Епидемия от листериоза - бактерията в свинското месо е установена

...
Епидемия от листериоза - бактерията в свинското месо е установена
Коментари Харесай

Листериозата от Испания ще порази ли България?

Епидемия от листериоза - бактерията в свинското месо е открита в Испания. Заради мощния поток от туристи, локалното здравно министерство е сезирало европейските органи.
От началото на годината над 104 хиляди българи са посетили страната.
Бактерията се развива в непастьоризирано мляко, неузряло сирене или в месо. В Испания има 150 болни, един човек е умрял.
Последиците са за нервната система и се показват в тикове, а крайните форми са животозастрашаващ менингитен енцефалит.
Проблемът в Испания към този момент е толкоз сериозен, че се наложи управляващите да признаят неуспех в контрола върху месото и млечните артикули. Източникът на болестта е производител на свинско месо от Севиля.
Първоначалните признаци на болестта са температура, изнемощялост, тресчица и главоболие.
"Тя е рискова обаче за бременните дами, защото има свойството да поврежда плода, за хора в по-напреднала възраст, за хора с хронични болести, хора с проблеми в имунитета ", уточни държавният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.
Бременната брачна половинка на Алехандро попада в болница след консумация на месо.
"Това беше подарък от моя свекър. Той е от Херес и го е купил от огромен супермаркет. Взел го е във вторник и го изядохме в сряда вечерта. В петък към този момент имахме ужасни болки в стомаха и тресчица. Гледахме новините по Канал "Сур " и дойдохме напряко в болничното заведение ", сподели Алехандро Херера.
Здравното министерството там съобщи, че ревизира още 523 обвинени случая. Годишно Испания се посещава от 80 млн. туристи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР