.

Според социологическо изследване над половината руснаци (59 на сто) биха желали да се имунизират против ковид, в случай че учените разработят такава ваксина с потвърдена успеваемост. 70 на сто смятат, че имунизацията би трябвало да бъде доброволна, свидетелстват резултатите от допитването, оповестено на уеб страницата на Общоруския център за проучване на публичното мнение.

Всеки четвърти (26 на сто) дава още по-утвърдителен отговор - че сигурно би ваксинирал себе си и членовете на своето семейство, а всеки пети (21 на сто) счита, че имунизирането следва да бъде наложително. Само 6 % от интервюираните смятат, че такава имунизация в Русия не би трябвало да се организира.

В момента в 27 от общо 85 района на Руската федерация са подготвени за последователно намаляване на карантинните ограничения. 

Коефициентът на разпространяване на ковид в тези райони не надвишава единица, празни са над половината болнични кревати за пациенти с Ковид-19.

Коронавирусната агресия в Русия може да завърши още към средата на лятото, предвиждат здравни специалисти в страната. В някои райони от страната може да последват и нови експлоадирания, само че без да имат " пиков темперамент ", считат експертите.

Европа

Англия стана първата в Европа, записала повече от 40 000 смъртни случаи, свързани с Covid-19 по данни на националните статистически служби в страната.

Смъртността се изравнява, до момента в който страните минават през пика на пандемията, като Англия и Уелс регистрират понижаване на броя на смъртните случаи, породени от вируса за миналата седмица. Общият брой на обвързваните с ковид смъртни случаи в Англия и Шотландия е 39 071.

Броят на смъртните случаи, оповестени от статистическия институт, е по-голям от този, обявен от английското министерство на опазването на здравето. Причината за разликата сред двете статистики се крие в това, че министерството се концентрира върху умрелите, които преди този момент са дали позитивна проба за ковид. Техният брой през вчерашния ден беше 34 796, с което Англия се подрежда на второ място по смъртност от ковид в света.

Тревожно е, че близо 10 хиляди са смъртните случаи в домове за възрастни хора в Англия и Шотландия.

В Англия броят на обвързваните с Ковид-19 смъртни случаи в домовете за възрастни хора към 8 май е 9495, а в Уелс - 480, сочат данни на статистическия институт.

Дания поведе в излизането от карантината

Четири седмици откакто Дания стартира смекчаването на своите карантинни ограничения, в понеделник датчаните се завърнаха в кафенетата и заведенията за хранене, уверени, че епидемията от ковид е под надзор.

Миналия месец Дания стана първата страна в Европа, която отвори учебните заведения, детските градини и дребните търговски обекти. Това не докара до растеж на болните от Covid-19.

За разлика от французите и италианците, датчаните по-рядко прибягват до прегръдка и целувка като форма на привет, което също се оказва фактор, ограничителен разпространяването на вируса.

Броят на смъртните случаи, свързани с ковид, както и репродукционният коефициент R, мярка за преносимостта на вируса, се намаляват. Здравните управляващи в петък за първи път след 13 март не оповестиха за смъртни случаи. Сега медицински специалисти споделят, че е " доста малко евентуално " Дания да бъде наранена от втора вълна на инфекцията, лишила до момента живота на 548 души в страната.

При население от единствено 5,8 млн. индивида, смъртността в Дания е на същото ниво като в Германия - към 9 на 100 000: доста по-ниско, в сравнение с в множеството от останалите европейски страни. Тя е 36 в прилежаща Швеция, 33 в Нидерландия, 52 в Италия и Англия.

Датските управляващи започнаха по-масово тестване чак в края на април, а предходната седмица оповестиха, че ще започват скица за следене. Дания беше една от първите европейски страни, която разгласи карантина, още на 11 март, като ограничи обществените събирания и затвори учебните заведения, заведенията за хранене и питейните заведения, само че наложи не толкоз прецизни ограничавания върху всекидневния живот, както в Италия или Франция .

Броят на новите инфектирани с Covid-19 в Чехия означи най-голямото си нарастване от 4 седмици

Броят на новите инфектирани с ковид в Чехия означи най-голямото си нарастване за един ден от четири седмици и надвиши 100 души за пръв път този месец.

Днес са регистрирани 111 нови случая на заразяване, с което общият им брой в страната става 8594. Има и два нови смъртни случая, с което общият им брой става 299 души.

Повишението в броя на инфектираните частично се дължи на зараза във въглищна мина в Дарков покрай източния град Карвина при границата с Полша, написа Българска телеграфна агенция. Според националното радио там до нощес са били тествани 860 миньори, от които 53-ма са дали позитивна проба за ковид.

Украйна пък възнамерява да удължи карантината до 22 юни . В случай на внезапен спад на новите случаи на ковид, ограничаващите ограничения ще бъдат анулирани предварително.

Здравният министър Максим Степанов заяви по-рано през днешния ден, че в случай че епидемиологичната конюнктура го разреши, последният стадий на намаляване на карантината ще продължи до 21 юни. Отхлабването ще бъде на четири стадия - от 22 май, 1 юни, 10 юни и 21 юни.

Там досега са потвърдени  общо съвсем 19 000 болести с Covid-19 и 548 умряли поради вируса.

Полша може да отвори още веднъж границите си от 15 юни и да анулира всички оставащи ограничавания за ковид от 1 юли.

По най-нови данни записаните инфектирани с ковид в Полша са достигнали 19 080. 941 от тези хора са умряли.

През последното денонощие в страната са били регистрирани 195 нови инфектирани и пет смъртни случая.

Съединени американски щати

Тръмп от 10 дни приема превантивно хидроксихлорохин и заплаши да спре дефинитивно американското финансиране на СЗО

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разкри, че взема профилактично лекарството против малария хидроксихлорохин, за чийто преимущества говореше, без значение от предизвестията на медицински експерти за негови странични резултати. 

Освен това той заплаши да спре дефинитивно американското финансиране на Световната здравна организация. Тръмп замрази вноските на Съединени американски щати в СЗО предишния месец, като я упрекна, че поддържа " дезинформацията " на Китай за експлоадирането на пандемията от ковид.

" Ако СЗО не се ангажира със значими усъвършенствания през идващите 30 дни, аз ще направя моето краткотрайно заледяване на финансирането от Съединените щати за СЗО непрекъснато и ще преразгледам нашето участие ", съобщи той.

В същото време Съединени американски щати остава най-засегнатата от ковид страна в света с доказани над 1,55 милиона позитивни проби и над 92 000 жертви. За миналото денонощие се записва лек растеж при новозаболелите, които са 22 630, по отношение на 19 891 за предходното  денонощие.

В останалия свят

Израел краткотрайно анулира заповедта за носене на защитни маски поради горещото време

Това условие ще бъде анулирано най-малко до петък, заяви здравното министерство.
От учениците към този момент не се изисква да носят маски в учебно заведение. Заповедта отпада и за здания без климатици.

Маските обаче ще продължат да се носят тук-там, където се събират огромен брой хора на малко пространство.

До момента Израел е удостоверил 16 650 инфектирани с новия ковид, включително 277 свързани с вируса смъртни случаи.

" Експресни погребения " в Никарагуа прикриват действителните проблеми с ковид

Лекарите в Никарагуа предизвестяват за наближаващо изостряне на епидемията от Ковид-19. Междувременно фамилии от страната и опозицията упрекват държавното управление на Даниел Ортега, че дава разпореждания за " експресни погребения ", с цел да прикрие истината за броя на инфектираните, заяви Агенция Франс Прес.

Според здравното министерство в латиноамериканската страна са регистрирани едвам 25 инфектирани и 8 смъртни случая, откогато на 19 март са сложени първите диагнози - данни, оспорвани от експерти и от неправителствените сдружения.

В международен мащаб доказаните случаи на Covid-19 доближиха съвсем 5 милиона. По данни на worldometers общо досега те са 4 920 500. Броят на оздравелите е на път да доближи 2 милиона души. Починалите досега по света поради затруднения от болестта са над 320 000 души. За миналото денонощие е регистриран растеж при новозаболелите, които възлизат на 88 858 души по света, по отношение на 82 257 за 17 май. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР