Епидемията от коронавирус е довела до спиране на голяма част

...
Епидемията от коронавирус е довела до спиране на голяма част
Коментари Харесай

Френската икономика отчита най-лошото си тримесечие от 1945 г.

Епидемията от ковид е довела до прекъсване на огромна част от икономическата интензивност и е потопила страната в криза, съгласно предварителна оценка на Френската централна банка, представена от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Франция е потопен с към 6 % през първото тримесечие по отношение на предходните три месеца.

Това са най-лошите тримесечни резултати за френската стопанска система от 1945 година. През четвъртото тримесечие Брутният вътрешен продукт се сви с 0,1 на 100, по последни данни на Националния статистически институт Insee, тъй че страната механически е в криза.

През последните петнайсет дни на март икономическата интензивност е била с към една трета (32 на сто) под естествения ритъм, по оценка на Френската централна банка въз основа на изследване измежду 8500 компании.

Подобен спад на интензивността е имало през второто тримесечие на далечната 1968 година, по време на майските събития, само че въпреки всичко свиването е било по-малко, акцентира банката в изследване за конюнктурата. Тя прецизира, че тогава спадът е бил 5,3 на 100.

Подобно на изчисленията на Insee, и централната банка е на мнение, че всеки петнайсет дни прекъсване на дейностите и изолираност провокират стесняване на Брутният вътрешен продукт с 1,5 на 100 на годишна основа.

Според разбора на Френската централна банка множеството стопански браншове са понесли мощни и внезапни спирания на активността, като най-засегнати са строителството, търговията, превозът, хотелиерството и ресторантьорството.

В автомобилния бранш интензивността е намаляла до 41 на 100 от мощностите, в металургията - до 46 на 100, до момента в който фармацията (79 на сто) и хранително-вкусовата индустрия (71 на сто) са устояли по-добре на натиска.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР