Ензим на кофеина може да се превърне в средство за

...
Ензим на кофеина може да се превърне в средство за
Коментари Харесай

Лекува ли кофеинът късогледството при децата?

Ензим на кофеина може да се трансформира в средство за лекуване на късогледството при децата. Това демонстрират предварителните проучвания, публикувани на 22 август 2022 година в British Journal of Ophthalmology, представен от 

Късогледството се появява на 6-7 години и продължава да напредва до 20 годишна възраст. Само по себе си то може да докара до разнообразни положения, застрашаващи здравето на очите.

Между юни 2000 година и януари 2021 година в очна клиника в Дания са извършени проучвания с огромен брой деца. Диоптрите (D) са мерните единици, употребявани за оценка на степента на очната функционалност. Средната степен на късогледство първоначално е била -2,43 D, която се е нараснала приблизително с 1,34 D през интервала на наблюдаване. -3,00 D се смята за умерено тежко късогледство, а -6 D или повече - за тежко късогледство. Тестовете са посочили, че приемането на ензима на кофеина, 7-метилксантин, или в резюме 7-MX, може да забави растежа на късогледството.

Спрямо това изследване, учени са пресметнали, че при типично 7-годишно дете с рефракционна неточност от -2,53 D първоначално, късогледството на това дете ще се усили с -3,49 D през идващите 6 години без лекуване. Но с дневна доза от 1000 mg 7-МХ, късогледството на същото дете ще се усили с -2,65 D през идващите 6 години. 

" Съществуващите способи на намеса за надзор на късогледството не са изцяло ефикасни за попречване на прогресирането на децата до високо късогледство и 7-MX може да се трансформира в скъпа добавка, в случай че причинно-следствената връзка и ефикасността могат да бъдат доказани в бъдещи рандомизирани следени изследвания. ", настояват откривателите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР