Епидемичната обстановка е добра и нещата отиват към добър край,

...
Епидемичната обстановка е добра и нещата отиват към добър край,
Коментари Харесай

Кантарджиев и Витанов: Ковид мерките падат, но носете маски до края на април

" Епидемичната конюнктура е добра и нещата отиват към добър край ", разгласи тази заран пред БНР проф. математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов. От 1 април маските няма да са наложителни, само че проф. Витанов предложи хората да ги носят докъм 20 април, с цел да може да бъде загасено дифузното разпространяване в България, тъй че даже да пристигна новият вид на Омикрон от Западна Европа, той мъчно да го възпламени и да имаме умерено лято.

" Не махайте напълно маските от 1 април. Някъде докъм 20-и ги носете най-малко в градския превоз и на местата, където се събират доста хора, с цел да почистим това нещо”, сподели Витанов. " Ако народът всеобщо махне маските и не съблюдава към този момент нищо, тогава биха могли да зародят проблеми”, счита математикът.

На сходно мнение е и проф. Тодор Кантарджиев. Столичният щаб предлага маските да останат в градския превоз и след 1 април. Съветникът на Столичната община по здравните въпроси и някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания разяснява: " Никаква принуда никому, само че придвижването на пандемията е такова”. По думите му лечебните заведения би трябвало да изградят непрекъснати ограничения за изолираност на заболели с ковид, които би трябвало да бъдат приети в болница за други свои болести.

Проф. Кантарджиев прикани да се разиска въпросът за заплащането на PCR тестванията, освен за ковид, а за десетки други инфекции. " Трябва да се поправя експертно цената и да бъдат безплатни”, безапелационен е той. " Миналата година в европейските общества нямаше грип и груповият имунитет във връзка с грипа е понижен, по тази причина през идващите години се чака по-бурно развиване на грипните епидемии поради потискането им от коронавируса”, изясни експертът.

Относно имунизациите против коронавирус Тодор Кантарджиев заяви, че възнамеряват през лятото акция за възрастните хора в София, с цел да бъдат предпазени наесен.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР