Енерго про: Това ще важи за отделни клиенти с много

...
Енерго про: Това ще важи за отделни клиенти с много
Коментари Харесай

Фирмите от Североизточна и Южна България ще плащат за ток в аванс

" Енерго про ": Това ще важи за обособени клиенти с доста огромно ползване на сила

От ноември снабдители на ток в Североизточна и Южна България вкарват авансово заплащане за своите клиенти на свободния пазар. Фирмите ще би трябвало да заплащат предплатено половината от изразходения ток месец по-рано.

Според компанията снабдител на сила в Южна България, мярката се вкарва, с цел да се подсигурява ликвидност и да се купува сила на свободния пазар. Много от клиентите обаче са недоволни от новите фактури. От доставчика на ток в Североизточна България " Енерго про ", разясниха, че при тях това ще важи за обособени клиенти с доста огромно ползване на сила, съобщи.

Антоанета Стоянова има книжарница в село Брестник. Тя не е съгласна с новите условия за заплащане и споделя, че това я натоварва с спомагателни разноски.

" На фактурата, която си платих през днешния ден, имам изгорени киловати тях ги заплащам. На втората фактура няма никакви киловати. Просто написа етапно заплащане за месец ноември и няма никакви киловати. Трябва да платя 50%, да предплатя ", описа Антоанета - Мария Стоянова.

Новото заплащане е поради смяна в трендовете на пазара на свободната електрическа енергия – обясниха от компанията снабдител. Нейната активност също била под въпрос, в случай че получава средства единствено в края на отчетния интервал.

" Отчетният интервал си остава безусловно същият просто част от дължимите от тях суми са нужни да ги имаме по-рано, с цел да можем да купуваме електрическа енергия. Това е ", изясни представителят на EVN Петър Костадинов.

" Няма предоставяне на пари напред, тук става въпрос за част от парите, които клиентите към този момент под формата на ползване са осъществили, ние да ги получим, тъй че не става въпрос да взимаме пари напред и за това се назовава етапно заплащане. И съм сигурен, че след първия месец, когато това премине, и вторият месец, когато стартират да излизат фактурите, те ще се убедят сами, че по никакъв метод не са нарушени техните права ", счита Костадинов.

От Комисията за енергийно и водно контролиране обясниха, че са осведомени от медиите със случая, към този момент към тях няма тъжби. Недоволният клиент има правото да одобри тези условия или да потърси различен снабдител, припомнят от регулатора.

На пазара има над 50 търговци на електрическа енергия. Промяната не визира битовите клиенти. Най-големият снабдител в Западна България - " Електрохолд Продажби " разяснява пред, че няма да вкарва сходна процедура.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР