Епидемията от коклюш засили в пъти интереса на българите към

...
Епидемията от коклюш засили в пъти интереса на българите към
Коментари Харесай

Лекуват децата с магарешко мляко! Епидемията от коклюш наду цената до 90 лв.  

Епидемията от коклюш ускори в пъти интереса на българите към рядкото магарешко мляко и в обществените мрежи майки от цялата страна търсят препоръки по какъв начин да се снабдят с този артикул. Това докара и до повишаване на цената, която от обичайните 60 лв. за литър в някои региони стига по 80-90 лв.. „ Затрупани сме с поръчки, тъй като магаретата към този момент са изчезващ тип в България “, разяснява пред „ Телеграф “ производителят Антон Тодоров.

„ За магаретата не се дават дотации. Отглеждаме ги доста малко хора в България. Използва се най-вече месото за кайма, от която стават и хубави суджуци. Млякото го търсят в този момент поради старите национални вярвания, че оказва помощ при магарешката кашлица. Вкъщи дамата се занимава с тези поръчки, само че от това, което знам, сме затрупани. Обаждат й се всеки ден “, описа още Тодоров, който по специалност е ортодонт, само че има и своя земеделска плантация край Кюстендил.

Печалба
„ При нас цената на млякото постоянно е била една и съща – 60 лв. на литър. Сега поради по-големия интерес не търсим по-голяма облага, още повече че го даваме най-вече на познати. В интернет сме попадали и на цени от по 80-90 лв., откакто публично бе оповестена епидемията от коклюш. Точно тъй като в България няма доста хора, които да отглеждат магарета, много хора пътуват и до Сърбия, с цел да си купят. Там има повече магарета. Доколкото знам, магарета има и в село Бела вода до Перник, само че не мога да ви кажа дали там сега имат дребни магаренца, с цел да доят майките. Аз имам три магаренца “, добави Антон Тодоров, който развъжда този известен и потребен за българина през вековете тип, с цел да не изчезне от нашите земи.


Антон Тодоров признава, че отглежда магарета, с цел да ги резервира като тип по българските земи.
Антон Тодоров признава, че отглежда магарета, с цел да ги резервира като тип по българските земи.

Според националните поверия магарешкото мляко се дава на децата, с цел да се отърват от упоритата кашлица, сурово. Пият се по стотина мл дневно. За да се запази за по-дълго време, хората го замразяват. Специално в Сърбия локални настояват, че от него вършат и сирене, което е най-скъпото в света, тъй като цената за кг стига до 1000 евро. Причината да се търси подобен артикул са потребните съставки, които съдържа, и алергиите към кравето, овчето, биволското и козето мляко. В Индия магарешкото мляко се употребява за лекуване на чикунгуня (треска и мощни болки в ставите) евентуално заради високото си наличие на имуноглобулин. Във Франция и Италия – като сурогат и в производството на козметични сапуни и кремове.

Специалист
„ Магарешкото мляко не лекува коклюш. Ако хората го пият, най-малко да го варят “, поучава проф. Тодор Кантарджиев. По думите му приемането на сурово мляко е рисково, защото човек може да се болести с туберкулоза. „ Не поучавам никого в България да пие термично необработено мляко. То може да е източник и на бруцелоза, която също се предизвиква от бактерия “, споделя още той.

„ За лекуването на коклюш с магарешко мляко нищо не сме учили в медицината. Народът ни назовава заболяването магарешка кашлица. Причината за това е характерният тон, който издават болните при вдишване на въздух сред подкашлянията, който се оприличава на магарешки плач. На медицински език той се назовава реприз “, сподели още експертът.

Налягане
Качването високо в планината може да помогне на болните да овладеят пристъпната кашлица, която може да продължи над 3 месеца. „ Коклюшът се предизвиква от бактерията Bordetella pertussis, която създава токсин, който е основният провинен за пристъпите. Рязката смяна в атмосферното налягане и разреждането на въздуха работят удобно и укротяват кашлицата. Затова през уикенда софиянци могат да водят децата на Витоша – на Златните мостове да вземем за пример. Държавата ни е богата на планини “, споделя още проф. Кантарджиев.

Над 1000 са случаите на магарешка кашлица у нас. Специалистите поучават при над 5 дни пристъпна кашлица болните да се тестват с PCR. Ако бъде потвърден коклюш, още в първите дни от заболяването би трябвало да се одобри антибиотик, с цел да се понижи продължителността и тежестта на кашлицата.

На ден могат да се издоят по 250 мл
Магарешкото мляко е толкоз скъпо и поради това, че от него дневно могат да се издоят по към 250 мл, без да се пречи на храненето на дребните магаренца. Според специалисти магарешкото мляко нормално не съдържа хранителни патогени, които може да намерим в други типове мляко. Това значи, че има по-дълъг период на валидност, преди да стартира да се скапва. Освен това потребните субстанции в него могат да се запазят много дълго след заледяване.

„ Замразяваме го и го пазим, само че рядко може да се събере някакво съществено количество “, посочи фермерът Антон Тодоров.

По състав е близо до майчиното
От хранителна позиция магарешкото мляко е доста сходно на кравето и човешката кърма. Според състава и сравнителните разбори, които могат да се видят в интернет, то е много по-богато на витамин Д.

По-голямата част от протеина на кравето мляко идва от казеин и суроватка. Казеинът е протеинът, към който множеството хора с алергия към краве мляко реагират. Магарешкото мляко е сходно на човешката кърма, защото е с ниско наличие на казеин и по-високо на суроватка. Суроватъчният протеин в магарешкото мляко се отличава със своите антимикробни свойства. Магарешкото мляко съдържа сходно количество лактоза като кърмата и повече от кравето. Именно лактозата е виновна за усета на продукта и улеснява абсорбцията му от червата. Това е потребно за вярната минерализация на костната система на кърмачетата, защото лактозата е причина за по-високата усвояемост на калция. Богато е на разнообразни витамини и минерали, макар че точният състав може да варира според от фактори като диетата на животното и обработката на млякото. Телеграф

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР