ЕНЕРГО-ПРО Продажби предложи на община Кубрат, която е 100% собственик

...
ЕНЕРГО-ПРО Продажби предложи на община Кубрат, която е 100% собственик
Коментари Харесай

ЕНЕРГО-ПРО спира доставката на електроенергия на ВиК „Меден кладенец“ в град Кубрат


ЕНЕРГО-ПРО Продажби предложи на община Кубрат, която е 100% притежател на водоснабдителното сдружение „ Меден бунар “, да подсигурява изплащането на непогасените отговорности за доставка на електрическа енергия. Електроснабдителната компания предлага на Общинския съвет да гласоподава спогодителен протокол на оповестеното за през днешния ден, 7 декември 2018 година, съвещание на общинските съветници.

По информация, с която ЕНЕРГО-ПРО Продажби разполага, се чака от 1 януари 2019 година ВиК услугите на територията, обслужвана от община Кубрат, да преминат към обособената територия на асоциация „ Водоснабдяване-Дунав - Разград. Това би могло да докара до разпродажба на ВиК „ Меден бунар “ и при неналичието на активи, неговите отговорности стават несъбираеми.

Общинското водоснабдително сдружение “Меден бунар “ дължи на ЕНЕРГО-ПРО над 3 милиона лв. за неплатени сметки за ток. Дългът е насъбран в продължение на повече от пет години от електропотреблението на помпени станции, пречиствателни станции и бездънен сондаж на територията на община Кубрат. В рамките на този интервал ЕНЕРГО-ПРО постоянно е търсило решения, допустими и за двете страни, при отчитане на финансовите усложнения на ВиК „ Меден бунар и Общината. Воден е открит разговор с всички страни за заслужено разрешаване на създалата се обстановка като са предоставяни разнообразни разновидности за разсрочване на насъбрания дълг. До момента Общината не осъществя нито един от вероятните разновидности за решение на казуса със задлъжнялостта на неговия оператор и по този метод позволи това повишаване на отговорностите.

На 28 ноември 2018 година ЕНЕРГО-ПРО Продажби насочи покана за непринудено заплащане на насъбрания дълг. Оттогава компанията води натоварен разговор с редица виновни институции – КЕВР, Министерство на стопанската система, Министерство на районното развиване и благоустройството и ДАНС в търсене на подпомагане за заслужено решение на сериозната обстановка. След привършване на всички вероятни ограничения за разрешаване на създалия се проблем, ЕНЕРГО-ПРО пристъпва към последна мярка за прекъсване на доставката на електрическа енергия, за което ВиК „ Меден бунар “ е съответно известен с авансово предизвестие от 28.11.2018 година Този период даде нужното време и опция на кмета и Общинския съвет да вземат навременни обезпечителни ограничения.

На 6 декември 2018 година ЕНЕРГО-ПРО Продажби изпрати до Общинския съвет на Кубрат спогодителен протокол, в който електроснабдителното сдружение дава следващо предложение за разсрочване на изплащането на дълга до края на 2019 година и упорства общината, като едноличен притежател на ВиК-дружеството, да стане поръчител за това. В случай че споразумителният протокол не бъде утвърден от общинския съвет, ЕНЕРГО-ПРО Продажби ще бъде насила да пристъпи към прекъсване на доставката на електрическа енергия на административната постройка на ВиК „ Меден бунар “ на 10 декември, а на 12 декември 2018 година на всички останали обекти на водоснабдителното сдружение.

Общинският съвет може да одобри съглашението за разсрочване на дълга на съвещание, планувано за 7 декември и по този метод да предотврати крайната мярка спиране, планувана за идната седмица.

Прекъсването на доставката на електрическа сила може да докара до липса на водоснабдяване както на град Кубрат, по този начин и на още 17 обитаеми места като Общината и управлението на ВиК „ Меден бунар “ биха поели напълно отговорността за това.

ЕНЕРГО-ПРО Продажби подхваща тази последна мярка, с цел да понижи вредите, които понася в продължение на дълги години. Несъбраните вземания не са детайл от утвърдените контролирани доходи на електроразпределението и крайната доставка с електрическа сила. Натрупаният дълг затруднява оперативната и капиталовата работа на сдружението и слага в неравностойно състояние добросъвестните клиенти като основава предпоставки за дисбаланс на енергийната система в Североизточна България.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР