Епидемията от коронавирус и войната в Украйна направиха смяната на

...
Епидемията от коронавирус и войната в Украйна направиха смяната на
Коментари Харесай

Заради кризата: Автомобилите втора ръка - трудно достъпен лукс

Епидемията от ковид и войната в Украйна направиха промяната на автомобила сложна задача с доста незнайни и подводни камъни - към днешна дата избралите да си купят нова кола може да се качат в нея след повече от година. Тези, които търсят автомобил втора употреба, пък ще платят с близо 50% повече, в сравнение с преди две години, и то в случай че имат шанса да я намерят, сподели инспекция на " Дневник ".

 

По данни на вносителите на коли в България сега срокът от поръчка до доставка на нов автомобил варира от 6 месеца до година и половина според от марката и модела. Колкото повече системи за сигурност и улеснение има в колата, толкоз и срокът е по-дълъг. Причината за забавянето са две:
Продължаващият дефицит на чипове, появил се около епидемията от COVID-19. В актуалните коли те са стотици, като се употребяват от всички съществени системи - от надзор на мотора до мултимедийните системи Нарушените вериги на доставки за необятен набор съставни елементи. Причината за тях е войната в Украйна.
В Украйна имаше 22 компании, които произвеждаха разнообразни елементи за автомобилната промишленост - кабели, електроника, седалки и така нататък С първите удари на Русия стартира трескаво пренасяне на производствата - главно в Африка, само че и в някои европейски страни. Изградените " на пожар " мощности обаче към момента не могат да обезпечат потенциала, който заводите в Украйна даваха.

Новите коли: взимаш каквото има или чакаш

В резултат на забавените доставки сега търсенето на нови коли на българския пазар се движи не толкоз от желанията на купувачите, а от наличностите. Което води и до разбърквания измежду водачите на пазара, тъй като печелят фирмите, предлагащи най-бърза доставка.

По данни на пътна полиция през първите осем месеца на годината в България купените чисто нови леки и лекотоварни коли (категории M1 и N1) са 23 798, което е с 3.26% повече от същия интервал на предходната година. При колите на възраст до 5 години растежът е 1.78% (9604 продажби).

В същото време цените на новите коли също скочиха, не толкоз колкото използваните, само че въпреки всичко осезаемо. Причините са няколко - свръхтърсенето, нарасналите цени на редица съставни елементи поради инфлацията, скокът на цените на енергоносителите, поскъпналите първични материали и оскъпяването на превоза и логистиката. Естествено, цените на колите отразяват и ще продължат да отразяват тези промени и упованията са те да продължат гладко да се покачват. При тази обстановка поръчката на нов автомобил в този момент не е напълно лишена от логичност, изключително в случай че потребността от нова кола не е незабавна.

Не е в този момент моментът за кола втора употреба

Що се отнася до използваните коли, в този момент е допустимо най-неподходящият миг за покупка, считат специалистите на пазара. " Тези, които се интересуват от покупка на автомобил втора ръка, в този момент избират от най-ограничените и в същото време най-скъпите предложения на пазара на използвани коли ", по този начин разказва обстановката в цяла Европа Матас Бузелис, авто специалист и началник на отдел " Комуникации " в компанията за автоданни carVertical.

Това важи и за България - тук, от една страна, колите са скъпи, а от друга - предлагането е мощно лимитирано. Така да вземем за пример автомобил всеобщ междинен клас на 7-8 години, който е коствал 10 хиляди лева, в този момент се продава за 15 хиляди лева

В резултат купените леки коли на възраст до 10 години за осемте месеца на годината са 20 085, или с 6.5% по-малко от интервала януари - август през предходната година. При най-предпочитаните - тези над 10 години, спадът е съвсем 11%, а техният брой е 103 767.

Според зам.-председателя на Асоциацията на вносителите на коли Любомир Доросиев търсене на коли има, само че предлагането е проблематично. " В чужбина няма предложение. На вътрешния пазар те си ги продават скъпо. За тези, предопределени за външни пазари, се борят 5-6 души и цените са високи ", добавя Доросиев.

Той илюстрира обстановката и с един образец - " в моята автокъща продавам един " Хюндай " ix35 за 20 000 лв.. За сходен в чужбина ми желаят 11 000 евро, т.е. още при покупката съм 1500 лв. обратно, а нали би трябвало въпреки всичко и най-малко 1000 лв. облага да имам ". Доросиев чака банкрути на автокъщи, като персонално за себе си споделя, че предишният месец е субсидирал с към 7 хиляди лева бизнеса си с коли с пари от други бизнеси.

Попитан кой са най-търсените коли, търговецът дава отговор: " Всички, стига да ги има. " Запазва се наклонността в по-големите градове да се търсят по-скъпи коли, на цени от 10 хиляди до 50 хиляди лева, до момента в който в дребните обитаеми места да се купуват най-евтините вероятни. Като нова наклонност Доросиев откроява засиленото търсене на хибриди.

Какви са упованията

Прогнозите по какъв начин ще се развиват пазарите на нови и използвани коли все още са сложни, а обстановката не наподобява по никакъв начин обещаваща.Според анализаторското звено S&P Global Mobility войната в Украйна ще понижи международното произвеждане на коли с най-малко 2.6 млн. броя през тази и идната година. От компанията предвиждат, че най-засегнати ще са производителите в Европа, които евентуално ще продадат с 1.7 милиона броя коли по-малко, в сравнение с в случай че войната в Украйна не се беше случила. В това число се включват и съвсем 1 милион коли, които всекидневно се купуваха в Русия и Украйна.

Германският Център за проучване на автомобилната промишленост (CAR) пък се концентрира върху продажбите и чака те да се свият с над 5% в международен мащаб. Глобалните продажби тази година евентуално ще са 67.6 млн. при 71.3 млн. през 2021. Това на процедура ще значи, че те са даже по-ниски от пандемичната 2020 година с 68.6 милиона, или ще стигнат десетгодишно дъно. През 2019 година в международен мащаб бяха продадени 79.9 милиона нови леки коли. Най-доброто достижение досега беше 84.4 млн. през 2017 година

Що се отнася до използваните коли, съгласно множеството разбори актуалният взрив на цените на използваните транспортни средства е достигнал пика си в средата на тази година и следва задържане на тези равнища. В моментът, в който се възстановяват доставките при новите коли, се чака предлагането на използвани да скочи фрапантно, което ще смъкна цените незабавно с към 20-30%. Единствената незнайна сега е по кое време това ще се случи, като положителни вести евентуално ще има най-рано след година.

Георги Пауновски,

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР