ЕНЕРГО-ПРО съветва как да пестим електроенергия през летните месеци. Един

...
ЕНЕРГО-ПРО съветва как да пестим електроенергия през летните месеци. Един
Коментари Харесай

Как да пестим ток през летните месеци?

ЕНЕРГО-ПРО поучава по какъв начин да пестим електрическа енергия през летните месеци. Един от най-важните фактори за понижаване на енергийните разноски през лятото е увеличението на успеваемостта на уредите за изстудяване . Като начало значима стъпка е потреблението на електроуреди с висок енергиен клас.

Почистването на запушен филтър на A/C модул единствено по себе си може да спести от 5 до 15 % от потреблението на сила и ще помогне за поддържането на устройството в оптимално работно положение за по-дълго време – спестявайки пари за скъпа замяна.

Ако употребяваме климатик и в един миг ни стане студено, незабавно бързаме да го изключим, с цел да икономисаме ток. Но в случай че след 20-30 минути ни стане топло и ние го включим още веднъж на цялостна мощ, той ще употребява повече сила, в сравнение с в случай че през това време го оставим да работи на минимална мощ и поддържа непрекъсната температура.

Същото важи и за консумиращи по-малко електрическа енергия уреди. През летните месеци най-ефективно е да поддържате термостата на климатика на температура задоволително ниска , с цел да се чувствате удобно. Впоследствие всеки надъхан на термостатa градус над 24⁰C може да спести 10-15 % от употребяваната сила.

В случай че планирате излизане за няколко часа, е по-ефективно да изключите климатика. Ако пък сте вкъщи, затварянето на вратите и вентилационните отвори на климатика в стаи, които не се употребяват, може да направи вашата охладителна система по-ефективна. По този метод не губите сила и пари за изстудяване на стаи, в които няма никого.

Вентилаторите употребяват почти 1/60 от силата на един климатик . Таванните вентилатори понижават потребностите от климатик, спестявайки до 40 % електричество. Макар и да не намаляват температурата на въздуха, те оказват помощ за изстудяване на тялото ви и могат да се употребяват дружно с климатик, което разрешава да повишавате температурата с няколко градуса и към момента да се чувствате удобно.

Щорите оказват помощ за поддържането на удобни градуси в дома и усилват успеваемостта на охлаждащите уреди. Може би сте изпитвали феномена да минете на сянка в парещ летен ден и мигновено да усетите забележителна разлика в температурата. Подобен ще е резултатът, в случай че жилището ви е на сянка през най-горещите часове на деня. Поставянето на щори/сенник на огряваните елементи от жилището ви или засаждането на шубраци и дървета от южната и западната страна на къщата ви, най-малкото над външното климатично тяло, може да направи вашите охладителни системи с до 10 % по-ефективни.

Проветряването на пространствата през хладните часове на денонощието и поддържането на спуснати щори и затворени прозорци пред интервалите с директна слънчева светлина също ще способства да бъде избегнато несъразмерното затоплянe на вътрешното пространство в домовете ви. Това ще предотврати охладителните ви системи да работят по-усилено, с цел да поддържат удобна температура в пространствата.

По отношение на другите електроуреди в семейството съществуват още способи с енергийно ефикасна стойност. Хладилниците не би трябвало да се слагат покрай източници на топлота , като печка. Ако не слагаме топли неща в хладилника или размразяваме в него храна от фризера, също може да спестим сила.

Подгряването на водата в бойлера съставлява към 18 % от силата , употребявана във вашия дом. Намаляването на температурата на вашия бойлер може да помогне за икономисване на сила, а и не ви е нужен парещ душ през лятото.

Пералнята също може да бъде усъвършенствана през лятото . Оптимизирайте килограмите пране съгласно тези на уреда – това освен ще ви спести сила, само че и ще перете по-рядко. Можете да регулирате и градусите за пране през този сезон. Сушенето навън вместо в сушилня е различен метод да спестите още повече от сметката си за сила.

Компетентното и рационално потребление на електрическата енергия в дома е извънредно значимо, с цел да избегнем непотребни разноски, както и да предотвратим възможни повреди и произшествия, а също по този начин и да запазим по-дълго живота на самите уреди. В по-глобален мащаб – ще допринесем за запазване на околната среда и ресурсите на нашата планета.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР