ЕП подготвя мерки срещу увеличаването на заболяванията от ХИВ, туберкулоза

...
ЕП подготвя мерки срещу увеличаването на заболяванията от ХИВ, туберкулоза
Коментари Харесай

ЕП подготвя мерки срещу ХИВ, хепатит C и туберкулоза

Екологичен потенциал приготвя ограничения против увеличението на болесттите от ХИВ, туберкулоза и хепатит C. Настоява тестванията за ХИВ да бъдат безвъзмездни, с цел да се подсигурява ранното разкриване. Обръща внимание на възходящата антимикробната устойчивост на туберкулозата (AMP). Призовава за създаване на пореден метод в Европейски Съюз за битка с вируса на хепатит C, предава news.bg.

Евродепутатите призоваваха Комисията да създаде всеобхватна и дълготрайна рамка на Европейски Съюз за справяне с ХИВ/СПИН, туберкулозата и вирусния хепатит. Резолюцията беше призната с гласоподаване.

Необходими са хармонизирани на ниво Европейски Съюз стратегии, които да могат да открият в точния момент огнищата на инфекции, да правят оценка трендовете в заболеваемостта, да дават прогнози за тежестта на болестта и да наблюдават дейно в действително време веригата на диагнозата, лекуването и полагането на грижи.

Парламентът акцентира, че ХИВ продължава да бъде заразната болест, водеща до най-силно обществено стигматизиране и приканва Европейска комисия и страните членки да улеснят достъпа до новаторско лекуване, в това число за най-уязвимите групи, и да работят за битка със общественото стигматизиране. Евродепутатите предизвикват страните членки да създадат тестванията за ХИВ безвъзмездни, с цел да подсигуряват ранното разкриване на вируса.

Туберкулозата, която е главната причина за гибел при пациентите, живеещи с ХИВ, се е трансформирала в сериозна трансгранична опасност за хората в един глобализиран свят, в който подвижността на популацията се усилва. Броят на инфектираните с туберкулоза в света се повиши за трета поредна година през 2014 година

Евродепутатите подчертаха, че е значимо да се овладее зараждащата рецесия с антимикробната устойчивост и приканиха европейските водачи да си сътрудничат за определяне на трансгранични ограничения за попречване разпространяването на туберкулозата и взаимни дейности.

Относно вируса на хепатит C, евродепутатите обявиха, че над 90% от пациентите нямат изявени признаци при заразяване с вируса, страните членки нямат типов протокол за скрининг за хепатит, а броят на засегнатите лица не би трябвало да се подценява. Те приканиха Комисията да даде ход на мултидисциплинарен проект, който да стандартизира скрининга, тестването и протоколите за лекуване, както и ще отстрани хепатит C в Европейски Съюз до 2030 година

Факти от изследвания демонстрират че, през 2015 година, от 31 страни от ЕС/ЕИП са докладвани съвсем 30 000 диагностицирани нови случаи на заразяване с ХИВ. 120 000 души от европейския район са развили мултирезистентна туберкулоза. Вирусният хепатит (HCV) е считан за една от най-сериозните закани за публичното здраве в международен мащаб.

Според Европейския център за профилактика и надзор върху болести един от всеки седем души, които живеят с ХИВ, не знаят, че са серопозитивни. Средното време сред заразяването с ХИВ и диагностицирането на вируса е четири години.

От общо 10 млн. смъртни случаи, дължащи се на лекарствената устойчивост, които съгласно сведенията биха могли да настъпят годишно до 2050 година, към една четвърт ще бъдат породени от резистентните на медикаменти варианти на туберкулоза.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР