Епидемията от коронавирус си отминава. Никой не трябва да таи

...
Епидемията от коронавирус си отминава. Никой не трябва да таи
Коментари Харесай

Проф. Иво Петров: След 20-30 дни епидемия няма да има никъде

Епидемията от ковид си отминава. Никой не би трябвало да таи никакви подозрения. След 20-30 дни зараза няма да има на никое място по света, декларира в изявление за вестник "Труд " проф. Иво Петров. Той е безапелационен, че няма доводи за нов пик на епидемията.
"Смятам, че неотдавнашен нов пик няма да има, само че в никакъв случай няма да имаме равнище на заразеност нула. Т.е., постоянно ще има спорадични случаи, които могат от спорадични да прераснат в епидемиологични, според от съответни локални условия. В взаимозависимост от това дали ще се откри ваксина, според от сезона, според от това, какъв е груповият имунитет на съответната група или нация... Но ние би трябвало да сме готови за идващ пик. Няма значение дали ще е след три или след шест месеца, или в никакъв случай ", споделя професорът.
"Наблягаме на маските, на дистанцията, а никой не се сеща и не желае да приказва, че типичен средства от преди 50-60 година - като обеззаразяване на средата, обеззаразяване на водата и на въздуха водят до доста смъкване на % на заболелите, напомня Иво Петров.
Според него изключителното състояние би трябвало да бъде отстранено по една доста елементарна причина. "Като имахме тежки грипни инфекции, нямахме изключително състояние, пък ние като популация и като здравна система се справихме. Обаче би трябвало да останат наложителни и като урок ограниченията за персонална хигиена, за съблюдаване на отдалеченост и за някакъв разсъдък в връзката ", акцентира професорът.
Той споделя още, че плазма с антитела в България се създава доста от дълго време и ние от дълго време я употребяваме при тежки инфекции.
"За страдание, с цел да се създава в огромни количества, е належащо да има огромна „ сериозна маса “ от оздравели донори. Затова, в Германия има апел, хора, които са оздравели от COVID-19 и са положителни по антитела, да подаряват кръв. В България към момента няма толкоз доста оздравели и по тази причина методиката се ползва като самостоятелна терапия, въз основата на плазма отделена от излекуван субект посредством плазмафереза. Ако бях положителен по антитела, незабавно бих отишъл да даря кръв ", разяснява Иво Петров.
"Нали знаете, че с цел да се завоюва войната, би трябвало да се подготвиш за нея в спокойно време ", сбит е професорът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР