Енигма - най-големият естествен черен диамант в света, тежащ 555,55

...
Енигма - най-големият естествен черен диамант в света, тежащ 555,55
Коментари Харесай

Най-големият черен диамант в света - продаден за биткойни

" Енигма " - най-големият натурален черен елмаз в света, тежащ 555,55 карата (111,11 гр) беше продаден за 3,16 милиона английски лири (3,75 милиона евро) на търг на " Сотбис " по интернет от Лондон.

Kyпyвaчът e плaтил c ĸpиптoвaлyтa, ĸaзaxa oт Ѕоthеbу`ѕ, opгaнизaтop нa тъpгa.

Новият му притежател e пpeдпpиeмaчът Pичapд Xapт, ocнoвaтeл нa ĸpиптoвaлyтaтa и блoĸчeйн плaтфopмaтa Нех.соm. Toй плaниpa дa cмeни имeтo нa диaмaнтa нa НЕХ.соm.

Диамантът е регистриран като най-големия натурален черен елмаз в света през 2004 година и през 2006 година - като най-големия шлифован в света.

За разлика от класическите диаманти, които се извличат от земята, черните се намират на повърхността и по тази причина някои експерти мислят, че произходът им е извънземен, изясняват от " Сотбис ".

" Смята се, че този вид черни диаманти могат да са или от удар на астероиди, произвели химически пари, или от извънземен генезис, идващи от детонации от свръхнови, образували диамантени метеорити, които в последна сметка се сблъскват със Земята " - прецизират от тръжната къща.

Такива диаманти са намирани единствено в Бразилия и Централноафриканската република. Заради структурата си те са измежду най-твърдите и е съвсем невероятно да бъдат шлифовани.

Диамантът " Енигма " е платен в края на 90-те години на предишния век. Тогава тежи 800 карата. Шлифован е повече от три години до сегашната си форма с 55 фасетки.

Рекордната цена за елмаз, продаден на търг, е за " Розова звезда " - 71,2 милиона $ от 2017 г.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР