ЕП одобри започването на преговори с държавите членки относно правилата

...
ЕП одобри започването на преговори с държавите членки относно правилата
Коментари Харесай

В ЕС започват преговори за правила за големите онлайн платформи

ЕП утвърди започването на договаряния с страните членки по отношение на разпоредбите за това какво огромните онлайн платформи могат да вършат и какво не в Европейски Съюз.

Предложението за Законодателен акт за цифровите пазари (DMA) включва „ черен лист “ с дадени практики, употребявани от огромните онлайн платформи, които извършват ролята на „ пазачи на осведомителния вход “, и разрешава на Комисията да организира пазарни следствия и да глоби нарушавания, оповестиха от пресцентъра на Европейския парламент.

Текстът, утвърден от Парламента с 642 гласа „ за “, 8 гласа „ срещу “ и 46 гласа „ въздържал се “, дефинира нови отговорности и забрани, директно използвани за такива платформи, за да се подсигуряват обективни и отворени пазари.

Предложеният правилник ще се ползва за огромните сдружения, предоставящи така наречен съществени услуги на платформите, които са най-податливи на нелоялни търговски практики. Те включват посреднически онлайн услуги, обществени мрежи, търсачки, операционни системи, услуги за онлайн реклама, калкулации „ в облак “ и услуги за шерване на видеоклипове, които дават отговор на съответните критерии, с цел да могат сдруженията да бъдат посочени за пазачи на осведомителния вход (gatekeepers). Членовете на Екологичен потенциал взеха решение уеб браузърите, виртуалните асистенти и свързаната телевизия също да влизат в обсега на DMA.

Другите промени, импортирани от евродепутатите, се отнасят до определянето на пазачи на осведомителния вход въз основа на дадени прагове, листата на отговорностите и възбраните (позволени и непозволени действия), в това число нови разпореждания по отношение на целевата реклама и оперативната съгласуемост на услугите, рестриктивните мерки за „ ликвидиращи придобивания “ (killer acquisitions), използването на законодателството на Европейски Съюз и ролята на националните органи за защита на конкуренцията и санкциите.

В утвърждения текст Европейският парламент увеличава количествените прагове, които указват, че обещано сдружение попада в обсега на DMA, надлежно на 8 милиарда евро годишен оборот в Европейското икономическо пространство (ЕИП) и 80 милиарда евро пазарна капитализация; вкарва изискване, според което сдруженията би трябвало също по този начин да дават съществена платформена услуга в минимум три страни от Европейски Съюз и да имат минимум 45 милиона крайни ползватели месечно, както и над 10 000 бизнес ползватели. Предвиждат се и спомагателни условия за потреблението на данни за целева или микроцелева реклама и по отношение на оперативната съгласуемост на услугите, например услуги за текстови известия и за обществени мрежи. На потребителите пък се дава възможност да деинсталират авансово конфигурирани софтуерни приложения, като да вземем за пример приложения, на съществена платформена услуга във всеки един миг.

Предвиждат се и ограничавания за „ ликвидиращи придобивания “. В случай на систематично неспазване на разпоредбите Комисията може да наложи ограничавания върху пазачите на осведомителния вход да правят придобивания в областите, свързани с DMA, за да поправи или предотврати спомагателни вреди на вътрешния пазар. Пазачите на осведомителния вход ще бъдат задължени също да уведомяват Комисията за всяка планувана централизация. DMA следва да обезпечи опция на лицата, подаващи сигнали за нередности, да алармират на способените органи за действителни или евентуални нарушавания на регламента, както и да пази тези лица от ответни ограничения.

Според текста се въвежда разпоредба, че в случай че даден надзирател на осведомителния вход не съблюдава разпоредбите, Комисията може да постанова санкции, които са „ не по-малко от 4% и не надвишават 20% “ от общия размер на оборота му в международен мащаб от миналата финансова година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР