ЕП призова Съветът на ЕС да започне преговори за присъединяване на РСМ

...
Евродепутатите призовават Съвета да даде зелена светлина за преговорите за
Коментари Харесай

Евродепутатите призовават Съвета да даде зелена светлина за преговорите за присъединяване към ЕС със Северна Македония и Албания, позовавайки се на изпълнението на условията и геостратегическия контекст, свързан с агресията на Русия в Украйна.

Официалното начало на преговорите за присъединяване ще бъде инвестиция в доверието в ЕС, както и в стабилността, просперитета и текущите процеси на помирение в региона на Западните Балкани, подчертават членовете на ЕП от комисията по външни работи (AFET) в доклад относно Северна Македония за 2021 г., приет в сряда, съобщават от Европейския парламент.

В доклада, в който се оценява напредъкът на страната по пътя към членство в ЕС, се призовава Съветът официално да започне преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, особено в геостратегическия контекст на отношенията с Русия и нейната агресия срещу Украйна. Текстът призовава ЕС да направи критична оценка на исторически важните последици за сигурността по отношение на стабилността и единството на европейския континент и Западните Балкани, както и да демонстрира европейско единство и пълната си политическа ангажираност по отношение на разширяването на Съюза.

Евродепутатите изразяват съжаление, че Съветът все още не е започнал отдавна закъснелите преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Този неуспех подкопава общественото отношение към ЕС и представлява сериозна заплаха за политиката на разширяване като цяло, се посочва в доклада, като се подчертава, че и двете държави са изпълнили условията, определени от Европейския съвет, и са постигнали трайни резултати.

Членовете на ЕП приветстват Северна Македония за непрекъснатите ѝ усилия за укрепване на принципите на правовата държава, независимостта на съдебната власт и правата на малцинствата, за борбата с корупцията и организираната престъпност, за реформата на публичната администрация и за укрепването на свободата на медиите.

В доклада се приветства трайният ангажимент на Северна Македония към евроатлантическата рамка за сигурност, както и пълното привеждане на страната в съответствие с външната политика и политиката на сигурност и отбрана на ЕС в отговор на руската агресия срещу Украйна. Текстът също така отбелязва рисковете от увеличаване на икономическата и енергийната зависимост от Китай и Русия и изразява загриженост относно уязвимостта и зависимостта, произтичащи от финансираните от Китай инвестиционни заеми в целия регион.

Докладът беше приет с 66 гласа „за“, 4 гласа „против“ и 5 гласа „въздържал се“.

Северна Македония е страна кандидатка от 2005 г. и Европейската комисия препоръчва започването на преговори за присъединяване от 2009 г. ЕС продължава да бъде най-големият търговски и инвестиционен партньор и най-големият източник на финансова помощ за Северна Македония.

След гласуването в комисията на ЕП по външни работи докладът ще бъде внесен за гласуване в пленарна зала по време на пленарната сесия на 18 и 19 май. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР