Еньовден е български народен празник, който се чества на 24

...
Еньовден е български народен празник, който се чества на 24
Коментари Харесай

Еньовден е! Ето какви са поверията за деня и кой празнува

Еньовден е български национален празник, който се празнува на 24 юни всяка година. На същата дата православната черква празнува рождението на св. Йоан Кръстител и постоянно обредите и традициите на двата празника се преплитат.

Празникът съответствува с лятното слънцестоене, по тази причина и доста от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното величие и култа към него.

Според народа, на Еньовден стартира далечното начало на зимата — споделя се: " Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг ". Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, Слънцето " трепти ", " играе ", и който види това, ще бъде здрав през годината.
 Билки, които събираме на Еньовден  Билки, които събираме на Еньовден  Билки, които събираме на Еньовден  Билки, които събираме на Еньовден
Точно по изгрев всеки би трябвало да се обърне с лице към него и през рамо да следи сянката си. Отразява ли се тя цяла, индивидът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се на половина - ще боледува.
 image2_16x9.png Големият хороскоп за ЛЯТО 2023! Какво ще се случи на всяка зодия На фокус
Смята се още, че на Еньовден другите треви и билки имат най-голяма лечебна мощ, изключително на изгрев слънце.

От набраните билки, сред които преди всичко е еньовчето, дамите вършат еньовски китки и венци, вързани с червен конец.

Еньовските китки и венци се окачват на разнообразни места из дома и през годината ги употребяват за лек — с тях кадят болните, запойват ги или ги окъпват с вода, в която са топили китките или венцитe.

 Еньовден празник цветя билки Thinkstock

С тревите и цветята, набрани на празника, увиват огромен еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Той също се резервира и се употребява за лечение.

На Еньовден имен ден честват имената Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо и имена на билки.
 Билки, които събираме на Еньовден  Билки, които събираме на Еньовден  Билки, които събираме на Еньовден  Билки, които събираме на Еньовден
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР