Епидемия от листериоза обхвана Испания и се превръща в международна

...
Епидемия от листериоза обхвана Испания и се превръща в международна
Коментари Харесай

ЕС блокира свинското месо от Испания

Епидемия от листериоза обхвана Испания и се трансформира в интернационална опасност, оповестява " Ел Паис ", представен от news.bg.

Министерството на здравеопазването на страната е сезирало европейските органи и Световната здравна организация за усложняващата се обстановка като защитна мярка заради риска туристи да са се заразили с заболяването след консумация на нечисти артикули в Испания. До този миг няма регистрирани сходни случаи.

" Европейската комисия е наясно с епидемията, обвързвана с потреблението на свинско месо. Ние си сътрудничим с испанските управляващи и деликатно следим развиването на събитията ", съобщи представител на общността. Дистрибуцията на такива артикули от Испания към този момент е лимитирана.

В сряда здравното министерство в страната удостовери 150 случая на болестта. Най-много са заболелите в област Андалусия - 132. На други 530 души са взети проби, като следва да станат ясни резултатите от проучванията.

Предполага се, че източник на листериозата са месните артикули на производител от Андалусия. Властите там към този момент работят по изтеглянето от продажба на всички месни артикули на въпросната компания.

Листериозата е бактериална зараза, която визира централната нервна система и може да аргументи менингит и енцефалит. Най-податливи на болестта са бременните дами, новородените, възрастните хора и хората с отслабена имунна система. Заразяването с листериоза най-често става посредством консумация на храни, които не са минали предварителна термична обработка.

Източник: lupa.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР