Енцелад, един от спътниците на Сатурн, продължава да изглежда като

...
Енцелад, един от спътниците на Сатурн, продължава да изглежда като
Коментари Харесай

Откриха нови признаци на живот на Енцелад

Енцелад, един от спътниците на Сатурн, продължава да наподобява като един от най-обещаващите светове за живот. С помощта на галактическия уред „ Касини “ учени от NASA откриха доказателство за съществуването на органични съставки, които са основни за съществуването на живота.

След като проучват химичния състав на струи вода и лед, изхвърляни постоянно през цепнатини в ледената кора на сатурновия сателит, планетолозите се натъкват на разтворими субстанции, които съдържат атоми азот и О2. Последните имат основна роля за образуването на аминокиселините – главните градивни детайли на живота, които могат да влязат в дълбоководни химични реакции да доведат до основаването на „ строителен материал “ за появяването на живи организми.

Източник: NASA/JPL-Caltech

Учените настояват, че на дъното на океана, намиращ се под ледената завивка на Енцелад, е изцяло допустимо да съществуват процеси, сходни с тези на Земята. Когато морската вода се смеси с магма, се образуват хидротермални извори с температура до 370 градуса по Целзий. Именно в сходни условия органичните материали се преобразуват в аминокиселини. Същевременно живите организми могат да се развиват без помощта на слънчева светлина с помощта на другите минерални съставки.

Източник: Monthly Notices of the Royal Astronomical Society

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР